Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 30. apr. 2024

TV Slovenija 2 • Tor, 30. apr.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Kako se moramo ob obisku cerkve ali bogoslužja obleči in kakšno je dostojno vedenje? V oddaji si oglejte tudi o liturgičnih držah in oblačilih.

Kako se moramo ob obisku cerkve ali bogoslužja obleči in kakšno je dostojno vedenje? Obleka in drža pri liturgiji sta povezani z dogajanjem pri zakramentih. Spoštovanje svetega se pričakuje tudi od obiskovalcev sakralnih prostorov. To bo posebna tema oddaje na drugo postno nedeljo. Spreobrnjenje srca se kaže tudi na zunaj.
Frančiškan, brat Jan Dominik Bogataj, je v slovenski jezik prevedel prvo delo zgodnjekrščanske književnosti, ki se v celoti posveča vprašanju učlovečenju Boga in njegovemu odrešenjskemu poslanstvu. Ob obletnici rojstva svetniške kandidatinje Cvetane Priol prisluhnite uglasbitvi njene poezije, v izvedbi Maje Krevs in Pije Brodnik ter ob spremljavi dr. Andreja Missona.
Ob etiopski modrosti »Kdor ne razdaja svojega znanja, je kot luč v vrču!« vas bo v postnem času z razmišljanjem spodbudil pater Branko Petauer.

Dolgotrajna oskrba je namenjena ljudem, ki v daljšem obdobju ali za stalno potrebujejo pomoč druge osebe pri opravljanju osnovnih in podpornih opravil. Zakon o dolgotrajni oskrbi prinaša štiri temeljne pravice: pravico do oskrbovalca družinskega člana, dolgotrajno oskrbo na domu, dolgotrajno oskrbo v instituciji in denarni prejemek, obenem pa še dodatni pravici: e-oskrbo in storitve za krepitev in ohranjanje samostojnosti. Več o uveljavljanju dolgotrajne oskrbe, upravičencih, komisijah in izzivih boste izvedeli v tokratni oddaji.

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

V Tedniku zaradi odsotnosti Jelene Aščić z vami Aleksandra Dežman.

Cerkno se vsako pomlad za nekaj dni prelevi v svetovno prestolnico jazza. Kratki dokumentarni film JAZZ CERKNO, ki je nastal v produkciji TV Slovenija in režiji Dušana Moravca je vpogled v pestro festivalsko dogajanje, ki že več kot 18 let vzburja ljubitelje glasbe. Neobičajna glasba za te kraje, prijazni domačini, neokrnjena narava in obiskovalci od vsepovsod, vse to je vabilo, ki se mu ne gre upirati.

V tokratni oddaji bomo osvetlili praznovanje stoletnice tržaške univerze, ki je podelila častni doktorat italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli in nekdanjemu slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju za njun doprinos na poti sprave med sosednjima narodoma.
V Šmihelu na avstrijskem Koroškem so Slovenci društveno organizirani že skoraj 120 let.
Gimnazija Mihaly Vörösmarty v Monoštru je edina gimnazija v Porabju, ki jo obiskujejo tudi porabski Slovenci.
na avstrijskem Štajerskem so bile v zgodovinskih listinah prvič omenjene leta 1250.

Tom in Gill Mellor imata v Yorkshiru kmetijo s stotimi hektarji ječmenovih polj. Tom si je pred 20 leti omislil še pivovarno, Gill pa velik vrt in rastlinjak. Družinsko podjetje, v katerem se dejavnosti trajnostno dopolnjujejo, pomagata voditi hči Kate in zet Alex. V oddaji poleg jorkširskega pudinga (ki seveda sploh ni puding) spoznamo še nekatere druge značilne jedi.

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtorja: Martin Koddenberg, Kristian Kähler

Prifarski muzikanti so v letu 2023 praznovali že 35 let delovanja. Ob tej priložnosti so se obdali z glasbenimi prijatelji, ki se tudi sami vrtijo okoli 35-letnice. Na slavnostni koncert so povabili Nino Pušlar, Čuke, Katice, Oktet Žetev, Dareta Kauriča, folkloristke iz Dragatuša, Jazbečarje in druge odlične inštrumentaliste.
To je bil že 15. veliki gala koncert Prifarskih muzikantov v Cankarjevem domu. Spremljali ga boste lahko na TV Slovenija 1 v dveh delih.

Sezona počitnic je pred vrati, tako smo se posvetili počitniškim vozilom, najprej avtodomom. Poklepetali smo s servisnim svetovalcem o tem, katere okvare pogosto povzročijo avtodomarji začetniki. Sklopke namreč še zdaleč niso edina težava.

Na primeru dacie jogger, opremljene s posteljo in šotorom, smo preverili, kje v Sloveniji smemo prespati v avtu izven kampa oziroma kje smemo kampirati.

Postelje pa smo lahko deležni tudi v priljubljenem terencu dacia duster; preizkusili smo predstavnika nove generacije, ki ga uporabljajo tudi gorski reševalci.

Anne začne klicati zavarovalnice, da bi dobila zavarovalnino po moževi smrti, vendar ne gre vse gladko. Sinova sta obupana, pogosto prideta na obisk in ves čas upata, da bodo očeta našli živega. Anne izve, da človeka, ki izgine, šele po sedmih letih razglasijo za mrtvega in da denarja prej ne bo, zato jo John prisili, da policijo prosi, če bi lahko v njenem primeru naredili izjemo. John si priskrbi potni list na drugo ime in z Anne potujeta po svetu, da bi našla primerno državo za bivanje. John se odloči za Panamo.

THE THIEF, HIS WIFE AND THE CANOE / Velika Britanija / 2021
Scenarij. Writer: Chris Lang
Režija: Richard Laxton
V glavnih vlogah: Monica Dolan, Eddie Marsan, Mark Stanley, Dominic Applewhite, Carrie Cohen, Ellis Jones, Alice Harding, David Fynn

Anton Papež in njegova hči Katarina Delor Papež sta pred enajstimi leti poslovno priložnost našla v kozjereji. V vasi Zavrhek na meji med Krasom in Brkini sta na podedovani kmetiji, na kateri so pred tem imeli konje, začela rediti koze, v sosednji vaši Škoflje pa sta uredila še butično mlekarno. Oboje ob pomoči družine in štirih zaposlenih danes vodi Katarina, diplomirana biokemičarka ter magistrica menedžmenta in mednarodnega poslovanja. Trenutno skupaj s še dvema poslovnima partnerjema redijo 250 koz molznic, iz kozjega mleka pa pridobivajo jogurt, skuto, sirotko in različne sire. Odločitev za kozjerejo in lastno mlekarno se je izkazala za pravo poslovno priložnost, saj gre za izdelke z visoko dodano vrednostjo, pravi mlada podjetnica. Največ jih prodajo v trgovskih verigah in zadružnih trgovinah po Sloveniji, blagovna znamka BeKa – B kot brkinska in K kot koza – pa postaja cenjena tudi pri zahodnih sosedih.

Luka, 19 letni mladenič, odhaja iz mladinskega doma, svojega edinega zatočišča, kjer je zapuščen od mame in sorodnikov preživel zadnjih devet let. Ob vstopu v novo življenjsko obdobje je njegova želja, da odkrije, kje je pokopan njegov oče. Zaposli se v tovarni za predelavo mesnih izdelkov, kjer spozna prikupno Ajdo in se vanjo zaljubi. Toda preteklost in spomini na otroštvo mu ne dajo miru, zato se odpravi po sledeh svoje družine in kmalu odkrije pretresljivo skrivnost, ki spremeni njegov pogled na svet. Luka spozna, da je njegova edina uteha ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoje prav občutke. Tudi ona ima namreč svojo temno družinsko skrivnost.
Scenarij in režija: Marko Šantić / Igrajo: Janko Mandić (Luka), Nina Rakovec (Ajda), ...

Priljubljeni italijanski napev Bella ciao se je razširil s protifašističnim odporniškim gibanjem tik pred Mussolinijevim padcem in še vedno velja za pesem upora proti avtoritarnim režimom po svetu. Prevedena je v več kot 40 jezikov. Od kod pa v resnici izvira? Režiserka Giulia Giapponesi v dokumentarnem filmu raziskuje, ali so jo res napisali italijanski partizani. Raziskovalce napeva so sledi pripeljale vse do judovskega klezmerja in normansko- francoskega napeva iz leta 1530. Pesem pa ne glede na izvor prepevajo povsod, kjer se bojujejo proti krivicam. Postala je stalna spremljevalka človeštva v boju za svobodo.

BELLA CIAO / Italija / 2022 / Režija: Giulia Giapponesi

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov