Kriminalisti so sporočili, da naj bi ovadeni eno izmed večjih gospodarskih družb, domnevno Luko Koper, oškodovali za 88 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti so sporočili, da naj bi ovadeni eno izmed večjih gospodarskih družb, domnevno Luko Koper, oškodovali za 88 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO

Na koprsko okrožno sodišče so namreč podali ovadbe zoper nekdanjega predsednika uprave - domnevno Roberta Časarja - in člana uprave ter vodjo enega izmed centrov družbe, saj naj bi družbo oškodovali za okoli 88 tisoč evrov.

Kazenska ovadba je bila podana na podlagi kriminalistične preiskave, ko so jo začeli lani. Po podatkih, ki so jih zbrali, naj bi bila predsednik in član uprave osumljena kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Sklenjena pogodba za varovanje, čeprav so ga že imeli
Kriminalisti so ugotovili, da sta oba omenjena z drugo gospodarsko družbo sklenila in izvajala pogodbo o poslovnem sodelovanju na področju varovanja in zaščite, čeprav so za to že imeli organizirano svojo službo. Poleg tega družba, s katero naj bi se dogovorili, ni bila registrirana za varovanje in ni imela ustrezne licence, hkrati pa naj bi izdala še 24 fiktivnih računov, kar je pomenilo 76.500 evrov premoženjske koristi. To pa je za prvo družbo, domnevno Luko Koper, seveda pomenilo škodo. Prav tako so ovadili tudi pooblaščeno osebo za zastopanje druge gospodarske družbe, in sicer zaradi suma zlorabe položaja ali pravic in ponarejanja ali uničenja poslovnih listin.

Nekdanji predsednik uprave naj bi poleg tega tudi odredil knjiženje in plačilo najmanj 30 prejetih računov čiščenja zasebnih oblačil enega izmed zaposlenih v isti gospodarski družbi. Računi so bili knjiženi kot stroški čiščenja službenih oblačil. Tako je ovadeni gospodarski družbi povzročil za slabih štiri tisoč evrov škode. Tudi zato je sledila ovadba zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Član uprave in vodja enega izmed centrov družbe naj bi mu pri tem pomagala.

Ponareditev, uničenje ...?
Vodja enega izmed centrov pa je ovaden tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja poneverbe, šestih kaznivih dejanj ponarejanja listin in šestih kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Kriminalisti so pojasnili, da naj bi omenjeni med septembrom 2007 in marcem 2008 kupoval modna, cenovno draga ženska in moška oblačila. Oblačila naj bi prevzemal z izdajanjem dobavnic gospodarske družbe, nakupe pa knjižil kot nakupe delovnih oblačil. Tako si je zase in za račun drugih pridobil protipravno premoženjsko korist 7.547 evrov.