Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 30. maj. 2024

TV Slovenija 2 • Čet, 30. maj.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V četrtkovi oddaji Dobro jutro vam bodo mariborski ustvarjalci oddaje ponovno ponudili pestro paleto zanimivih tem. Predstavili bodo 24-urni pohod Krog življenja, ki ga organizira prvo Slovensko onkološko društvo za moške – OnkoMan. Govorili bodo o oglasih živilske industrije, ki promovirajo tudi neprimerno hrano za najmlajše. Ker je današnji dan Svetovni dan multiple skleroze, se bodo z zdravnikom in bolnikom pogovarjali o življenju s to boleznijo. Ob koncu oddaje se bodo posvetili še negi in pripravi kože na poletje. Ekipa na terenu bo tokrat obiskala Dolgi vrh pri Slovenski Bistrici, kjer je oživela ideja in projekt Svilena pot. Na terenu bo Andrej Geržina, v studiu pa Katja Treer.

V oddaji Profil Tina Šrot gosti Tijuano Križman Hudernik, baletno solistko v SNG-ju Maribor, ki jo bomo julija spet lahko videli v glavni vlogi Marine v baletu Grk Zorba na 31. Primorskem poletnem festivalu v Avditoriju Portorož. V 20 letih kariere je nastopila v številnih naslovnih vlogah klasičnih in sodobnih baletov, gostovala na prestižnih odrih po svetu in kot asistentka koreografa Edwarda Cluga sodelovala z uglednimi baletnimi ansambli. Dinamično kariero uspešno združuje z družinskim življenjem in ob jubileju intenzivno razmišlja o prihodnosti.

Gostja 200. oddaje NaGlas! je nekdanja vrhunska atletinja Marija Šestak. Je slovenska državna rekorderka v troskoku, prejemnica več medalj na svetovnih in evropskih prvenstvih. S skokom 15,08 m v daljino ima šesti najboljši dvoranski rezultat vseh časov na svetu. Zakaj ima NaGlas! posebno mesto v slovenskem medijskem prostoru? Na to vprašanje odgovarjajo nekdanji in zdajšnji sodelavci v oddaji. Prisluhnili smo tudi nemško-kosovski pevki Ibadet Ramadani, ki je svoj prvi solo album ustvarila v gozdu.

Preverili smo kako uspešna sta Klub kraških ovčarjev in Kinološka zveza pri pridobivanju statusa protokolarnega simbola Slovenije za kraške ovčarje, opozarjamo na akcijo društva AETP ki želi Slovenijo brez kletk za kokoši in svinje, razložili bomo kakšen vpliv ima klima v avtu na našo žival in se sprehodili po Koseškem bajerju.
ozivalih@rtvslo.si

SREČANJE ČLANOV KLUBA GAIA
Tradicionalno srečanje članov kluba Gaia, kluba, ki združuje vrtičkarje, je bilo letos na otoku Krku v zalivskem mestecu Baška. Udeleženci so na strokovnih predavanjih lahko izvedeli kako gnojiti tla, izboljšati rodnost sadnega drevja, kombinirati balkonsko cvetje ali predelati jagode aronije. Srečanja smo se udeležili tudi z ekipo oddaje Na vrtu in pripravili posebno reportažo.

RAZMNOŽEVANJE SOBNIH RASTLIN
Čeprav se konec maja posvečamo predvsem rastlinam in gredam na prostem, ne pozabimo na sobne lepotice. Razmnožujemo jih na prehodu iz pomladi v poletje, nekatere s semeni, druge hitreje zrastejo iz zelenih delov matičnih rastlin.

CVETOVI ŠPANSKEGA BEZGA V SLADKORJU
V rubriki Dnevnik lastnih izkušenj Ana-Marija Berk tokrat nabira cvetove španskega bezga. Dobro jih je osušila, nato namočila v sladkor. Z njimi izboljša okus in polepša videz sladic...

Slovenski pisatelj Boris Pahor je s svojim romanom Nekropola dosegel svetovno slavo. Pripoved o grozotah druge svetovne vojne, zgoščena v popisovanje življenja v koncentracijskem taborišču, je tako avtentična in pretresljiva, da je preprosto morala najti svoj prostor tudi med bralci velikih kultur. Pred leti je režiser Boris Kobal Pahorjev roman priredil za gledališče; v predstavi je ohranil vse temeljne poteze Pahorjevega romana, ki v zgodbi sopostavlja zločinski sistem, ki hoče uničevati življenja, in posameznika, ki skuša ob vsej grozljivosti taboriščnega življenja ohraniti vero v smiselnost preživetja. Televizijska adaptacija Kobalove uprizoritve Nekropole, v kateri glavno vlogo odigra Pavle Ravnohrib, je delo Tomaža Burlina.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dokumentarna serija v dveh delih opisuje izkrcanje zaveznikov v Normandiji 6. junija 1944 na popolnoma nov način. Voditelj Giles Milton na podlagi grobih, neolepšanih pričevanj mladih moških razkriva osupljivo zgodbo o strahu, pogumu in drznosti. Razplet dogodkov na dan D spremljamo skozi izkušnje tistih, ki so bili v prvih bojnih črtah – zavezniških vojakov, Nemcev in Francozov.

1. del:
V prvem delu spoznamo pomembna prizorišča bojev na normandijski obali, tudi plažo Omaha in most Pegaz. Giles Milton nam predstavi zgodbe moških in žensk, od vohunov do radijskih operaterjev in tistih, ki so bili v strojničnih gnezdih. Obiščemo tudi plažo Morfa Bychan v zahodnem Walesu, na kateri so zavezniki zgradili repliko nemške obrambne utrdbe, da bi se njihova vojska izurila za največjo pomorsko invazijo v zgodovini in preboj Atlantskega zidu.

D-DAY: THE SOLDIERS' STORY / Velika Britanija / 2024 / Režija: Lyndy Saville

Po slovenskih cestah se kar se da varno vozi dobrih sto tisoč voznikov. Njihovo vožnjo namreč nadzira računalniška igrica, ki vožnjo na koncu oceni. Kje pa ti vozniki množično delajo prekrške? So to cestni odseki, kjer obstaja neka cestna nelogičnost? Pogledali in pokomentirali smo tri takšne odseke.

Vozili smo renaulta rafale, ki s svojo obliko spominja na predvojno letalo, z rojakom Robertom Lešnikom, glavnim oblikovalcem pri Mercedesu, pa smo poklepetali o prihajajočih modelih s precej drugačnim oblikovalskim jezikom.

Sprehodite se po ustvarjalni poti 95-letnega Dušana Hrena, ki je svoje življenje tesno povezal z glasbo in televizijo. Glasbenik, režiser, ustvarjalec in urednik oddaj je od prvega televizijskega oddajanja do danes k mozaiku njene dediščine veliko prispeval. Bil je pomemben del zgodb in posnetkov številnih razvedrilnih glasbenih oddaj, mednarodnih glasbenih sodelovanj Televizije Slovenija ter režiser številnih posnetkov koncertov, od ljubiteljskih do klasičnih. Pri svojih častitljivih letih je še zelo dejaven, ceni družabno življenje in še vedno rad prihaja na RTV, kjer pomaga pri urejanju arhivske zakladnice, zato mu sodelavci in prijatelji pravijo tudi legenda slovenske televizije.

Film je dokumentarna pripoved o življenju izjemnega ameriškega glasbenika Johnnyja Casha. »Mož v črnem«, kakor so ga imenovali, je prodal več deset milijonov plošč in prejel vrsto grammyjev. V dokumentarnem filmu se prepletajo intervjuji z njegovimi družinskimi člani, prijatelji in mednarodnimi zvezdniki iz sveta glasbe in zabavništva, pa tudi arhivski posnetki koncertov in njegovega družinskega življenja.

I AM JOHNNY CASH / Kanada / 2015 / Režija: Jordan Tappis, Derik Murray

Navzven divji, brutalen, impulziven, strasten, navznoter kompleksen, razdvojen, ranljiv, nežen. Gost Vesne Milek je igralec, ki je v zadnjih letih razširil svoj igralski diapazon, preigral je toliko filmskih vlog, kolikor jih na tem prostoru sploh lahko preigra igralec njegovih let: bil je zaljubljeni pesnik, morilec, negativec, japijevski paraplegik, mučitelj, poglavar komančev, bil je oče in sin,... In da, včasih še vedno, čeprav tega ne mara, tudi - ljubimec.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov