Kosovski premier Isa Mustafa (desno) in februarja izvoljeni predsednik Hashim Thaçi (levo). Foto: Reuters
Kosovski premier Isa Mustafa (desno) in februarja izvoljeni predsednik Hashim Thaçi (levo). Foto: Reuters

Kosovski raziskovalni spletni portal Insajderi.com je v soboto poročal, da naj bi Ragip Mustafa zaprosil za azil v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalško. Pri tem so objavili dokument, ki naj bi dokazoval, da je za azil v Nemčiji zaprosil 24. junija lani, le nekaj dni preden je njegovega brata premierja na obisku v Berlinu gostila nemška kanclerka Angela Merkel. Prek srbsko-madžarske meje naj bi najprej odšel v Francijo, potem ko so mu tam zavrnili azil, pa je poskusil znova v Nemčiji.

"Res je. Potem ko se je že zgodilo, sem bil obveščen ... da je zaprosil za azil zunaj države, da bi prišel do zdravniške pomoči za težko bolezen, ki je na Kosovu ni mogoče pozdraviti," je na svoji strani na Facebooku danes priznal kosovski premier Isa Mustafa.

V Nemčijo tudi drugi sorodniki
Kot je še povedal, brat ni njegov edini sorodnik, ki se je odločil za pot v "obljubljeno" Nemčijo. Tja so namreč prek Madžarske odšli tudi njegovi nečaki in nečakinje, a so jih nato vrnili v domovino. "To samo dokazuje, da moja družina deli usodo preostalih državljanov Kosova, težave, s katerimi se soočajo," je zapisal in dodal, da skuša kot premier te težave reševati.

Kosovo, ena najrevnejših evropskih držav, je še edina država na Balkanu, katere državljani za vstop v schengensko območje potrebujejo vizume, za vse preostale so bili ti že odpravljeni. Po podatkih statističnega urada EU-ja Eurostat je v preteklih dveh letih za azil v EU-ju zaprosilo 70.000 Kosovcev, kar to državo uvršča na četrto mesto takoj po Siriji, Afganistanu in Iraku.