Časar je kljub očitkom prepričan, da je ravnal gospodarno. Foto: MMC RTV SLO
Časar je kljub očitkom prepričan, da je ravnal gospodarno. Foto: MMC RTV SLO
Časar zahteva 250.000 evrov

Trdi, da mu pripada še dvanajst plač. Časarja je nadzorni svet Luke Koper zaradi negospodarnega ravnanja razrešil junija lani. Da družbe ni vodil dobro, so ugotovili tudi med izredno revizijo. Časar je na sodišču vse očitke zavrnil. Meni, da je do odpravnine upravičen, ker njegova razrešitev ni bila v skladu s pogodbo in zakonom.

Za Časarja poseben aneks k pogodbi
V skadu s pogodbo in zakonom pri Časarju to pomeni aneks k menedžerski pogodbi, ki ga je zanj pri nadzornikih konec leta 2007 izposloval predsednik takratnega nadzornega sveta družbe, koprski župan Boris Popovič, je za TV Slovenija poročala Eugenija Carl.

Popovič je pri nadzornikih izposloval aneks z naslednjim argumentom: če se menja politična oblast in bi Časarja nagnali s položaja, ima v Luki lahko še naprej stalno službo; če jo sprejme, mu ne pripada nič, če odide, pa odnese 'mastno' odpravnino.

"Uprava nam je začela skrivati dokumente"
A nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar ni bil razrešen zaradi menjave oblasti, ampak ga je razrešil nadzorni svet. Pravna zastopnica Luke Koper Maja Prodan Jurič je pojasnila, da je nadzorni svet ugotovil, da so v tistem času obstajali razlogi, zaradi katerih je bila taka razrešitev utemeljena in razložena.

Podrobnosti je v pričanju na sodišču navedla namestnica nekdanjega predsednika nadzornega sveta Luke Koper Olga Franca: "Najprej smo z upravo dobro vozili, potem pa nam je začela skrivati dokumente, sklepati škodljive posle, peljala jih je mimo našega soglasja, Luko zadolžila za 220 milijonov evrov. Z današnjim pričanjem sem še enkrat potrdila, da sta bila razloga za krivdno razrešitev neizvrševanje sklepov nadzornega sveta in negospodarno ravnanje."

Časar je kljub očitkom prepričan, da je ravnal gospodarno. S tem pa se ne strinja zdajšnje vodstvo družbe, ki svoje predhodnike odškodninsko toži za 32 milijonov evrov. Toliko škode je po ugotovitvah revizorjev Luki naredila Časarjeva ekipa.

Časar zahteva 250.000 evrov