Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 20. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 20. dec.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: intelligens szövetek;
- a fodrász szakképzési program;
- a mius zenekar;
- klipek: Zentai Márk feat. Schoblocher Barbara, Blahalouisiana, Eva Boto, Bagossy Brothers Company.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: pametne tkanine;
- program poklicnega izobraževanja frizer;
- glasbena skupina mius;
- videospoti: Zentai Márk feat. Schoblocher Barbara, Blahalouisiana, Eva Boto, Bagossy Brothers Company.

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

Unescov program Spomin sveta sestavlja več registrov, najbolj poznan je mednarodni, obstajata pa tudi področni in nacionalni seznam. In tega ima tudi Slovenija.
Ribiči z otoka Ugljana, iz kraja Kali, so ustvarili sloves pogumnih in odličnih ribičev. Še danes jih z veseljem vidijo v moštvih svetovnih ribiških podjetij.

Pisatelj Otfried Preussler je bil osnovnošolski učitelj v Stephanskirchnu pri Rosenheimu. Ko so učenci postali preglasni, jim je pripovedoval zgodbe. Otfried Preussler se je rodil 20. oktobra pred natančno sto leti.
Pierpaolo Foti je mlad violinist iz Trsta, ki se predaja vsem glasbenim zvrstem: klasični, rocku in elektronski glasbi.

V tokratni oddaji Na lepše sta ustvarjalki Marjana Grčman in Irena Shyama Hlebš v ospredje postavili devet smučarskih centrov (Krvavec, Vogel, Velika Planina, Cerkno, Golte, Rogla, Kope, Mariborsko Pohorje in Trije kralji), ki so z letošnjo investicijo v skupni višini dobrih 76 milijonov evrov, bogatejši za 11 novih žičniških naprav in številna doživetja, ki niso vezana samo na zimsko sezono, ampak so prilagojena celoletni ponudbi. Gospodarsko ministrstvo je s tem največjim investicijskim ciklom v turizmu v zadnjih petnajstih letih podprlo preobrazbo smučarskih centrov v celoletna gorska središča s poudarkom na športnih aktivnostih ter v kombinaciji z zdravilišči in gastronomijo.
Slovenski žičničarji so v pretekli sezono zabeležili 1.200.000 obiskovalcev in približno 17 milijonov prevozov. Na račun novih posodobitev pa se predvideva, da naj bi številka narasla na milijon in pol smučarjev ter 25 milijonov prevozov. Prav tako se pričakuje tudi številne multiplikativne učinke tako za upravljavce in lastnike smučišč kot tudi za lokalno skupnosti in širšo regijo.
V oddaji pa vas ustvarjalki vabita tudi na vodeni praznični ogled Tržiča. Vodniki vas popeljejo skozi okrašeno mestno jedro, mimo cerkve svetega Andreja do najstarejšega poslopja v tržiškem mestnem jedru, Kurnikove hiše. Tu bosta že dišala tržiška flika in božični čaj. Izvedeli boste skrivnosti o prazničnih navadah na Tržiškem, srce pa vam bodo ogrele praznične pesmi in kolednice. Nadalje bo pot vodila v cerkev Marijinega oznanjenja, kjer vam pripravljamo posebno presenečenje. Zgodbo o Kristusovem rojstvu boste spoznali v edinstvenih Tekčevih jaslicah, ki sodijo med najlepše dosežke ljudske duhovne kulture. Doživetje boste zaključili z ogledom razstave prazničnih voščilnic avtorja Toneta Kavčiča v Galeriji Atrij.

Veliki mednarodni gala baletni večer Društva baletnih umetnikov Slovenije bo gledalcem postregel ne le z vrsto mednarodno uveljavljenih baletnih plesalcev, ki navdušujejo evropsko občinstvo na največjih baletnih odrih, temveč tudi s pravo poslastico najbolj atraktivnih klasičnih pas de deuxov in z izvrstnimi sodobnimi koreografijami.

Legendarni slovenski glasbenik Čarli Novak je nastopil na koncertu v Mokronogu s svojim ansamblom, ki ga sestavljajo: Čarli Karel Novak (bas kitara), Miro Božič (orglice), Sergej Ranđelović Runjoe (bobni), Miha Meglič (kitara) in Andraž Mazi (kitara, pedal stil). Koncert je potekal v okviru 17. mednarodnega festivala ustnih harmonik Ah, te orglice. Na koncertu Čarlija Novaka in Čarlijevih angelov so zvenele zimzelene slovenske popevke v zanimivih priredbah ansambla.

Vas Štanjel s svojo strnjeno podobo, kamnitimi hišami, ozkimi ulicami in čudovitim Ferrarijevim vrtom predstavlja poseben dragulj našega Krasa. Vse več obnovljenih hiš in prenovljeni grad bogatijo vtise vsakogar, ki ga obišče. In mi smo v mestu našli kotiček, ki je pred kratkim vzniknil v novi podobi.
Predstavimo meščansko stanovanje z malo neobičajno postavitvijo tlorisa in z elementi, ki so vse prej kot zadržani. Ekstravagantno stanovanje so opazili tudi filmski producenti in v njem posneli nekaj prizorov novejšega slovenskega filma. Naše kamere pa so seveda zabeležile še več.
Vabljeni v štajersko prestolnico na osupljiv vrt, kjer vas bosta poleg rastlinske pestrosti v zelenih sobanah navdušila tudi povezovalna moč krogov in očarljivost kovinskih skulptur.

Bernarda in Jože pred državno proslavo ob prihajajočem dnevu samostojnosti in enotnosti gostita Roka Goloba, avtorja glasbenega dela proslave. V goste prihajajo še: igralca nanizanke Življenja Tomaža Kajzerja, ki se januarja vrača na TV Slovenija, Katarina Čas in Matija Vastl ter naša novo izbrana predstavnica na Pesmi Evrovizije Raiven. V zabavnih grah se tokrat pomerita voditelja Malih sivih celic Juš Milčinski in Rok Škrlep. Na glasbenem odru se predstavlja skupina KiNG FOO s pesmijo Once & Forever ter Matjaž Kumelj in Ladybugz s priredbo praznične pesmi Jingle Bells.

Blaž Demšar (mlajši) predstavlja tretjo generacijo Demšarjevih goslarjev. Kot otrok je tri leta igral violončelo, a ga je bolj kot to, zanimalo izdelovanje godal. Že pri 12 letih je pomagal stricu Vilimu, ki mu je leta 2015 tudi predal vodenje najstarejše goslarske delavnice na Slovenskem. Tako kot njegov ded in stric se je te umetnosti priučil skozi prakso, pomagal mu je tudi študij lesarstva. Ključna pri tem, večinoma ročnem delu, je potrpežljivost, pravi; violina se izdeluje približno 3 mesece, violončelo še skoraj enkrat toliko. Svoje inštrumente prodaja po vsem svetu, le na Antarktiki še ni imel kupca. Poleg izdelave se, tako kot njegova predhodnika, ukvarja tudi s popravilom, izposojo in restavriranjem godal.

Oddaja ponuja vpogled v pomen, ki ga imata slovenski jezik in slovenska zborovska pesem za zamejske Slovence v štirih državah. Ustvarjalci oddaje so izbrali štiri zbore, Mešani pevski zbor Danica iz Šentprimoža v Avstriji, Mešani pevski zbor Encijan iz Pulja na Hrvaškem, Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice v Italiji in Mešani pevski zbor Avgust Pavel z Gornjega Senika na Madžarskem. V vseh štirih državah so posneli razgibane razglednice zborov, v katerih člani pripovedujejo o velikem pomenu, ki ga ima slovenska zborovska pesem za ohranjanje jezika in narodne identitete zamejskih Slovencev. Našteti štirje zbori so v Studiu Televizije Slovenija posneli tudi slovenske pesmi, značilne za posamezno pokrajino. Oddajo bogatijo privlačni posnetki narave iz zraka. Nastala je v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija. Idejno zasnovo in scenarij je prispeval urednik oddaje Daniel Celarec, direktor fotografije Uroš Hočevar, montažer Luka Založnik, celostna grafična podoba Blaž Zajc, režiser Aleksander Šmuc.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V prostranih gozdovih severne Švedske raste barjanska robida, skrivnosten sadež, ki je hkrati trpežen in nežen, domačini pa ga obožujejo tako v čatniju kot marmeladi in iz njega izdelujejo celo sladoled. Kulinarika v Västerbottnu pa ima poleg sladke tudi izdatno plat, kar je najočitneje pri paltih, cmokih iz naribanega surovega krompirja, polnjenih s slanino in mesom severnega jelena ali losa.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtor: Holger Preusse

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Zdravje vsako sredo ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja zdravstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Marina Martensson se je k nam preselila s Švedske. Tu živi deset let, v Slovenijo pa se je zaljubila že ob prvem obisku, ko se je podala na pot odkrivanja svojih korenin. Pred vrati je njen glasbeni večer na ljubljanskem gradu, čaka pa jo tudi enomesečna mednarodna turneja z zasedbo Laibach. V jesen nas z oddajo Avtomobilnost zapelje David Urankar z ekipo.

Na Hierru komaj čakajo tekmo kanarske rokoborbe, v kateri se bosta pomerila domače in Fadijevo moštvo. Niti Candela niti Díaz ne vesta, kaj ima Fadi za bregom. Celo njegova teta Clara, ki leži na smrtni postelji, se boji, da bosta njegova norost in maščevalnost uničili družino, zato se odloči, da bo posredovala. Medtem pa postane jasno, kdo je ubil Gasparja.

HIERRO (II.) / Španija / 2021
scenarij: Pepe Coira
režija: Jorge Coira
v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Tania Santana, Kimberley Tell, Saulo Trujillo, Yaiza Guimaré, Luifer Rodríguez, Ángel Casanova, Marga Arnau, Maykol Hernández

Eritreja velja za afriško Severno Korejo. Odkar se je leta 1991 z vojno odcepila od Etiopije, oblasti nikoli niso vzpostavile parlamenta, razpisale volitev, omogočile neodvisnega sodstva ali svobodnih medijev. Zaradi nenehnih spopadov z Etiopijo je predsednik razglasil kar obvezno služenje vojaškega roka za vse. Pogosto gre za prisilne rekrutacije tudi otrok, služenje pa se rado zavleče v nedogled. V zadnjih dveh desetletjih je državo zato zapustilo že več kot pol milijona njenih prebivalcev. Bežijo, kot sami opisujejo, pred zatiralsko strahovlado, ki svoje ljudi v prenatrpanih zaporih muči leta dolgo. Dokumentarna oddaja predstavi petletno preiskovalno delo zbiranja presunljivih posnetkov, nastalih skrivoma, in pričevanja prebežnikov.

ESCAPING ERITREA / ZDA / 2021 / Režija: Evan Williams

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov