Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 15. jun. 2024

TV Slovenija 2 • Sob, 15. jun.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Tokrat bo spomine obujala zdravnica Anica Mikuš Kos, ki se je rodila leta 1935 v Ćupriji v Srbiji. Tam je takrat delal njen oče, profesor francoščine Radivoj Franciscus Mikuš, saj so levo usmerjene slovenske intelektualce v tistih predvojnih časih zaposlovali v južnejših predelih Jugoslavije. Mama je bila hrvaška Judinja Marija Friedländer in kar šestintrideset sorodnikov po mamini strani je bilo med drugo svetovno vojno ubitih v koncentracijskih taboriščih, največ v ustaških, v Stari Gradiški in Jasenovcu. Anica je bila z mamo in očetom v partizanih v Slavoniji, po vojni, ob vrnitvi v Ljubljano, pa se je morala zaradi nadaljevanja šolanja najprej naučiti slovenščine, saj je znala govoriti le hrvaško in francosko, oče se je namreč zmeraj pogovarjal z njo v francoščini. Študirala je medicino in specializirala pediatrijo in otroško psihiatrijo, potem pa delovala v različnih službah, kjer se je ukvarjala z otroki. Dolgo je vodila Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, ob tem pa je že skoraj tri desetletja predsednica Slovenske filantropije. In že desetletja skrbi za razvoj prostovoljstva ter za psihosocialno pomoč otrokom na najtežjih kriznih področjih po vsem svetu. Z veliko vnemo in odgovornostjo se posveča beguncem v različnih predelih sveta, tudi na Kosovu in v Bosni ter v Sloveniji. Leta 2006 je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir.

V predpočitniški Avtomobilnosti smo se pozanimali, kolikšne in kakšne vrste škod povzročajo avtodomarji, še posebej avtodomarji začetniki. Seveda z namenom ozaveščanja...in, upamo, da bi se jim zognili.

Zapeljali smo kombi, ki pogosto služi kot osnova za avtodom, a Renaultov master je po novem na voljo z dizelskim ali električnim pogonom. Pa bi kot električni kombi zmogel služiti kot avtodom?

Dva pogona pa bo imel tudi novi citroën C3, a tukaj je elektrika bistveno bolj smiselna; e-C3 bo namreč eden najcenejših električnih avtov. Poglejte, kaj ponuja ta poceni električni paket!

30., jubilejna dirka po Sloveniji bo na slovenske ceste spet privabila pisano mednarodno konkurenco s številnimi kolesarskimi zvezdniki. Lansko zmago bo branil Italijan Filippo Zana, član moštva Jayco AlUla, v katerem je tudi sprinterski dvojec Luka Mezgec-Dylan Groenewegen. Vrhunec dirke bo v soboto, ko se bodo kolesarji povzpeli na Krvavec.

Z uradnim odprtjem in prvo tekmo med Nemčijo in Škotsko se začenja 17. evropsko nogometno prvenstvo. Nemčija je, takrat kot Zahodna Nemčija, prvenstvo do zdaj gostila enkrat, leta 1988. Domača reprezentanca ima tudi tokrat visoke cilje. Nemci so s tremi naslovi evropskih prvakov in še tremi uvrstitvami v finale do zdaj najuspešnejša reprezentanca v zgodovini prvenstev stare celine. Nemški selektor Julian Nagelsmann je s 36 leti najmlajši med vsemi selektorji na prvenstvu. Za uvod ga čakajo vedno borbeni Škoti. Ti šele četrtič igrajo na evropskem prvenstvu, še nikoli pa se niso uvrstili v izločilne boje. V skupini A sta poleg teh dveh reprezentanc še madžarska in švicarska.

Evropsko prvenstvo v nogometu, ki ga letos gosti Nemčija, bo že 17. najprestižnejše nogometno tekmovanje na stari celini. Za naslov najboljše nogometne reprezentance se bo potegovalo 24 ekip. Naslov bo branila Italija, Gruzija pa bo edina, ki bo na evropskem prvenstvu nastopila prvič. Slovenija se na prvenstvo stare celine vrača po 24 letih. Reprezentance se bodo najprej merile v skupinskem delu tekmovanja, iz katerega se jih bo v osmino finala uvrstilo 16. Torej najboljši dve iz vsake skupine ter še štiri tretjeuvrščene. Katera reprezentanca bo osvojila naslov evropskega prvaka, bomo izvedeli 14. julija, ko bo v Berlinu na sporedu finale.

Vsak večer med 20. in 21. uro bo na sporedu nogometna oddaja Das Gol. Izmenjaje jo bodo vodili Saša Jerković, Tomaž Hudomalj in Anže Bašelj, gostili bodo tri nogometne strokovnjake, medtem ko bodo novinarji Antonija Ražen, Anže Bašelj in Simon Šparavec poročali v živo iz Nemčije.
Strokovni komentatorji bodo Sanel Konjević, Mladen Dabanovič, Dušan Kosič in Jasmin Jerič.
Pripravljamo tudi posebno rubriko, ki jo bodo ustvarjali kolegi iz oddaje Kaj dogaja?. Ti bodo na svoj edinstveni način obravnavali nogometne tematike.

V petek, 7. junija 2024, ob 20.05 so na TV SLO 1 prvič v zgodovini neposredno prenašali koncert Zlatega abonmaja iz Cankarjevega doma v Ljubljani. Nastopila bo Praška filharmonija, eden od najbolj znanih simfoničnih orkestrov na svetu. Predstavila se bo z biseri klasične glasbe, Vltavo B. Smetane, Simfonijo št. 9 'Iz novega sveta' A. Dvořáka in z znamenitim Koncertom za klavir in orkester št. 2 S. Rahmaninova. Solist bo pianist George Li, zmagovalec številnih glasbenih tekmovanj, dirigent pa Emmanuel Villaume. Televizija Slovenija bo na ta dan postala največja koncertna dvorana v Sloveniji in bo tako kulturno bogastvo klasične glasbe ponudila vsem. Med odmorom koncerta si bodo gledalci lahko ogledali glasbeni dokumentarni film o Praški filharmoniji, ki ga je ekipa Televizije Slovenija posnela v Pragi.
Prenos koncerta bo pripravilo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj pod vodstvom urednika Daniela Celarca, režiser televizijskega prenosa pa bo Aljaž Bastič.

Praška filharmonija je eden od najbolj znanih simfoničnih orkestrov na svetu. Posebno pozornost namenja izvajanju češke glasbe, predvsem avtorjev A. Dvořáka in B. Smetane. Za gostovanje orkestra v Ljubljani je Televizija Slovenija v Pragi posnela glasbeni dokumentarni film. V filmu spoznamo lepoto mesta Praga, delovanje orkestra in njegove člane ter pomen skladateljev Smetane in Dvořáka. O skladateljih govorita tudi vodja muzeja B. Smetane, češka muzikologinja Sandra Bergmannova, ter ameriški muzikolog David Beveridge, eden od največjih poznavalcev dela in življenja A. Dvořáka. Ustvarjalci so poseben poudarek namenili reki Vltavi in posneli njen tok tudi na slikovitih krajih zunaj Prage. Avtor idejne zasnove, scenarija in urednik oddaje Daniel Celarec; direktor fotografije, montažer in režiser Gregor Kos.

Praška filharmonija, eden od najbolj znanih simfoničnih orkestrov na svetu, se bo v drugem delu koncerta predstavila s Simfonijo št. 9 'Iz novega sveta' A. Dvořáka, ki spada med najbolj priljubljene klasične skladbe vseh časov. Ta simfonija je simbolično spremljala človeštvo na njegovem prvem pomembnem potovanju v vesolje. Astronavt Neil Armstrong je to simfonijo poslušal, ko je leta 1969 z misijo Apollo pristal na Luni. Simfonija, ki jo je skladatelj napisal med bivanjem v Združenih državah Amerike, ponuja poslušalcu številne prelepe melodije, na katere so vplivale tudi črnske duhovne pesmi. Dirigent bo Emmanuel Villaume, šef dirigent orkestra Praške filharmonije. Prenos koncerta pripravlja Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov