Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 4. apr. 2024

TV Slovenija 2 • Čet, 4. apr.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro vam bo tudi tokrat ponudila zanimive in aktualne teme. Mariborski jutranjiki se bodo tokrat poglobili v zgodovino letalskih bomb, ki jih je na tistem območju še vedno zelo veliko. Profesorica doktorica Mejra Festić bo razložila, kaj pomenijo najnovejši ekonomski kazalniki za Slovenijo, v rubriki Svetujemo bo v ospredju zgodovina in novosti na področju pomlajevanja kože, izpostavili bodo novo predstavo SLG Celje in se z mladimi podali v svet robotike. Ponudili pa bodo tudi veliko reportaž in zgodb, ki jih piše življenje. V živo se bo iz Botaničnega vrta Univerze v Mariboru javljala Katja Treer, oddajo bo vodil Andrej Geržina.

Hiperprodukcija se tudi v umetnosti kaže v povečanem obsegu in hitrem tempu, s katerim se producirajo umetniške vsebine. Zanimalo nas bo, ali so repertoarji slovenskih gledališč preobsežni ali gre za razvejeno ustvarjalno okolje, ki pogosto ponuja tudi odrske presežke. O tem, ali bi bilo smiselno staviti na bolj poglobljeno narejene predstave, čeprav bi bilo teh manj, bodo spregovorili gostje: ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ter gledališki umetniki Barbara Hieng Samobor, Matjaž Berger in Matjaž Farič.

Urednica oddaje: Nina Jerman

Obiskali smo družino Uršič in spoznali njihovo psičko Daisy. Predstavljamo raco, ki je v Sloveniji ne opazujemo tako pogosto - tatarsko žvižgavko. Spznavali smo svet pajkov in škorpijonov. Svetujemo, kako pasje in mačje mladiče navajamo na sobno čistočo. V veterinarskem nasvetu govorimo o spomladanskih alergijah pri psih. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

HERBARIZIRANO CVETJE NA DOMAČIH VOŠČILNICAH
Sebastjan Lipar še hrani nekaj stisnjenih rastlin iz srednješolskih dni. Podoben herbarij, kot ga je izdelal takrat, sestavi tudi zdaj. Že pred tedni je vanj dodal nekaj zimskih cvetov... Nato se je lotil izdelave papirne kaše za doma izdelane vizitke. Gost papir, osnova je star časopis, je sušil na herbarijski plošči. Oseben in preprost način za voščila 'po starem', analogno brez elektronskih naprav.

VANES POSADI BOROVNICE
Vanes Husić, Metrobov strokovnjak, nepogrešljiv pomočnik in svetovalec na vrtu, si je zamislil, da bi v veliki betonski cevi rasle borovnice. Posadi ameriške in sibirske, razloži, v kakšna tla jih sadimo in kako zanje skrbimo.

HRENOVA KAVA
Pokusili smo že kave iz najbolj nenavadnih rastlin, tokrat pa vas pred veliko nočjo vabimo na napitek iz korenin hrena. Tom Ajdišek na ekološki kmetiji na Koroškem meni, da je to ena najbolj zdravih kav, primerna tudi za ljudi s previsokim tlakom.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dokumentarna oddaja predstavi malo znano epizodo v življenju slavnega raziskovalca Charlesa Darwina. Njegovo potovanje z ladjo Beagle ima v znanosti prav posebno mesto. A zgodba se začne nekaj let pred Darwinovo plovbo, ko so Britanci odrinili na Ognjeno zemljo, da bi jo kartirali. Na tem oddaljenem koncu sveta so srečali tamkajšnje prebivalce, jih štiri ugrabili in odpeljali v Veliko Britanijo, kjer so postali senzacija, za Darwina pa je bilo srečanje z njimi prelomno. Brez Indijancev z Ognjene zemlje se mladi raziskovalec morda nikoli ne bi domislil evolucijske teorije.

DARWIN'S SECRET - THE BEAGLE'S CHILD KIDNAP EXPERIMENT / DARWINS GEHEIMNIS - DIE ENTFÜHRTEN KINDER DER "BEAGLE" / Nemčija / 2018 / Režija: Jürgen Stumpfhaus

Majhnih avtomobilov s štirikolesnim pogonom na trgu ni prav veliko. Tokrat smo vozili suzukija, ki že dolga leta navdušuje tudi po cestah slovenskega hribovja, pa ne samo s tem, ker zmore, temveč tudi, ker je hkrati zabaven.
Protiutež malemu suzukiju je veliki toyota land cruiser. Avto, ki pelje po prav vseh cestah sveta. Mi smo ga preizkusili v škotskem narodnem parku; tistemu, ki navdušuje tudi kraljevo družino. Tam namreč takšne robustneže uporabljajo vsakodnevno.
Oddajo zaključi mala Oplova corsa. Pogledali smo v zgodovino corsinega marketinga, obudili smo namreč namišljeno rock skupino CMON.

Film Halimina pot hrvaškega režiserja Arsena Ostojića je eden najbolj pretanjenih in verodostojnih filmov o vojni v BIH. Pripoveduje pretresljivo - in na žalost iz boleče sveže balkanske zgodovine simptomatično - zgodbo o vztrajni muslimanki Halimi, ki s hkratno bolečino in ljubeznijo v srcu poskuša brez najti ostanke svojega sina, ki je bil ubit v bosanski vojni in pokopan v enem od številnih množičnih grobišč. Halima razpleta vozlišča iz svoje narodnostno mešane rodbine, odkrije grozljivo dejstvo, ki je hujše od njenih najbolj grozljivih nočnih mor. Z njenim odkritjem se spirala tragičnih dogodkov iz preteklosti nadaljuje tudi v prihodnosti, režiserju Ostojiću pa uspe v film, ki je poln žalosti in bolečine, vtkati tudi elemente izjemne topline in človečnosti, ki edina lahko pomagata lajšati nečlovečnost, ki jo s sabo prinaša vojna z morijo.
Režija: Arsen Ostojić

V njenih interpretacijah, ne glede na to, v katerem svetovnem jeziku poje, se čutijo radost in žalost, optimizem in neizmerna energija. Več kot 1000 posnetih pesmi, več kot 50 objavljenih albumov, uspešna kariera v tujini in glas, ki še vedno, že polnih 60 let, z enakim žarom osvaja občinstvo. Vesna Milek se od blizu pogovarja s Terezo Kesovijo.

Mlada zdravnica v Splošni bolnišnici Trbovlje Danica Stojanović nam bo pojasnila, zakaj je študij stomatologije v Beogradu ekspresno zamenjala za medicino v Ljubljani. Katere so najpomembnejše kolajne za Splitčanko Smiljano Marinović, trenerko športne šole mlajših otrok v plavalnem klubu ljubljanske Olimpije? Bili smo pri dopolnilnem pouku srbščine v OŠ Trnovo v Ljubljani. »Cirilica je hit,« pravi učiteljica, ena izmed dvanajstih, kolikor jih je v tem šolskem letu Srbija napotila v Slovenijo.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov