Reševalna ladja humanitarne organizacije SOS Méditerranée je rešila 108 prebežnikov, ki so bili na poti v Evropo. Poročila o smrti okoli 400 somalijskih prebežnikov v ločeni nesreči ob obali Egipta medtem še niso potrjena. Foto: EPA
Reševalna ladja humanitarne organizacije SOS Méditerranée je rešila 108 prebežnikov, ki so bili na poti v Evropo. Poročila o smrti okoli 400 somalijskih prebežnikov v ločeni nesreči ob obali Egipta medtem še niso potrjena. Foto: EPA
Arabski mediji: Utonilo 400 beguncev

BBC navaja pričevanja 41 preživelih, ki so spregovorili za ta britanski medij v južnem grškem mestu Kalamata. Prebežniki so večinoma iz vzhodne Afrike, v Kalamati pa jih zadržujejo potem, ko jih je rešila tovorna ladja. Kot pravijo preživeli - gre za Etiopijce, Somalce, Sudance in Egipčane - je umrlo do 500 ljudi, čeprav uradne potrditve nesreče še ni.

Posadka tovorne ladje je rekla BBC-ju, da so prebežniki sprva zavrnili, da bi jih predali grški obalni straži, saj so bili odločeni, da pridejo v Italijo.

Iz Visokega komisariata ZN-a za begunce (UNHCR) so sicer tvitnili, da je podatek, da je umrlo več sto ljudi, verjetno "netočen". Čolni s prebežniki so se prevrnili sredi noči na odprtem morju, kar je verjetno prispevalo k zmedi glede informacij glede nesreče, še poroča BBC.

Potrditve od nikoder
Egiptovske oblasti do zdaj nesreče še niso potrdile. Italijanska obalna straža, ki koordinira vse reševalne akcije v vodah med Italijo in Libijo, je sporočila, da nima podatkov o domnevni tragediji. Podatkov o nesreči prav tako nima grška reševalna straža, somalijski veleposlanik v Egiptu, na katerega se je skliceval BBC, pa ni bil dosegljiv, poroča Reuters. Sožalje pa sta izrazila tako predsednik Somalije kot samooklicane republike Somaliland, poroča BBC.

O novici o domnevni novi hudi tragediji v Sredozemskem morju je spregovoril italijanski predsednik Sergio Mattarella, ki je dejal, da je morda umrlo več sto ljudi. Dejal je, da mora Evropa razmisliti o svojih potezah ob "novi tragediji v Sredozemskem morju, v kateri je, kot se zdi, umrlo več sto ljudi".

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni, ki se udeležuje srečanja zunanjih ministrov v Strasbourgu, pa je dejal: "Kar je gotovo, je, da smo priča novi tragediji, točno eno leto po tragediji v libijskih vodah." 19. aprila lani se je v bližini libijske obale namreč prevrnila ladja, ki je prevažala prebežnike. Takrat je umrlo okoli 700 ljudi. "To je še en močan razlog, da se Evropa zaveže k temu, da ne gradi zidov," je glede novice o novi tragediji dejal minister.

Rešenih 108 ljudi
Mirno morje sicer pospešuje pot prebežnikov po morju. Kot poroča Reuters, je italijanska obalna straža sporočila, da je zasebna reševalna ladja Aquarius humanitarne skupine SOS Mediterranee naletela na napol potopljen čoln. Rešenih je bilo 108 prebežnikov, ki so bili na poti v Evropo, za šest ljudi pa je bila njihova pomoč prepozna. Prebežnike, katerih narodnost ni znana, so prepeljali na italijanski otok Lampedusa.

V nedeljo pa je italijanska obalna straža z malega otoka blizu Sicilije rešila 33 prebežnikov. Samo pretekli teden jih je v Italijo prišlo okoli 6.000 iz Libije, s čimer naj bi se začel val prihodov. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije naj bi v Italijo letos prišlo okoli 100.000 prebežnikov.

Arabski mediji: Utonilo 400 beguncev