OMIZJE SREDA ob 20.00

OMIZJE

dr. Zoran Medved zoran.medved@rtvslo.si

OMIZJE je nova oddaja Televizije Maribor, ki združuje različne formate pogovornih oddaj o aktualnih temah o politiki, gospodarstvu, kulturi in drugih področjih javnega delovanja. V istem terminu se bodo izmenjevali pogovori v okviru Štajerskega gospodarskega foruma, družboslovni pogovori ob festivalih Slovenski dnevi knjige in Performa/Platforma, v letu 2018 še posebej predvolilna soočenja, spomladi pred volitvami v Državni zbor Republike Slovenije in jeseni pred lokalnimi volitvami, pa tudi klasična omizja s pogovori o aktualnih temah. Po formatu je OMIZJE 75-minutna pogovorna oddaja z največ petimi udeleženci, ki nadaljuje tradicijo tovrstnih pogovornih oddaj na javni televiziji, in odpira prostor za izmenjavo različnih stališč, idej in konceptov razvoja slovenske družbe, predvsem na regionalni ravni. Občasno bo oddaja povzela tudi format »novinarskega kluba«, kakršnega poznajo javne televizije v Evropi in nekatere ameriške TV-mreže, z udeležbo urednikov in novinarjev osrednjih regionalnih medijev v severovzhodni Sloveniji, ki bodo v oddaji komentirali aktualne teme in dogodke. Oddajo bodo oblikovali: dr. Zoran Medved, odgovorni urednik TV Maribor, dr. Polona Pivec, mag. Stanislav Kocutar, odgovorni urednik Radia Maribor, in mag. Dušan Tomažič, urednik oddaj na TV Maribor. 

 

Arhiv preteklih oddaj

 • Kaj mediji pričakujejo od novega ministra za kulturo, pogovorna oddaja ...

  13. 2. 2019
  Št. ogledov: 7

  KAJ MEDIJI PRIČAKUJEJO OD NOVEGA MINISTRA ZA KULTURO? Eno izmed področij, ki je v zadnjih dveh desetletjih moralo preživeti veliko ministrov in ministric za kulturo, in je zaradi dolgoletne neodzivnosti izvršne oblasti zašlo v veliko krizo, je zagotovo področje medijev. Zato se bomo tokrat posvetili vprašanju, kaj mediji pričakujejo od novega ministra za kulturo, in kako to področje prenoviti, da bo lahko prispevalo k razvoju demokracije v slovenski družbi? Naši sogovorniki bodo dr. Suzana Žilič Fišer in dr. Boris Vezjak z Univerze v Mariboru, ter mag. Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije. Pridružite se nam nocoj ob 20.00 uri v sporedu Televizije Maribor!

 • Omizje: 1950 let Ptuja

  6. 2. 2019
  Št. ogledov: 47

  Najstarejše slovensko mesto, letos slavi 1950 letnico prve pisne omembe. Mesto, ki je bilo nekoč v teh prostorih izjemno pomembno, celo veliko bolj kot v neposredni soseščini danes precejkrat večji Maribor. V današnji oddaji bomo skušali osvetliti pomen Petovie, kaj se je takrat dogajalo in katere faze razvoja je mesto doživelo do danes. Ob tem seveda ne bomo pozabili na izjemno bogat program, ki ga ob tem pripravljajo v letošnjem letu. O vsem tem bodo spregovorili Andrej Klasinc, predsednik programskega sveta Praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja, Jasmina Krajnc, koorditatorka praznovanja, dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož in Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

 • Omizje: Kakšno družbo si želimo za mlade?

  30. 1. 2019
  Št. ogledov: 18

  Kakšno družbo si želimo za mlade, kako zadržati mlade strokovnjake v državi in privabiti tiste, ki so odšli, da bi se vrnili, kako vzgajamo mlade, in kdo ima nanje večji vpliv: sodobne tehnologije, šola ali starši? To je le nekaj vprašanj, ki jih združujejo izjave treh finalistov Večerove akcije Bob leta 2018, vsem pa je skupna skrb, v kakšni družbi živimo, in kaj bi morali spremeniti, da bi nam bilo bolje. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

 • Štajerski gospodarski forum: Pričakovanja v letu 2019

  23. 1. 2019
  Št. ogledov: 15

  Slovenija je vstopila v leto 2019 razmeroma mirno, a v svetu okoli nas vre: brexit se zapleta, Nemčija se poslavlja od dediščine kanclerke Merklove, protesti državljanov na Poljskem, Madžarskem, v Franciji in Srbiji, trgovinska vojna med ZDA, negotove razmere na Bližnjem Vzhodu, vse to že jutri lahko spremeni gospodarske razmere, od katerih je odvisna tudi Slovenija. Sama regijsko neizoblikovana, ranljiva zaradi prodaje bank in podjetij tujcem. Kaj nas čaka, nam bodo pomagali razumeti nekdanji direktor velikega gospodarskega sistema, ugledni makroekonomist, direktorica invladinskega podjetja in direktor pomembne javne gospodarske družbe. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

 • Omizje: Kaj združuje Vzhodno kohezijsko regijo?

  16. 1. 2019
  Št. ogledov: 18

  V Omizju gostimo župane in predstavnike mestnih občin Vzhodne kohezijske regije, ki je največja v Sloveniji, a si njene identitete ne znamo prav dobro predstavljati. Kaj združuje Notranjsko in Pomurje, Podravje in Zasavje, Koroško in Posavje, Dolenjsko in Celjsko regijo? Koliko evropskega denarja pride v te kraje? Kakšni so načrti novoizvoljenih županov večjih mestnih občin, ki bi morale biti nosilke razvoja in povezovanja? Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

 • Omizje: Hiša spominjanja - Maister po Maistru

  9. 1. 2019
  Št. ogledov: 3

  Ob koncu minulega leta so v Zavrhu pri Lenartu v Slovenskih goricah predstavili pomembno pridobitev. V kraju kjer Turistično društvo Rudolf Maister Vojanov že desetletja skrbi za ohranjanje spomina na tega pomembnega rojaka, ki je tja prihajal na počitnice so leta 2006 odkupili in ob koncu lanskega leta dokončno obnovili nekdanjo Štupičevo vilo. Gre za enega najuspešnejših občinskih projektov, v katerega so vložili več kot pol milijona evrov. Rezultat je »Hiša spominjanja«, nova muzejska zbirka »Maister po Maistru« ter urejena dostop in okolica do muzejske zbirke. Projekt so uresničili v okviru čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška. Gostje omizja bodo: mag. Janez Kramberger – župan Lenarta v Slovenskih goricah, Aleš Arih – predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor in domačin Stanko Kranvogel - vodnik po Hiši spominjanja na Zavrhu. Voditelj oddaje je Stane Kocutar. Vabljeni k ogledu!

 • Štajerski gospodarski forum

  20. 12. 2018
  Št. ogledov: 8

  Z vami bomo v zadnjem letošnjem Štajerskem gospodarskem forumu, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico iz Maribora. Naši gostje bodo predstavniki nekaterih najboljših podjetij, ki so bila kot takšna izbrana v pred kratkim zaključeni akciji Štajerske gospodarske zbornice in dnevnika Večer. Z njimi se podoba gospodarstva v naši regiji temeljito spreminja, mi pa bomo v pogovoru poskusili pokazati, kako.Vabljeni k ogledu!

 • Omizje: Dobrodelnost

  13. 12. 2018
  Št. ogledov: 15

  Mesec december je mesec humanitarnosti. V tem mesecu so ljudje zelo radodarni. Čas praznikov pač nikogar ne pusti ravnodušnega in vsak je rad obdarjen in tudi rad daruje, torej je rad deležen pozornosti tudi tisti, ki nima. Dobrodelnost pa ima, kot sleherna stvar dve plati. Svetlo in temno, čeprav ne bomo problematizirali, pa je na odklone vseeno treba opozoriti. Predvse pa izpostaviti pozitivne vidike. Kdo vse se lahko ukvarja z dobrodelnostjo, kdo ima nadzor nad tem. Kdo organizira dobrodelne prireditve in kam grejo namenjena sredstva pa z našima gostoma v oddaji Omizje na Televiziji Maribor. Vabljeni k ogledu!

 • Omizje: Teritorialna obramba v Sloveniji

  6. 12. 2018
  Št. ogledov: 33

  Pred 50-imi leti, 20. novembra 1968, je bila ustanovljena Teritorialna obramba takratne Socialistične republike Slovenije, v izjemnih mednarodnih okoliščinah, in v nadvse turbulentnih notranjepolitičnih razmerah v nekdanji Jugoslaviji. Omizje je tokrat namenjeno spominom dveh nekdanjih pripadnikov TO, enega člana struktur, ki so v tistem času uresničevale doktrino splošnega ljudskega odpora, in zgodovinarju, ki nam bo pojasnil, kakšen čas je bil in v kakšnih okoliščinah se je pred 50-imi leti oblikovala teritorialna obramba v Sloveniji. Vabljeni k ogledu!

 • Omizje: Zgodovina medicine in farmacije na mariborskem

  29. 11. 2018
  Št. ogledov: 19

  Se še spomnite, kako so se zdravili vaši dedki in babice? Kolikokrat letno so obiskali zdravnika, kakšne bolezni so jih pestile, pa jim niso znali pomagati ali pa niti niso iskali pomoči, ker so verjeli, da je to pač normalen del življenja. In to pred ne več kot pol stoletja. V studio smo povabili zanimive goste: dr. Elka Borka in dr. Gregorja Pivca iz Medikohistorične sekcije Zdravniškega društva Slovenije, Lovra Dermoto, dolgoletnega direktorja Mariborskih lekarn, in dr. Valentino Bevc Varl, skrbnico lekarniške zbirke Pokrajinskega muzeja Maribor. Medicina in farmacija, ki sta danes vsaka zase znanost, sta nekoč hodili tesno skupaj. Razvoj, ki sta ga napravili, je skoraj neverjeten.

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.