Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 18. apr. 2024

TV Slovenija 2 • Čet, 18. apr.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Četrtkovo oddajo Dobro jutro bodo oblikovali mariborski jutranjiki. Gostili bodo rally avanturista Miho in Gregorja, ki sta s 25 let starim kombijem prepotovali pot od Budimpešte do Malija, predstavili bodo digitalna vozniška dovoljenja, se sprehodili do najvišjega drevesa v Sloveniji, podali zamisli za sveže in moderne poletne zamisli, ter obiskali zbirko šivalnih strojev vseh oblik, starosti in velikosti. Oddajo bo vodila Katja Treer.

Kako žalovati na »pravilen način« in zakaj je to pomembno?

Žalovanje je univerzalni proces in ne izbira letnih časov, prav pomlad pa lahko celo poudari kontrast med porajanjem novega življenja v naravi in izgubo, ki jo doživlja posameznik. Žalovanja ne občutimo le ob smrti ljubljene osebe, temveč tudi, ko se konča neko življenjsko obdobje, ko pogine hišni ljubljenček in celo ob izgubi predmeta. Spomnite se, kako ste se počutili, ko se vam je uničil mobilni telefon.
Nam lahko vera in raziskovanje duhovnosti pomagata na poti žalovanja ali sta morda ovira? Obstajajo ''pravi načini'' žalovanja? Taka vprašanja bomo našim gostom zastavljali v oddaji Sveto in svet.

Naša posebna gostja je makedonska pisateljica Rumena Bužarovska. V Sloveniji jo poznamo po dveh od sicer štirih zbirkah kratkih zgodb: Nikamor ne grem in Moj mož. Rumena Bužarovska ni le pisateljica, ki spregovori o zamolčanih odnosih v patriarhalnih družinah. Prevajalka in predavateljica ameriške književnosti na Univerzi v Skopju je tudi aktivistka in feministka: skupaj s prijateljicami je začetnica gibanja Jaz tudi v Makedoniji. V ljubljanski Šiški smo obiskali vse bolj priljubljeno vodeno plesno vadbo, ki jo poganjajo turbofolk ritmi. Kaj je balkanika?

Oddajo začenjamo z razlago, zakaj nam v prostorih, kjer biva več živali ravno ne diši, živalim pa. Opozorili bomo na to, da se kače prebujajo in zakaj jih pustimo pri miru, spoznali boste neskončno simpatičen Zavod za pomoč živalim in ljudem srečne tačke in za konec dobili nekaj nasvetov, kako poskrbeti za ježke.
ozivalih@rtvslo.si

VLOŽENI CVETOVI MAGNOLIJE
Še vedno lahko naberemo zanimive cvetove magnolije. Venčne liste tega okrasnega grma ali drevesa v Jugovzhodni Aziji, od koder izvira, uporabljajo v kulinariki. Dišeči 'material' je hvaležna delikatesa, ki jo pripravimo mimogrede, kot je v Dnevniku lastnih izkušenj storila Ana-Marija Berk.

KROMPIR
Z mislimi smo morda že pri pečenem mladem krompirčku, a vseeno ne hitimo s sajenjem na prosto. Gomolje posadimo, ko so tla ogreta na vsaj 8 stopinj Celzija in je malo možnosti za aprilske ohladitve. Tako je manj verjetno, da se razvijejo bolezni in škodljivci.

ZELENJAVNI VRT Z VANESOM HUSIĆEM
Če s krompirjem morda še čakamo, pa v toplih dneh na gredice že sadimo prve rastline v novi sezoni. Tokrat bomo v Vanesovih vrtnih nasvetih izvedeli, na kaj moramo biti pozorni pri kupljenih sadikah in kako vzpostavimo čim bolj zdrav vrt.

SPOMLADANSKI NASAD
Nepopisno ugodje nas preveva, ko nam ob prebujeni naravi naklonjenost kažejo cvetovi izbranih rastlin, ki smo jih razporedili v spomladanske nasade. Zunanjo zasaditev, ki naj bo v dovolj težkem loncu, s praprotjo, maroško marjetico in drugimi lepoticami opiše Marija Hrovat iz Profesionalne vrtnarske družbe.

GORENJSKI NAGELJ
Z gorenjskimi nageljni, ki bodo poleti pozornost pritegovali z rdečimi cvetovi na dolgih poganjkih, je vse leto kar nekaj dela. Potem ko jih Irena Hozjan že med prezimovanjem redno čisti in škropi proti ušem, pa je aprila zadnji čas, da jih s hčerko pripravita za na okenske police.

navrtu@rtvslo.si

Film Vrh Julijcev je nastal v istoimenskem projektu, ki povezuje partnerje varstva narave, kmetijstva, gozdarstva, planinstva in turizma za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka. Film skozi oči ljudi, ki v parku živijo, delajo ali ga obiskujejo, predstavlja različne vidike in odgovarja na vprašanja, kako lahko prispevamo k ohranjanju bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji ter sobivanju narave in človeka na tem območju.

Triglavski narodni park je edini narodni park v Sloveniji in najstarejše zavarovano območje pri nas ter eden najstarejših parkov v Evropi. V prihajajočem letu 2024 v Sloveniji obeležujemo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

Sožitje človeka in narave v Triglavskem narodnem parku je dinamičen proces, ki zahteva dobro sodelovanje med različnimi strokovnjaki varstva narave, gozdarji, kmetovalci, upravljavci voda ter številnimi drugimi. Prostor, ki s svojo bogato raznolikostjo živalskega in rastlinskega sveta velja za enega najbolje ohranjenih delov Alp, je prepleten tudi z vsakdanjim življenjem več kot dva tisoč domačinov v osmih občinah parka. V filmu Vrh Julijcev skozi utrip lokalnih skupnostih spoznavamo tesno prepletenost človeka in narave ter prizadevanja za skupni cilj, da bogastvo Triglavskega narodnega parka ohranjamo za prihodnje generacije.

Slikovite podobe neokrnjene narave v filmu dobivajo realistično sliko ob boku enega ključnih izzivov Triglavskega narodnega parka, to je množičnega obiskovanja. Dokumentarni film izpostavlja pomen prizadevanj za ohranjanje narave, kulturne dediščine in trajnostni razvoj v parku, a hkrati opozarja, da so naše današnje navade in njihovo prilagajanje tisto, ki bo v naslednjih 100 letih prispeval k ohranjanju narave Triglavskega narodnega parka.

Projekt Vrh Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dokumentarna serija v dveh delih pojasnjuje mit o trojanski vojni in usodi trojanskih bojevnikov. Je trojanska vojna res potekala? Kdo so bili Trojanci? In kaj se je zgodilo s preživelimi?

2. del: Vojna
V drugem delu bomo podrobneje spoznali ruševine na griču Hissarlik v severozahodni Turčiji, ki veljajo za ostanke antične Troje. Pod mestom so arheologi odkrili mrežo predorov, v katere so Trojanci speljali vodo. Kaže, da so pričakovali napad Grkov in se pripravili na dolgo obleganje. V spodnjem delu mesta, ki leži pod gričem, stojijo ruševine velikega skladišča, v katerem so odkrili lončene posode. V njih so Trojanci hranili zaloge hrane. Spoznali bomo tudi arheološko najdišče v Grčiji, kjer so razvozlali v kamen vklesan napis in ugotovili, da je bila Troja povezana tudi z mogočnim Hetitskim kraljestvom.

LOST CITIES OF THE TROJANS / Francija / 2021 / Režija: Laurent Portes

V tokratni oddaji preizkusimo novo generacijo Volkswagnovega passata, avta z več kot 50-letno zgodovino in primerjamo kultiviranost treh na pogled enakih, a tehnično zelo različnih peugeotov 208, potem pa v delavnici spoznamo delovanje blagega hibrida. Oddajo zaokroži električni volvo EX99, serijsko opremljen z lidarjem, napravo, s katero avto bistveno hitreje in natančno zazna stoječe in premikajoče predmete, hkrati pa omogoča tudi samodejno vožnjo.

Biografska drama, ki so jo navdihnili resnični dogodki. Percy Schmeiser je kmetovalec v majhnem kraju v kanadski provinci Saskatchewan. Že vse življenje prideluje repno ogrščico iz semen, ki jih je sam vzgojil, kot ga je naučil oče, njega pa njegov oče. Zato ga vest o tem, da ga bo agrikulturni velikan Monsanto tožil, ker je brez licence posadil njihovo gensko spremenjeno repno ogrščico, zelo prizadene. Poišče odvetnika Jacksona Weavera, ki je dober človek, tudi usposobljen pravnik, vendar se mora spopasti s četo pravniških svetovalcev agrikulturnega velikana. Sodni proces ni zastonj, poleg tega mora Percy skrbeti še za kmetijo. K sreči za njegov primer sliši Rebecca Salcau, okoljevarstvena aktivistka, ki ima načrt, kako nadaljevati boj; Percy bo po državi opravil nekaj govorov in predavanj, se zavzel za sebi enake kmetovalce in si tako priskrbel donacije za proces proti Monsantu.

PERCY / PERCY VS. GOLIATH / KANADA / 2020
Režija: Clark Johnson / Scenarij: Garfield Lindsay Miller, Hilary Pryor / Igrajo: Christopher Walken, Christina Ricci, Zach Braff, Pathy Aiyar, Monique Alvarez, Andrea del Campo, Martin Donovan, Warren Ellis, Zoe Fish …

Svoj poklic in svojo umetnost razume kot popolno predanost. V svojih vlogah je ves in scela: s srcem, z dušo, s krvjo in s svojim lastnim življenjem je zapisan igralski umetnosti, je o njem rekel režiser in pisatelj Vinko Moderndorfer. Vesna Milek se z Markom Mandićem pogovarja o lepoti, mejah, seksu, odru, umetnosti in goloti. In o ljubezni - v vseh oblikah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov