Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Polona Balantič

Izza zidov Berlinski zid kot izgovor za špricanje šole, zagate z odvozom smeti, privatizacija lokacije zidu ...

21.07.2019

Mnogi menijo, da je Berlinski zid tekel zgolj skozi mesto, a seveda je obkrožal Zahodni Berlin. V dolžini 160 kilometrov. Danes njegove sledi med potovanjem po kilometrih gozdov in obronkih polj komajda opazimo. A slutimo ga ...

S kulturnega simpozija v Weimarju Prihodnost? Kam je odšla? Vsaj tista svetla ...

07.07.2019

Da bo leta 2062 umetna inteligenca prvič dosegla sposobnosti človeškega uma, da naj bi neka diskontna prodajalna v Nemčiji razvijala možnost prilagodljivih cen, da je algoritem že ustvaril umetniška dela, ki posnemajo stare mojstre ...

Arhitektura in oblikovanje Hiša za marsovce, ki je postala klasika moderne arhitekture

04.07.2019

V treh dneh v Weimarju vidiš dovolj kvadratov za celo življenje, predvsem veliko jih je v hiši za marsovce, kjer se luči zdijo kot instrumenti iz fizikalnega laboratorija, stoli kot statve in pohištvo kot tiskarski stroji.

Izza zidov David Bowie se je iz strahu skril pod mizo, nato posnel vrhunski album in ustvaril legendo

14.06.2019

Ključen je bil prihod Davida Bowieja. On je ustvaril možnost za nastanek legende o studiu ob zidu; ob berlinskem zidu, kjer si skozi okno videl stražarje z brzostrelkami in kjer so nastali kultni albumi osemdesetih.

Izza zidov Znebimo se že te zadeve ali Berlin kot potencialno breme jugoslovansko-nemških odnosov

02.06.2019

Znebimo se že te zadeve, je dejal kancler Schmidt in želel z ugoditvijo Jugoslovanom rešiti brionski sporazum. A vprašanje zahodnega Berlina je bilo preveč centralno, da bi mu bonski diplomati ugodili. Berlinska klavzula je bila neobhodna.

Oder O nepotrebnem zametku upora v berlinskem baletu, družabnosti na premieri in vrhunski sodobni klasiki

30.05.2019

Ko so jo imenovali za umetniško sodirektorico berlinskega državnega baleta, se je v baletnem ansamblu razvil pravi upor. A po pogovorih s plesalci je eni največjih nemških koreografinj Sashi Waltz uspelo vzpostaviti zaupanje.

Vizualna umetnost Velika čast je, da so nas povabili Čehi sami …

26.05.2019

O tem, zakaj je razstava Narodne galerije na Praškem gradu pomemben nacionalni projekt, o skoraj pozabljenem času tesnega češko-slovenskega sodelovanja in o odkrivanju slovenskih sledi v Pragi ...

Izza zidov Zakaj velja s kolesom vztrajati do Marzahna ali o stanovanjski politiki NDR-a

18.05.2019

Oktobra 1988 je vodstvo NDR-a objavilo vest, da je bilo zgrajeno trimilijonto stanovanje po letu 1971. Vest je bila laž. Stanovanjsko vprašanje, ki ga je močno zaostril prav Berlinski zid, kot socialni problem ni bilo odpravljeno.

Kultura Hitler na 101 način ali celo nemški zgodovinarji nacizem proučujejo pri nas

01.04.2019

Cankar je bil kompleten samo v dveh primerih, čeprav bi jih moralo biti kompletnih vsaj 16. Šmajdova knjižnica je po katalogu obsegala 2.700 knjig, dobili pa so jih le 147. To je del zapisa v poročilu Federalnega zbirnega centra.

Aktualno Slavja ob 30-letnici padca Berlinskega zidu ne bodo tako brezskrbna kot pred 5 leti

25.03.2019

Župniki so stali do 50.000 DEM, inženirji so bili dražji, tudi do 300.000 DEM. Socializem župnikov ni potreboval, inženirje pač. Berlinski zid je preprečeval izseljevanje državljanov, bil pa je tudi vir denarja, torej dejansko eksistenčni pogoj NDR-ja.

Izza zidov ’DDR’ je bila vrhunski material za dramatiko

11.03.2019

Življenje v Vzhodni Nemčiji je bilo življenje v dramskem gradivu. Ko je zid padel, je material za pisanje izginil. Veliki dramatik Heiner Müller ni več mogel pisati dram.

Spomin je živ Zid, da ne bi iz države delavcev in kmetov nastala država brez delavcev in kmetov

01.03.2019

Če bo tok ljudi še naprej tako močan, bo NDR kot Nemčija po tridesetletni vojni. Tako je Der Spiegel pisal 9. 8. 1961. Mnogi so slutili, da bo vodstvo NDR-ja ukrepalo. A nihče ni slutil, da bo postavilo zid, ki bo trajno ločil nemški narod.

Stran 3 od 52
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov