Črna kronika
Policisti so Andreja Šiška odpeljali v pripor. Foto: BoBo
Po navedbah medijev naj bi bil v policijski akciji pridržan tudi član podmladka stranke SDS Matej Lesjak. Foto: BoBo
Kriminalisti so izvedli hišno preiskavo na domu Andreja Šiška. Foto: Radio Maribor
VIDEO
Andrej Šiško edini ostaja...
VIDEO
Pridržali Šiška in še ene...

Dodaj v

Andrej Šiško v priporu, pridržan naj bi bil tudi član podmladka SDS-a

Dva človeka sta še vedno pridržana
6. september 2018 ob 08:26,
zadnji poseg: 7. september 2018 ob 14:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kriminalisti, ki so na območju Maribora in Murske Sobote izvedli pet hišnih preiskav, so pridržali nekdanjega predsedniškega kandidata Andreja Šiška in po navedbah medijev tudi člana podmladka SDS-a Mateja Lesjaka.

Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je na tiskovni konferenci povedal, da bodo storili vse, da vsaj enega izmed osumljenih privedejo k preiskovalnemu sodniku. Šlo naj bi za prvoosumljenega Andreja Šiška.

Munda je tudi pojasnil, da so osumljeni trije. Prvoosumljeni je iz Maribora, zanj so kriminalisti ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da je organiziral in aktivno sodeloval v zborovanju, ki je potekalo 1. septembra na travniku in v gozdu pri Janhovi na območju Apač.

Iz objav z zborovanja, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, pa je razvidno, da je osumljenec s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov. Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Prav tako je bilo s fotografij in videoposnetkov razvidno, da je imel osumljeni jurišno puško M70, ki spada v kategorijo vojaškega orožja, katerega posest posameznikom ni dovoljena.

Pridržan tudi član podmladka SDS-a?
Drugi osumljenec, po navedbah medijev gre za člana SDS-ovega podmladka Mateja Lesjaka, ki je tudi še v priporu, pa je novačil udeležence zborovanja. Ob tem ni znano, ali so bili vsi tam prostovoljno ali so bili morda zavedeni glede namena srečanja, saj namen zborovanja domnevno ni bil znan do začetka dogodka. Udeleženci so dobili navodila, kako naj bodo oblečeni in obuti in kakšen bo zgodovinski pomen srečanja.

S preiskovanjem samega kraja dogodka so kriminalisti tudi ugotovili, da je tam potekal le t. i. postroj, ne pa tudi urjenje ali usposabljanje.

Munda je še dejal, da imajo določen seznam imen, kdo so bili udeleženci zborovanja. "Do zdaj nismo ugotovili, da bi bili prisotni aktivni policisti ali aktivni vojaki," je dejal in dodal, da glede tega vseeno poteka notranja preiskava na policiji.

Pri tretjem osumljencu pa so v hišni preiskavi našli pol kilograma prepovedane droge konoplja, poroča STA.

SDS-ov podmladek se distancira
Časopis Večer in spletni portal Siol poročata, da je bil v policijski akciji zaradi vloge pri zborovanju Štajerske varde pridržan tudi član izvršnega odbora podmladka stranke SDS Matej Lesjak. V Slovenski demokratski mladini (SDM) se od takšnih ravnanj distancirajo.

"V kolikor informacije medijev držijo, se od njegovega dejanja in postroja popolnoma distanciramo in takšno ravnanje tudi obsojamo," so zapisali v podmladku. Dodali so, da kot organizacija ne morejo biti seznanjeni s tem, "kaj naši člani počnejo v svojem prostem času, niti nam tega niso dolžni poročati".

Najprej bodo počakali, da bo uradno znano, česa je osumljen, in se na podlagi tega odločili, kakšne ukrepe bodo sprejeli. Če se bo izkazalo, da navedbe medijev držijo, pa Matej Lesjak "nikakor ne more biti več član SDM-ja", so še zapisali.

Starši niso presenečeni nad aretacijo
Starši Andreja Šiška nad dogajanjem niso presenečeni. "Andrej je že sam rekel, da če policisti ne bodo prišli k njemu, bo šel on k njim," sta povedala novinarjem pred njegovo stanovanjsko hišo v mariborski mestni četrti Tezno. Po njunih besedah so kriminalisti iskali orožje, a ga niso našli. Našli naj bi le nekaj nabojev.

"Sramota za našo državo, da človeka, ki je resnično domoljub od pete do glave, pozna našo zgodovino bolj kot jaz, ki sem včasih bila v prosveti, preganja, medtem ko nekateri drugi lahko počnejo vse. Andrej je sam povedal, da zakaj bi sam spoštoval zakone, če jih tisti, ki jih ustvarjajo, ne spoštujejo," je dejala njegova mati.

Na družbenih omrežjih so bile konec prejšnjega tedna objavljene fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zakrinkancev. Vodil jih je nekdanji predsedniški kandidat Andrej Šiško, ki je pojasnil, da gre za "prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske" z imenom Štajerska varda.

Določene osebe naj bi bile zavedene
GPU je tudi pojasnil, da so v preiskavi navedenih kaznivih dejanj kriminalisti ugotovili, da naj bi organizatorji določen del ljudi, ki so bili 1. septembra 2018 na zborovanju na območju Apač, zavedli, zato vse, ki bi kar koli vedeli o tem dogodku, pozivajo, da se javijo na najbližji policijski postaji, pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080-1200.

Policija je pojasnila, da so bile osebe zavedene na način, da na začetku oz. pri domnevnem novačenju ni bilo jasno, kakšen je bil namen postroja. "Določene osebe so se šele na kraju samem zavedele, kakšnega dogodka se udeležujejo in kakšne bodo lahko posledice," pravijo na GPU-ju.

G. C., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
pene
# 06.09.2018 ob 08:50
S Šiškotom se sicer ne strinjam, se pa strinjam z dvema njegovima izjavama:

- da je Borut Pahor dokazano nesposoben in
- da Janez Janša in Branko Grims potrebujeta psihiatra
1970b
# 06.09.2018 ob 08:39
Skrajni čas.

Tudi Hitlerju in Mussoliniju so ne začetku posmehovali.
Darxta
# 06.09.2018 ob 08:39
Predvidevam da je prišlo do hude bitke na Pohorju in da so padli vsi vardovci, samo 2 sta preživela in so ju pridržali.
Izgube na strani policije so bile (glede na atletske postave vardašev) zagotovo v tisočih.
Hrk hrk
# 06.09.2018 ob 08:50
Zavedeni da so bili?
Se že ven vlečejo.
divacvlade
# 06.09.2018 ob 08:42
To ni varda. To je nova eko sečnja brez motork, da ni onesnazevanja
KLIPAN
# 06.09.2018 ob 08:45
@paver
Kaj takega pa se je zgodilo v Sloveniji zadnjih nekaj mesecev, da imaš občutek, da policija ne ščiti državljanov in države??
Kakih par konkretnih primerov bi prosil.
Begunci?
Prihajajo v skoraj vse države EU, torej je policija v vseh državah nesposobna?
KLIPAN
# 06.09.2018 ob 08:47
V zapor za nekaj let.
martin112
# 06.09.2018 ob 08:47
Ah, zdaj se mu bo pa res strgalo, ko ga bodo izpustili.
paver
# 06.09.2018 ob 08:38
Naj ščitijo in varujejo državo Slovenijo in njene državljane tako kot je treba pa ne bo nobenih vard.
Anar Hija
# 06.09.2018 ob 08:43
Večina se obnaša kot, da je v tej državi že leta vse ok in, da ni razlogov za upor. Po drugi strani isti ves čas bentijo, da je v tej državi vse narobe in bi bilo potrebno vse spremeniti.
Ko se je našel nekdo, ki se je temu oblastnemu ravnanju države začel upirati ste se namesto, da bi ga podprli, obrnili proti njemu. Torej proti vsemu temu, zoper kar ves čas bentite.

Sam ne trdim, da so Šiškove enote pravi pristop k reševanju težav te, nekoč države. Da pa je razlogov, da se v tej državi prične bolj organizirani upor zoper, kot rečeno, oblastno ravnanje državnih organov, tega pa ne skrivam.

Bojite se Šiškota in njegovih enot (po drugi strani se iz njih norčujete češ, kaj le bodo ti storili). Vmes pa država še naprej oblastno sprejema odločitve, ki med ljudstvom praktično nimajo več nikakršne podpore.

In potem se čudite, ker se v Sloveniji nič ne spremeni?

PS: kje so sedaj vsi ti intelektualni levičarji, ki sicer ves čas pozivajo k strpnosti do drugačnosti? Si pravi le, če si za Levico?

Gabi se mi že vse skupaj, kar se dogaja v Sloveniji. Laži in hinavščina.
tomsk1
# 06.09.2018 ob 21:17
Če kdo ščuva k strmoglavljenju najvišjih političnih predstavnikov SLO in podobne oslarije, ki so še naštete tu notri - je to Janša. In nobeden drugi v Sloveniji.
Več kot 20 let to počne in celo vedno bolj intenzivno pa pa se mu niti ena dlakica ni spulila! Pa 12.000 ton PRAVEGA orožja je prodal s katerim se je potem nekje ubijalo.
pozitivc
# 06.09.2018 ob 08:29
ja kaj.. Šiškota al koga?
Krimsky
# 06.09.2018 ob 08:46
Če skupina mladeničev s sekirami izvaja 'simbolične vaje' (tako so rekli pred ww2) …
~
… načelno ne bi smelo biti s tem nič narobe, podobno so takrat počeli Orli in Sokoli.

Problematično je, da v takih 'simboličnih vajah' posameznik začenja izginjati kot individuum in začne postajati del Celote. Odgovornost prenese na Celoto, … in v najbolj črnem scenariju 'samo še uboga ukaze'. To pa je že hudo narobe …
dingdong
# 06.09.2018 ob 08:52
No "domoljubi", pa imate mučenika. Sedaj pa bo v zaporu napisal še kakšen Mein kampf...
deloholik
# 06.09.2018 ob 20:06
Pa neverjetno kaj delajo temu sds-u iz Murgelj. Zdaj jim je še to podtaknil.
rebernik
# 06.09.2018 ob 09:02
Zavedeni so bili. :) Zaskrbljujoče!
Slo_v_k
# 06.09.2018 ob 08:52
zdej se bo igral pa "mucenika" :)
Hladilnik
# 06.09.2018 ob 18:49
Drugi osumljeni naj bi bil iz podmladka SDS (glej Večer in Siol)... To pa je ironija... Janša že kaj twita?
Resni_falot
# 06.09.2018 ob 08:52
Varda je posledica, ne vzrok dogajanja.
KLIPAN
# 06.09.2018 ob 08:42
Desni se seveda spet delajo neumne, paradirajo z sekirami, stojnicami....., ko pa jih policija malo prestraši pa ne vedo kaj naj napišejo in potem dobimo to kar beremo na teh straneh.
Orionstar
# 06.09.2018 ob 08:54
...da je bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden...

...če je kdo zaveden s strani politikov in medijev, smo to predvsem davkoplačevalci in tisti, ki ne verjamemo vsem serviranim pravljicam!
Jerica
# 06.09.2018 ob 08:50
Ščitijo pred kom? Pred televizijo, nažiranjem in nakupovalnimi centri?
balrog
# 06.09.2018 ob 22:27
kaj pa, če vseh 50 pripadnikov tega Šiškovega voda prihaja iz SDS ? Me ne bi čudilo. Janša je že vnaprej imel spisane tvite, da je Šiško menda podtaknjen s strani zveze borcev. Kot da je Janša že vnaprej vedel, da se bo zgodil postroj ... saj ga je očitno on sam tudi organiziral, da bi ustvaril zmedo ter obtožil levico, da ruši državo ... To so Janševe metode dela. Vse poti peljejo k Janši torej. Ni čudno. Sam je že pred par leti omenjal neko slovensko gardo, ki naj bi sicer bila pod slovensko vojsko. Očitno so sedaj poskušali na svojo roko to speljati sami. Smo bili pravkar priča poskusu državnega udara s strani Janše ???
Tugomer1000
# 06.09.2018 ob 20:49
@ ketner

Če malce pogledaš druge medije: Matej Lisjak, član SDS
Partizan Miha
# 06.09.2018 ob 19:34
rumalina
"Kako prikriješ veliko bedarijo (sestavljanje nove leve vlade)? S še večjo (Šiškova varda)."

Ali kako priti na oblast, čeprav si nesposoben sestaviti vlado in vladati ? Pošlješ šikota v žerjavico, mogoče se bo pa prijelo, in z nasiljem zrušiti vlado............. . da je drugi osumljeni podmladek SDS, mi pa daje slutiti, da imam še kako prav. Samo moje skromno mnenje o tej temi.
Tugomer1000
# 06.09.2018 ob 19:19
Janševa VSO se pa uri s pravim orožjem in celo s pomočjo slovenske vojske.
Še več - celo predsednik Pahor se udeležuje njihovih postrojev.
Pa po spletu neprestano grozijo s tem, kako bodo obračunali s ''komunisti''.
Pa so koga aretirali?
paver
# 06.09.2018 ob 08:40
Policija ima preveč dela kot taxi služba
Strummer
# 06.09.2018 ob 08:40
Šiško in ...?
TIGR
# 06.09.2018 ob 08:56
Tega primitivca bi morali rešiti že zdavnaj...vsaka stvar ima svojo mejo.
ham-kam
# 06.09.2018 ob 08:52
Paver a se počutiš ogroženega? Najboljše, da se začne “varovati” kot v Trstu ne? Tam jih tudi skrbi za varnost.
ni maitre
# 06.09.2018 ob 19:54
Tako pravijo na Dnevniku...
Štajerska varda: Policisti aretirali Šiška in člana podmladka SDS
Po sobotnem postroju “štajerske varde” je policija opravila pet hišnih preiskav in pridržala dve osebi. Prva je Andrej Šiško, druga pa naj bi bila po naših informacijah povezana s SDS, in sicer naj bi bila pomemben član strankinega podmladka.

A predsednik SDM Žan Mahnič je že kaj komentiral? So jim udbaši, komunjare ali kdo drug to podtaknili? Novo resnično 24 bolj skrbi za Tita Turnška kot za podmladek SDS.... fijuuuu
zahojen slovenc
# 06.09.2018 ob 09:00
Sistem je udaril nazaj :)
Slo_v_k
# 06.09.2018 ob 08:53
Odvetnika pa bo imel, Matvoza ali Ceferina?
KLIPAN
# 07.09.2018 ob 08:32
@Skippy
"Manever je uspel. Spet je vsega kriv Janša. :) Plenjenje bo šlo v miru dalje."

Fajn je Janšo zafrknil Lesjak iz podmladka sds, kaj praviš?
Aja, seveda je vse to nastavila Levica, podkupila Šiška in podmladek sds, jim dala orožje, Kučan je priskrbel pol kile trave......
Dolenjc
# 06.09.2018 ob 19:40
V zadevo vpleten pripadnik podmladka SDS ha ha. Poroča 24ur.
ennui
# 06.09.2018 ob 08:56
@paver

Kdo točno pa Slovenijo po tvoje ogroža, da se tako počutiš tako ogroženo v svojem življenju?
alenka2012
# 06.09.2018 ob 09:00
Še dobro da imamo twiter in facebook da oolcaji tam zvedo za terotistično skupino ultradesničarja Šiška in da mediji poročajo kje se giblje da ga lahko aretirajo....a res policijski sefi in sefi obvescevalcev me mislijo odstopiti????
opat
# 06.09.2018 ob 22:32
Član podmladka SDS, ki je verjetno tudi član NOB.
Janko1973
# 06.09.2018 ob 22:10
Čuj ti, v zaporu si.
Ramus
# 06.09.2018 ob 20:02
Andrej Šiško v priporu, kriminalisti ga želijo privesti k preiskovalnemu sodniku

Ste slišali koga so policaji aretirali poleg Šiškota? Ne ni iz zveze borcev,.... ja uganili ste, je iz izvršilnega odbora podmladka sds - Mateja Lesjaka. Vse bolj verjetno je, da za projektom Šiško stoji sds, ki je pozivala k ustanovitvi "nacionalne garde".
bleeeee
# 06.09.2018 ob 19:42
Bumerang SDS-u torej. Po tradiciji.
jurlin
# 06.09.2018 ob 20:11
Ponovno sprašujem kdaj se bo aretiralo Janšo, Hojsa, Boruta Pahorja.... zaradi ustanavljanja nacidomobranskih SDS strankarskih enot.
mangrooooo
# 06.09.2018 ob 11:32
A je to ta Šiško, ki je pred leti postavljal en eksploziv pod neki avto?
watwat
# 06.09.2018 ob 14:42
Tisti bajseki na fotkah zdaj trdijo, da so bili zavedeni :D kako neumen pa potem si, da te lahko nekdo obleče v kamuflaža hlače, potisne ti sekiro v roke, čez glavo ti da kapo, postavi te pa poleg še enega bajseka kateri ima v roki airsoft pištolo, medtem pa ti še vedno ne ugotoviš, da se dogaja nekaj čudnega? :D

Pojdite nazaj k mami domov igrat videoigrice. Tam vas čaka coca cola in topel prostor. Resnično življenje ni za vas.
KovacevaKobila
# 06.09.2018 ob 11:12
Zdaj so pričeli že z aretacijo domoljubov ... to se ne bo dobro končalo!

'Domoljubi'? Vi to resno?

Domoljubi ne ustanavljajo 'vzporednega pravnega reda', ne paradirajo naokrog zamaskirani in oboroženi s kalašnikovkami in sekirami ... in ne grozijo policiji, da naj jih pusti na miru.

To počnejo teroristi.

Edina stvar, ki se ne bi dobro končala, je pustit takim tipom, da delajo, kar hočejo.
Krisha
# 06.09.2018 ob 09:30
Slovenija je ena najbolj varnih drzav na svetu..in to vam pravim jaz kot priseljenec.ne zganjajte panike tam kjer ni potrebno..ne potrebujemo nobene paravojske.imamo policijo ki varuje nase premozenje.nase otroke.skrbi za javni red in mir
kolibri123
# 06.09.2018 ob 09:21
Ma kakšne varde, temu se reče BANDE! V vsakem bloku in naselju, npr se spomnim Savske bande pa Šišenske bande... so se šli pretepanja med sabo in vandalizirali po ulicah, se pretepali pred diski in metali čreva na plot - svoja in od mimoidočih, če jim niso bili všeč.

Policijo plačujemo, da jih obvlada in spravi v red.
Komisar
# 06.09.2018 ob 09:03
@paver

Kdo je bil kje na kakšen način ogrožen v zadnjih 27 letih?

Policija le opravlja svojo dolžnost - preprečuje formiranje terorističnih celic na ozemlju RS.
Dzinks
# 06.09.2018 ob 08:56
paver

Se počutiš ogroženega? Slovenija je med bolj varnimi državami na svetu. Samo strahopetci, bedaki in norci vidijo potrebo po ustanavljanju lastnih paraenot.

Bravo policija, brez tolerance do njih!
Jazst2
# 07.09.2018 ob 08:23
pridržan naj bi bil tudi član podmladka SDS-a

uffff kakšno presenečenje....
Kazalo