OMIZJE SREDA ob 20.00

OMIZJE

dr. Zoran Medved zoran.medved@rtvslo.si

OMIZJE je nova oddaja Televizije Maribor, ki združuje različne formate pogovornih oddaj o aktualnih temah o politiki, gospodarstvu, kulturi in drugih področjih javnega delovanja. V istem terminu se bodo izmenjevali pogovori v okviru Štajerskega gospodarskega foruma, družboslovni pogovori ob festivalih Slovenski dnevi knjige in Performa/Platforma, v letu 2018 še posebej predvolilna soočenja, spomladi pred volitvami v Državni zbor Republike Slovenije in jeseni pred lokalnimi volitvami, pa tudi klasična omizja s pogovori o aktualnih temah. Po formatu je OMIZJE 75-minutna pogovorna oddaja z največ petimi udeleženci, ki nadaljuje tradicijo tovrstnih pogovornih oddaj na javni televiziji, in odpira prostor za izmenjavo različnih stališč, idej in konceptov razvoja slovenske družbe, predvsem na regionalni ravni. Občasno bo oddaja povzela tudi format »novinarskega kluba«, kakršnega poznajo javne televizije v Evropi in nekatere ameriške TV-mreže, z udeležbo urednikov in novinarjev osrednjih regionalnih medijev v severovzhodni Sloveniji, ki bodo v oddaji komentirali aktualne teme in dogodke. Oddajo bodo oblikovali: dr. Zoran Medved, odgovorni urednik TV Maribor, dr. Polona Pivec, mag. Stanislav Kocutar, odgovorni urednik Radia Maribor, in mag. Dušan Tomažič, urednik oddaj na TV Maribor. 

 

Arhiv preteklih oddaj

 • Omizje, pogovorna oddaja

  22. 1. 2020
  Št. ogledov: 29

  Vabljeni k ogledu.

 • Omizje: 170 let Prve

  15. 1. 2020
  Št. ogledov: 211

  1850 leta je štajerska deželna vlada ustanovila prve oddelke višje realke v Mariboru. Pouk je najprej potekal v nekdanjem prizidku (mežnariji) župnišča pri stolnici na današnjem Slomškovem trgu, kasneje v zgradbi na križišču Koroške ceste ter Strossmayerjeve ulice, še kasneje v prostorih sedanje Astorie. Stavba Prve gimnazije, ki danes krasi Maistrov trg in s svojo podobo pritegne mnoge poglede, je bila zgrajena po načrtih graškega arhitekta Vilhelma Bücherja šele med letoma 1871 in 1873. V njej danes gimnazijci nabirajo znanje, kakor so ga njihovi predhodniki že pred 170 leti. Prva skozi čas bo tema Omizja 15. januarja ob 20.00 na TV Maribor.

 • Omizje: Novinarski klub o letu 2020

  8. 1. 2020
  Št. ogledov: 41

  Kot že nekaj zadnjih let, tudi letošnje v oddaji Omizje začenjamo s pogovorom v slogu novinarskega kluba, z izbranimi sogovorniki iz najbolj vplivnih regionalnih medijev. Leto 2020 bo tema naša pogovora: kaj lahko pričakujemo, s čem nas bo zabavala politika, kaj bi nas moralo skrbeti v gospodarstvu, za čem bomo žalovali v športu? Oddajo Omizje si oglejte nocoj ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

 • Omizje: Regionalni razvoj – včeraj, danes, jutri...

  18. 12. 2019
  Št. ogledov: 73

  S komaj kakšno javno omembo je konec oktobra minila 100 letnica rojstva reformnega in na začetku sedemndesetih let odstavljenega slovenskega politika Staneta Kavčiča. Njegova politična odločitev za policentrični in bolj uravnotežen gospodarski razvoj Slovenije je bila velikega pomena. Na ta način naj bi zmanjšali gravitacijo proti glavnemu mestu in posledično preprečil nadaljnje siromašenje nekaterih predelov Slovenije, kar je bilo že pred pol stoletja več kot očitno. Po podatkih iz leta 1968 je imelo 37 od 60 slovenskih občin nižji narodni dohodek na prebivalca od republiškega povprečja.

 • Omizje: Človekove pravice danes in tukaj

  21. 1. 2020
  Št. ogledov:

  Včeraj je bil Mednarodni dan spoštovanja človekovih pravic. Od podpisa Splošne deklaracije o človekovih pravicah leta 1948 se je odnos do teh pravic in političnih svoboščin temeljito spremenil, in danes živimo v razmerah, ko v bistvu ne vemo, kaj z njimi početi. Nikoli še nismo živeli v svetu s toliko blaginje, s toliko razlik, in s toliko nevednosti. Kam smo zašli, smo vprašali sociologa Sergeja Flereta, filozofa Friderika Klampferja in odgovornega urednika Radia Maribor Roberta Levstka. Oddajo Omizje si oglejte nocoj ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor

 • Omizje: Nov stanovanjski zakon

  4. 12. 2019
  Št. ogledov: 149

  Nov stanovanjski zakon naj bi omogočil več javnih najemnih stanovanj, nakup stanovanja ranljivim skupinam prebivalstva, zlasti mladim, in učinkovitejše upravljanje večstanovanjskih stavb. Nekateri kritiki menijo, da je zakon neustaven, drugi pogrešajo finančno podporo predlaganim rešitvam, tretji pričakujejo več davčnih olajšav. S sogovorniki z ministrstva za okolje in prostor, mariborskega stanovanjskega sklada in mariborskega mladinskega sveta smo poiskali odgovore, ki bodo zagotovo zanimali tudi vas.

 • Omizje: Zdravstvo na razpotju

  27. 11. 2019
  Št. ogledov: 67

  V javnosti velikokrat poslušamo o zdravstvenem sistemu, ki da je vse bolj nevzdržen, ne zmore slediti razvoju in zdraviti z dragimi metodami in zdravili, ki so na voljo, ker, preprosto, zanj ni dovolj denarja. Pacienti vsak dan dlje čakajo na določene storitve, bolnišnice se spopadajo s kadrovskim primankljajem in nezadostnim financiranjem, nekje tam v polju sivine pa se skozi koruptivne prakse izgubljajo milijoni. Z gostoma oddaje Omizje, generalnim direktorjem UKC Maribor dr. Vojkom Flisom in strokovnim direktorjem dr. Matjažem Vogrinom teh problemov ne bomo rešili, bosta pa o njih odkrito spregovorila. V studio pa smo ju povabili tudi zato, ker mariborska bolnišnica 28. novembra praznuje svojo 220 letnico.

 • Omizje: Kultura spomina - 140 let mariborskega pokopališča

  20. 11. 2019
  Št. ogledov: 34

  140 let je, odkar je bilo odločeno, da bo na Pobrežju stalo novo mestno pokopališče, Danes ima ta kraj status kulturnega spomenika lokalnega pomena, čeprav so na njem pokopani ljudje, katerih delo je seglo daleč čez lokalne meje Maribora. S pisateljem Tonetom Partljičem, zgodovinarko Matejo Ratej, etnologinjo in kulturno antropologinjo Jernejo Ferlež ter Lidijo Pliberšek, predsednico Združenja evropsko pomembnih pokopališč se bomo v tokratnem Omizju pogovarjali o – kulturi spomina.

 • Omizje: Prenos podjetja na naslednike

  13. 11. 2019
  Št. ogledov: 190

  V Sloveniji vsako leto preneha poslovati nekaj tisoč podjetij, ki so ostala brez naslednika. V letu 2016 je bilo takšnih podjetij 8.000. Več kot 40 odstokov družinskih podjetij ni pripravljenih na prenos takrat ko bi do njega moralo priti. In, napovedujejo, da bo problem vedno večji. V Omizje smo zato povabili predstavnika družinskih podjetij AJM in Plastika Skaza, ki imata izkušnje z uspešnim prenosom lastništva in upravljanja na naslednike, ter soavtorici raziskave o prenosu podjetij v Sloveniji dr. Katjo Crnogaj in dr. Mojco Duh z Univerze v Mariboru. Vabljeni k ogledu nocoj ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

 • Štajerski gospodarski forum: Podravska podjetja leta

  6. 11. 2019
  Št. ogledov: 77

  Pred kratkim so bila v skupni akciji dnevnika Večer in Štajerske gospodarske zbornice izbrana in nagrajena najboljša podjetja Podravja. Kljub opozorilom, da nam grozi nova kriza, se gospodarska podoba naše regije izboljšuje. Več je podjetij, več je zaposlenih, višji je izvoz, višja dodana vrednost na zaposlenega, ki pa je hkrati za petino nižja od slovenskega povprečja. Tako kot so za tretjino nižji prihodki na zaposlenega in za skoraj 9 odstotkov nižje tudi plače tukajšnjih delavcev. Z nami bodo predstavniki štirih najboljših podjetij, ki nam bodo pomagali pojasniti, kaj nas čaka. Vabljeni k ogledu nocoj ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.