Večina medvedov je zaradi toplega vremena že zunaj, le nekatere medvedke z mladiči so še v brlogih. (slika je simbolična) Foto: ZOO Ljubljana
Večina medvedov je zaradi toplega vremena že zunaj, le nekatere medvedke z mladiči so še v brlogih. (slika je simbolična) Foto: ZOO Ljubljana

Vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo na Zavodu za gozdove Slovenije in koordinator intervencijske skupine za težave z veliki zvermi Marko Jonozovič je povedal, da je pri nedeljskem napadu šlo "res za čisto naključje". Kot je pojasnil, je moški v gozdu iskal gobe, ki že rastejo v tem času, gre za t. i. smrčke, in pri tem stopil v gosto podrastje. "Medvedu je skoraj stopil na glavo. Medved je bil pa tam na dnevnem ležišču, in ko je planil pokonci, je planil naravnost na človeka," je pojasnil.

Gre sicer za neagresivnega medveda, zatrjujejo na Zavodu za gozdove Slovenije, kljub temu pa priporočajo previdnost pri zahajanju v naravo.

Medved ni kazal znakov nasilnega obnašanja
Po Jozonovičevih besedah sicer niti ni mogoče reči, da bi šlo za neprevidnost ali neprimerno ravnanje moškega. "Enostavno splet nerodnih okoliščin," je dejal in pojasnil, da tudi sicer medved ni kazal nikakršnih znakov nasilnega obnašanja. Nekaj povsem drugega bi bilo, če bi bil agresiven, denimo, da bi ves teden hodil po naseljih, dvoriščih, silil v ljudi in brskal po smetnjakih.

Ker pa ta medved ni bil "problematičen", so se na zavodu odločili, da bodo za zdaj zgolj spremljali situacijo. Po njihovih ocenah gre za mlajšega, srednje velikega medveda.

Večina medvedov zaradi toplega vremena že zunaj
Tudi zaradi toplejšega vremena je v zadnjih dneh po besedah Jonozoviča večina medvedov že zunaj. "Le nekatere medvedke, ki so letos pozimi polegle mladiče, so še v brlogih, nekatere pa so tudi že zunaj," je pojasnil.

Ob tem na zavodu svetujejo, naj bodo ljudje previdni pri zahajanju v naravo, zlasti pri medvedkah z mladiči. Tisti, ki zahajajo v gozd, naj ravnajo "do narave prijazno" - sicer naj dajo vedeti, da so tam, vendar pa naj ne vpijejo in naj ne nosijo s seboj radia. Prav tako naj po morebitnih piknikih pospravijo smeti za seboj, psi pa naj bodo na povodcih, svetuje Jonozovič.

Glede občine Velike Lašče je še pojasnil, da gre za nekakšno vozlišče med notranjskimi in kočevskimi gozdovi, kjer so medvedi stalni.

Policija bo obvestila tožilstvo in veterinarsko upravo
Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da je medved moškega le lažje poškodoval, saj ga je ugriznil v nogo. Kot so še zapisali, bo policija o dogodku obvestila pristojno tožilstvo in Veterinarsko upravo RS. Na zavodu za gozdove natančnih informacij o zdravstvenem stanju moškega nimajo, naj bi pa ostal na bolnišničnem zdravljenju v Ljubljani.