OMIZJE SREDA ob 20.00

OMIZJE

dr. Zoran Medved zoran.medved@rtvslo.si

OMIZJE je nova oddaja Televizije Maribor, ki združuje različne formate pogovornih oddaj o aktualnih temah o politiki, gospodarstvu, kulturi in drugih področjih javnega delovanja. V istem terminu se bodo izmenjevali pogovori v okviru Štajerskega gospodarskega foruma, družboslovni pogovori ob festivalih Slovenski dnevi knjige in Performa/Platforma, v letu 2018 še posebej predvolilna soočenja, spomladi pred volitvami v Državni zbor Republike Slovenije in jeseni pred lokalnimi volitvami, pa tudi klasična omizja s pogovori o aktualnih temah. Po formatu je OMIZJE 75-minutna pogovorna oddaja z največ petimi udeleženci, ki nadaljuje tradicijo tovrstnih pogovornih oddaj na javni televiziji, in odpira prostor za izmenjavo različnih stališč, idej in konceptov razvoja slovenske družbe, predvsem na regionalni ravni. Občasno bo oddaja povzela tudi format »novinarskega kluba«, kakršnega poznajo javne televizije v Evropi in nekatere ameriške TV-mreže, z udeležbo urednikov in novinarjev osrednjih regionalnih medijev v severovzhodni Sloveniji, ki bodo v oddaji komentirali aktualne teme in dogodke. Oddajo bodo oblikovali: dr. Zoran Medved, odgovorni urednik TV Maribor, dr. Polona Pivec, mag. Stanislav Kocutar, odgovorni urednik Radia Maribor, in mag. Dušan Tomažič, urednik oddaj na TV Maribor. 

 

Arhiv preteklih oddaj

 • Omizje: Nov stanovanjski zakon

  4. 12. 2019
  Št. ogledov: 61

  Nov stanovanjski zakon naj bi omogočil več javnih najemnih stanovanj, nakup stanovanja ranljivim skupinam prebivalstva, zlasti mladim, in učinkovitejše upravljanje večstanovanjskih stavb. Nekateri kritiki menijo, da je zakon neustaven, drugi pogrešajo finančno podporo predlaganim rešitvam, tretji pričakujejo več davčnih olajšav. S sogovorniki z ministrstva za okolje in prostor, mariborskega stanovanjskega sklada in mariborskega mladinskega sveta smo poiskali odgovore, ki bodo zagotovo zanimali tudi vas.

 • Omizje: Zdravstvo na razpotju

  27. 11. 2019
  Št. ogledov: 59

  V javnosti velikokrat poslušamo o zdravstvenem sistemu, ki da je vse bolj nevzdržen, ne zmore slediti razvoju in zdraviti z dragimi metodami in zdravili, ki so na voljo, ker, preprosto, zanj ni dovolj denarja. Pacienti vsak dan dlje čakajo na določene storitve, bolnišnice se spopadajo s kadrovskim primankljajem in nezadostnim financiranjem, nekje tam v polju sivine pa se skozi koruptivne prakse izgubljajo milijoni. Z gostoma oddaje Omizje, generalnim direktorjem UKC Maribor dr. Vojkom Flisom in strokovnim direktorjem dr. Matjažem Vogrinom teh problemov ne bomo rešili, bosta pa o njih odkrito spregovorila. V studio pa smo ju povabili tudi zato, ker mariborska bolnišnica 28. novembra praznuje svojo 220 letnico.

 • Omizje: Kultura spomina - 140 let mariborskega pokopališča

  20. 11. 2019
  Št. ogledov: 28

  140 let je, odkar je bilo odločeno, da bo na Pobrežju stalo novo mestno pokopališče, Danes ima ta kraj status kulturnega spomenika lokalnega pomena, čeprav so na njem pokopani ljudje, katerih delo je seglo daleč čez lokalne meje Maribora. S pisateljem Tonetom Partljičem, zgodovinarko Matejo Ratej, etnologinjo in kulturno antropologinjo Jernejo Ferlež ter Lidijo Pliberšek, predsednico Združenja evropsko pomembnih pokopališč se bomo v tokratnem Omizju pogovarjali o – kulturi spomina.

 • Omizje: Prenos podjetja na naslednike

  13. 11. 2019
  Št. ogledov: 163

  V Sloveniji vsako leto preneha poslovati nekaj tisoč podjetij, ki so ostala brez naslednika. V letu 2016 je bilo takšnih podjetij 8.000. Več kot 40 odstokov družinskih podjetij ni pripravljenih na prenos takrat ko bi do njega moralo priti. In, napovedujejo, da bo problem vedno večji. V Omizje smo zato povabili predstavnika družinskih podjetij AJM in Plastika Skaza, ki imata izkušnje z uspešnim prenosom lastništva in upravljanja na naslednike, ter soavtorici raziskave o prenosu podjetij v Sloveniji dr. Katjo Crnogaj in dr. Mojco Duh z Univerze v Mariboru. Vabljeni k ogledu nocoj ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

 • Štajerski gospodarski forum: Podravska podjetja leta

  6. 11. 2019
  Št. ogledov: 70

  Pred kratkim so bila v skupni akciji dnevnika Večer in Štajerske gospodarske zbornice izbrana in nagrajena najboljša podjetja Podravja. Kljub opozorilom, da nam grozi nova kriza, se gospodarska podoba naše regije izboljšuje. Več je podjetij, več je zaposlenih, višji je izvoz, višja dodana vrednost na zaposlenega, ki pa je hkrati za petino nižja od slovenskega povprečja. Tako kot so za tretjino nižji prihodki na zaposlenega in za skoraj 9 odstotkov nižje tudi plače tukajšnjih delavcev. Z nami bodo predstavniki štirih najboljših podjetij, ki nam bodo pomagali pojasniti, kaj nas čaka. Vabljeni k ogledu nocoj ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

 • Omizje: Digitalne zasvojenosti

  30. 10. 2019
  Št. ogledov: 84

  Raziskave so pokazale, da smo vse bolj zasvojeni z digitalno tehnologijo. Mladi vedno več časa preživijo z različnimi napravami in manj v družbi vrstnikov. Komuniciramo več, a manj kvalitetno. Če ob besedi odvisnost pomislimo na droge, je to le majhen del. V objemu modernih komunikacij se skrivajo številne pasti. V oddaji Omizje nam jih bodo pomagali razkriti Simona Lilek, vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto pri Policiji Maribor mag. Andreja Domajnko iz Centra Šteker, Peter Topić, direktor Inštituta za zasvojenosti in travme in mag. Sanja Kaube, psihohigiensko psihiatrična služba Zdravstvenega doma Maribor. Oddajo povezuje dr. Polona Pivec.

 • Štajerski gospodarski forum: 60 let Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru - ...

  23. 10. 2019
  Št. ogledov: 57

  Ekonomsko-poslovna fakulteta Univerze v Mariboru letos praznuje 60 let. Gospodarstvu in politiki je v tem času, v dveh različnih stoletjih, v dveh različnih gospodarskih in političnih sistemih, dala številne kadre, in mnogi še danes odločajo v politiki in v podjetjih, ki jih imamo v Sloveniji. Naše Omizje bomo tokrat preselili v avlo fakultete, z nami bodo nekdanji diplomanti te ustanove, in naj za zdaj ostane skrivnost, kaj vse jih bomo vprašali. Obljubimo, da bo zanimivo in aktualno! Vabljeni k ogledu v sredo 23. oktobra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

 • Omizje: Ali bomo v Sloveniji dobili nove pokrajine?

  16. 10. 2019
  Št. ogledov: 90

  Že nekajkrat smo v Sloveniji poskušali ustanoviti pokrajine, ki bi prinesle enakomernejši regionalni razvoj. A prave politične volje na koncu nikoli ni bilo. Lani je projekt ustanavljanja pokrajin stekel znova. Pripravo zakonodaje je tokrat prevzel Državni svet in strokovna skupina pod vodstvom mariborskega profesorja Boštjana Brezovnika. Kako daleč je predlog, kaj predvideva in ali je končno dozorel čas, da v Sloveniji pokrajine dobimo?

 • Omizje: 100 let senžermenske mirovne pogodbe in 100. obletnica manjšinske ...

  10. 10. 2019
  Št. ogledov: 73

  To jesen se spominjamo 100 letnice senžermenske mirovne pogodbe, ki je v veliki meri po prvi svetovni vojni ukrojila naše meje predvsem na Koroškem in Štajerskem. Mohorjeva družba je pred dnevi pripravila konferenco, omizje in pohod čez mejo – vse na temo100 let senžermenske mirovne pogodbe in 100. obletnica manjšinske zaščite v Avstriji. Naša gosta bosta direktor celovške Mohorjeve dr. Karl Hren, politolog, zgodovinar in pravnik iz Žitare vasi na Koroškem in zgodovinar doktor Danijel Grafenauer, strokovnjak za manjšinska vprašanja pri Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani.

 • Štajerski gospodarski forum: Komu je še mar naše zdravje?

  2. 10. 2019
  Št. ogledov: 41

  Štajerski gospodarski forum namenjamo eni izmed najbolj zlorabljenih tem zadnjega desetletja: zdravstveni reformi v Sloveniji. Politična kopja se zdaj lomijo na dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, drugič so to stroški, četrtič naložbe, vsakič se najde nek razlog, zakaj reforme ni! Naši sogovorniki bodo: Adela Postružnik, zastopnica pacientovih pravic iz Maribora, Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj in Aleš Mikeln, predsednik uprave zdravstvene zavarovalnice Vzajemna. Vabljeni k ogledu nocoj ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.