Zdaj se mora o postopku odločiti specializirano državno tožilstvo. Foto: BoBo
Zdaj se mora o postopku odločiti specializirano državno tožilstvo. Foto: BoBo

Če je kandidiranje na politično funkcijo zloraba položaja, bo imela naša policija še ogromno dela.

Alenka Bratušek
Bratušek
Komisarska zgodba se je za Bratuškovo končala z zavrnitvijo na odboru Evropskega parlamenta. Foto: Reuters
Kazenska ovadba za Bratuškovo

Da so preiskovalci res vložili ovadbo proti nekdanji predsednici vlade, so za Dnevnik potrdili tudi na policiji. Tam o imenih v sredo niso želeli govoriti, vendar po Dnevnikovih informacijah ni nobenega dvoma, da so v tem primeru ovadili prav Bratuškovo.
Za ovadbo izvedela iz medijev
Poslanka in predsednica stranke ZaAB je na tiskovni konferenci dejala, da z ovadbo ni seznanjena, kar ve, ve iz medijev. Policija si po njenih besedah, "po vsem, kar so naredili", ni mogla privoščiti, da ne bi spisala kazenske ovadbe. Ko se bo izkazalo, "da je bil ta cirkus nepotreben", pa si želi, da bo deležna enake pozornosti medijev kot zdaj. Prepričana je, da se zgodba drugače, kot da se izkaže, da ni kriva, ne more končati.
Kot podlago svojemu prepričanju je navedla nekaj pravnih mnenj, pa tudi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, da v komisarski zgodbi ne gre za kaznivo dejanje. "Če ne bi bila sama udeležena v tem, bi bilo smešno, tako je pa tragično," je povedala zbranim novinarjem v državnem zboru.
Odstopiti ne namerava
Na vprašanje, ali bi ovadba lahko pomenila njen odstop s katerega od položajev, ki jih zaseda, je odvrnila, da ni treba nikomur odstopati, preden se mu dokaže, da je kriv. Če bi se odstopalo že ob vložitvi ovadbe, bi jih politiki po njenem imeli bistveno več in bi se sestava DZ-ja lahko nenehno spreminjala. Sama se sicer strinja, da pravnomočno obsojeni nimajo kaj početi v politiki, a ob tem izpostavlja, da vsi veljajo za nedolžne, dokler se jim krivda ne dokaže. Zato bo tudi sama v tem primeru ravnala po določilih zakona in zaradi vložene ovadbe ne bo odstopila.
Gradiva za sejo vlade, na kateri se je odločalo o kandidatih za evropskega komisarja, ni pripravila sama in se torej ni mogla samopredlagati, je izjavila. Tudi seznam kandidatov se je pripravil koalicijsko, je dodala.
Če predlaganje na komisarsko funkcijo predstavlja zlorabo položaja, da bi sebi ali komu drugemu zagotovil premoženjsko korist, sta po njenem mnenju v popolnoma enakem položaju tudi predsednik vlade Miro Cerar in evropska komisarka Violeta Bulc. "Če je kandidiranje na politično funkcijo zloraba položaja, bo imela naša policija še ogromno dela," je še dodala.

Zadeva v rokah tožilstva
Nadaljnja usoda postopka proti nekdanji premierki je tako zdaj v rokah tožilcev specializiranega državnega tožilstva, ki bodo morali presoditi, ali zbrani dokazi zadoščajo tudi za vložitev obtožnice in potencialni sodni postopek, še piše Dnevnik.

Kriminalisti NPU-ja so marca letos pri Bratuškovi opravili hišno preiskavo, nato pa so preiskali še prostore poslanske skupine in stranke ZaAB-ja ter vlade. Bratuškovo namreč sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarko.

Če je kandidiranje na politično funkcijo zloraba položaja, bo imela naša policija še ogromno dela.

Alenka Bratušek
Kazenska ovadba za Bratuškovo