SLOVENCI PO SVETU ZADNJI ČETRTEK V MESECU OB 20.00, PONOVITEV V SOBOTO OB 21.00

SLOVENCI PO SVETU

Marjan Šrimpf marjan.srimpf@rtvslo.si

Oddaja RTV Slovenija Slovenci po svetu ima velik odmev tako med gledalci v tujini kot tudi domovini. V oddaji pripravljamo prispevke o delu slovenskih kulturnih in športnih društev po svetu. Na podlagi zanimivih intervjujev in izjav je avtor oddaje Marjan Šrimpf v teh letih posnel tudi 15 dokumentarnih filmov in portretov o pomembnih in zanimivih izseljencih ter zdomcih z vsega sveta. Med drugim o Mirku Tošu, svetovno znanem otorinolaringologu z Danskega, Anki Makovec, okoljevarstvenici iz Tasmanije, ki je skupaj z drugimi preprečila gradnjo vodnih elektrarn na tasmanski reki Gordon, Petru Skvarči, glaciologu z Antarktike, Ivanu Johnu Letniku iz Toronta, ki ima edini od Slovencev v Kanadi svojo ulico, Ejti Štih, slovenski slikarki v Boliviji, Marjanu Grumu, kiparju iz Buenos Airesa, in tako naprej.

 

 

 

SLOVENCI PO SVETU
SLOVENCI PO SVETU
SLOVENCI PO SVETU
SLOVENCI PO SVETU
SLOVENCI PO SVETU
SLOVENCI PO SVETU
SLOVENCI PO SVETU

Arhiv preteklih oddaj

 • Slovenci v Italiji

  20. 4. 2017
  Št. ogledov: 98

 • Slovenci po svetu

  29. 12. 2016
  Št. ogledov: 116

  V zadnji letošnji oddaji Slovenci po svetu bomo objavili pogovor z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem, ki bo ocenil delo ministrstva v iztekajočem letu in nakazal smernice za prihodnje. V nadaljevanju oddaje pa bo na sporedu pogovor s slovensko izseljensko slikarko Ejti Štih iz Bolivije.

 • Slovenci po svetu, dokumentarna oddaja

  24. 11. 2016
  Št. ogledov: 87

  V novembrski oddaji Slovenci po svetu bo novinar Marjan Šrimpf predstavil 2 zanimiva ustvarjalca, ki živita v tujini. To sta video- umetnica Nataša Prosenc Stearns iz Los Angelesa in pesnik, misionar in filozof Vladimir Kos iz Tokia na Japonskem.

 • Slovenci po svetu

  27. 10. 2016
  Št. ogledov: 88

  V oktobrski oddaji Slovenci po svetu boste lahko videli prispevek ob 100 letnici slovenske cerke sv. Cirila v New Yorku, ki so jo obeležili 16. oktobra. V nadaljevanju bomo objavili pogovor s kanadskim Slovencem Maksom Slavičem iz Toronta, ki je te dni praznoval 75- letnico. Ob tem pa bomo spregovorili še o nekaterih rojakih iz Ontaria v Kanadi.Za konec oddaje pa bo na sporedu še zgodba o Mojci Cajnko , Mariborčanki, ki živi že več desetletij v Čilu. Vabljeni k ogledu!

 • Ivan Jantol, Vesna Grgolet

  29. 9. 2016
  Št. ogledov: 113

  V današnji oddaji Slovenci po svetu bomo predstavili zgodbi dveh Slovencev, ki živita na tujem in sta bila poleti na obisku v domovini. To sta Ivan Jantol iz Motevidea v Urugvaju in Vesna Grgolet iz Osla na Norveškem. Obe zgodbi sta povezani tudi z našo oddajo Slovenci po svetu. Vabljeni k ogledu!

 • Slovenci po svetu

  25. 8. 2016
  Št. ogledov: 55

  Oddaja Slovenci po svetu v avgustu bo nekoliko drugačna od prejšnjih. V njej boste videli portret slovenskega zdravnika- ortopeda dr. Silvestra Langa iz Deskel na Primorskem, ki že več kot 40 let živi in dela v New Yorku, pred kratkim pa je izdal tudi knjigo: SPOMINI ZDRAVNIKA- moja pot iz Slovenije prek Švice v ZDA. Obiskali smo ga v njegovi ordinaciji sredi Manhattna, kjer kljub skorajšnji upokojitvi še vedno sprejema bolnike z ortopedskimi težavami.

 • Slovenci po svetu

  22. 8. 2016
  Št. ogledov: 18

  V julijski oddaji Slovenci po svetu bo večina vsebine namenjena srečanju izseljencev in zdomcev DOBRODOŠLI DOMA, ki je bilo tokrat v začetku julija v Ljubljani. Pogovarjali smo se spredstavniki društev in klubov naših rojakov. Gost oddaje je tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki je bil junija na obisku pri izseljencih v Kanadi in ZDA.

 • Slovenci po svetu, dokumentarna oddaja

  1. 7. 2016
  Št. ogledov: 65

  Tokratna oddaja Slovenci po svetu bo skoraj v celoti posvečena spominom naših izseljencev in drugih na 25- letnico osamosvojitve države. Pogovarjali smo se z rojaki v Avstraliji in ZDA- povezovalec teh dogajanja pa je bil Svetovni slovenski kongres. O tem bo govoril njegov predsednik Boris Pleskovič. Avtor oddaje je Marjan Šrimpf. Vabljeni k ogledu!

 • Slovenci po svetu, dokumentarna oddaja

  26. 5. 2016
  Št. ogledov: 116

  V oddaji bo osrednji gost Sergej Peljhan, predsednik Slovenske izseljenske matice. Sodeloval bo tudi dolgoletni urednik Rodne grude, pisatelj Ivan Cimerman. V New Yorku pa smo intervjuvali podjetnika Emila Gasparija in Stanko Šmon, vodjo zagotavljanja kvalitete letalskih operacij na misijah OZN. Vabljeni k ogledu!

 • Slovenci po svetu

  30. 4. 2016
  Št. ogledov: 70

  V aprilski oddaji Slovenci po svetu bomo objavili dva zanimiva pogovovara, ki sta ju novinar Marjan Šrimpf in Robert Kranvogel posnela konec februarja v New Yorku in Washingtonu. Gosta bosta veleposlanik Republike Slovenije v ZDA dr. Božo Cerar in svetovno znani urolog dr. Ciril Godec, ki je prvi na svetu udejanil operacijo prostate brez izgube pacientove krvi. Vabljeni k ogledu!

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.