Damjan Lah je zavrnil vse točke obtožnega predloga, zato se oktobra postopek nadaljuje s sojenjem. Foto: MMC RTV SLO
Damjan Lah je zavrnil vse točke obtožnega predloga, zato se oktobra postopek nadaljuje s sojenjem. Foto: MMC RTV SLO
Stavba NPU na Dimičevi
NPU so z Dimičeve preselili na Litostrojsko. Foto: BoBo

Obtožni predlog ga bremeni zlorabe položaja, za tožilstvo pa je najbolj sporno to, da je bil posel izpeljan brez razpisa oziroma izbiranja drugih ponudnikov, poleg tega pa naj bi si pridobil nepremoženjsko korist. Kazen za očitana dejanja je do leto zapora.

Nabor prič iz politike in gospodarstva
Lah krivde ne priznava, zato bo sledil dokazni postopek, ki bo oktobra in novembra. Obramba je predlagala zaslišanje 19 prič, med njimi tudi nekdanje ministrice Katarine Kresal, njenega partnerja odvetnika Mira Senice in Igorja Pogačarja, ki je stavbo oddal v najem. Za obrambo naj bi pričal tudi nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, njegov državni sekretar Boštjan Škrlec, nekdanji direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek in nekdanji prvi mož policije Janko Goršek pa naj bi potrdili Lahov zagovor glede samega poteka postopka pri najemu stavbe.

Jevšek naj bi potrdil, da je bila stavba na Dimičevi primerna za sedež NPU-ja in da je bila tako "edini možni rezultat glede na ponudbe", o čemer pa tožilstvo pravi, da primernost stavbe v tem postopku ni pomembna. Priče sicer napoveduje tudi tožilstvo.

Kresalova odstopila prav zaradi NPU-ja
Kot je znano, je ministrstvo za notranje zadeve, ki ga je vodila Katarina Kresal, januarja 2010 s podjetjem Ram Invest sklenilo pogodbo za najem prostorov na Dimičevi, kjer so uredili prostore za NPU. Računsko sodišče je avgusta 2011 zaradi najema izdalo negativno mnenje, protikorupcijska komisija pa je le dan pozneje v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ-ju pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. Tedanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je še isti dan odstopila.

Damjan Lah naj bi bil v zgodbi o najemu ključni človek (tudi on je odstopil), saj je po sicer neuradnih informacijah ves čas vodil postopek najema stavbe za NPU, med drugim pa naj bi direktorja Ram Investa Igorja Pogačarja postavil v privilegiran položaj. Sedež NPU-ja je bil medtem že preseljen na Litostrojsko.