Milena Zavašnik: Namesto da bi država dobila od Milene Zavašnik več kot sedem tisoč evrov z globami, bo imela vsaj štiri tisočake stroškov s stečajem podjetja in družbenokoristnim delom, s katerim so Zavašnikovi nadomestili globe. Foto: BoBo
Milena Zavašnik: Namesto da bi država dobila od Milene Zavašnik več kot sedem tisoč evrov z globami, bo imela vsaj štiri tisočake stroškov s stečajem podjetja in družbenokoristnim delom, s katerim so Zavašnikovi nadomestili globe. Foto: BoBo
Kazni Zavšanikovi stale tudi proračun

Namesto da bi država dobila od Milene Zavašnik več kot sedem tisoč evrov z globami, bo imela vsaj štiri tisočake stroškov s stečajem podjetja in družbenokoristnim delom, s katerim so Zavašnikovi nadomestili globe.

Ob ponovnem obratovanju diskoteke Lipa se je država odločno lotila nadzora lokala družine Zavašnik. Zaradi kršenja obratovalnega časa in nezakonitega varovanja so izdali tako podjetjem kot osebno Mileni Zavašnik za več tisoč evrov kazni. Notranji in tržni inšpektorji so kazni izstavljali podjetju Viro tim, ki pa, kot je razvidno iz javno dostopnih bilanc, ni imelo nikoli nikakršnih dohodkov, kar pomeni, da je bilo ustanovljeno zgolj za kazni in upravne spore.

Prazno podjetje za kazni in upravne spore
Tako se je tudi stečaj tega podjetja 4. julija končal brez delitve premoženja, saj ga ni bilo, pojasnjujejo v pisarni stečajnega upravitelja Matjaža Nanuta. “Ugotovljeno je bilo, da podjetje Viro tim, d. o. o., v zadnjih letih, sploh v zadnjem letu, praktično ni poslovalo. Je pa imelo odprtih več upravnih postopkov glede obratovalnega časa,” pojasnjujejo. Ker podjetje ni imelo prav nikakršnih nepremičnin, za poslovanje v Lipi pa ni bilo sklenjene nobene pogodbe, je očitno, da je bilo uporabljeno le za upravne postopke. Kljub temu je inšpekcija prav temu podjetju pisala kazni. Zaman in zastonj.

Država izgubila šest tisoč evrov in plačala še dodatne tri
“Neizterjanih je tako ostalo za šest tisoč evrov glob,” so po koncu stečaja podjetja Viro Tim potrdili na tržnem inšpektoratu, ko so v stečajno maso prijavili neplačane globe. A je vseh devet prijaviteljev terjatev ostalo praznih rok. Še več, potrdijo na okrožnem sodišču. S tem je imela država zaradi stroškov postopka še več škode. “Ta znesek v konkretni zadevi znaša 3.749,01 eurov,” so pojasnili na okrožnem sodišču v Ljubljani. Tako je bila država ob šest tisočakov kazni in še ob dobre tri tisočake za stroške stečaja. “Dejstvo pa je, da kazni običajno doletijo pravno osebo in tudi odgovorno osebo, ki mora kazni, ki odpadejo nanjo kot na odgovorno osebo, plačati ne glede na to, da je nad podjetjem razglašen stečajni postopek,” nas usmeri stečajni upravitelj, ki pa mu ni poznano, da se je uspelo Zavašnikovi tudi v tem primeru rešiti kazni.

Za zadnje prekrške je ob ignoranci plačilnih nalogov tržni inšpektorat v dveh različnih primerih podal predlog za uklonilni zapor. V obeh primerih je storilka podala predlog za opravo določenih nalog v družbeno korist, zato je sodišče pred 14 dnevi (18. in 21. avgusta) podalo CSD Šiška predlog, da ji poišče primerno organizacijo. V njej bo Milena Zavašnik opravila predvidoma dvakrat po 96 ur družbeno koristnega dela. Kar ne bo prvič in kar vedo tako na okrajnem sodišču kot na centru za socialno delo.

Zavašnikova vsako uro odslužila 4 evre
Povsem enaka zgodba se je odvila v primeru nezakonitega varovanja, saj je inšpektorat za notranje zadeve že julija 2010 izdal odločbo o prekršku, ker je podjetje Viro tim - ki tudi v tem letu ni imelo nikakršnih prihodkov - sklenilo pogodbo o varovanju z osebami, ki niso imele ustreznih licenc. Z odločbo so odgovorni osebi Mileni Zavašnik izrekli globo 400 evrov in še 40 evrov stroškov postopka. Na odločbo je bila podana zahteva za sodno varstvo, ki jo je sodišče zavrnilo, in tako je slabi dve leti kasneje inšpektorat podal predlog za uklonilni zapor, ki ga je sodišče določilo. Vendar je nato namesto kazni Zavašnikova odslužila kazen preko posredovanja Centra za socialno delo Šiška (CSD) z družbenokoristnim delom v Domu starejših občanov Šiška.

Pogovor s storilcem opravi CSD in na podlagi tega pogovora tudi ugotovi ter oceni, katera dela bodo za storilca primerna. “Ker ni nikjer določeno, koliko je vredna posamezna ura storilca, na Okrajnem sodišču v Ljubljani uro ovrednotimo za 4 evre, kot je povprečno plačilo preko študentskega servisa. Na takšen način se preračuna samo globa in nobene obresti, saj le-teh v kaznovalnem pravu (v katero sodijo tudi prekrški) stranke ne plačajo,” pojasnjujejo na okrajnem sodišču v Ljubljani.

Namesto kazni je prala in šivala
Na sodišču so potrdili, da ne vedo, kaj je Zavašnikova v resnici počela, saj so prejeli zgolj potrdilo o opravljenem delu (96 ur). Usmerili so nas na Center za socialno delo Šiška, kjer nam s pojasnilom pristojne Anje Žnidaršič, da varujejo osebne podatke, ne želijo pojasniti, kako in ali sploh je bil dolg državi poplačan. Direktor Doma starejših občanov Simon Strgar pojasnjuje, da je delo opravljala vestno, odgovorno in v dogovorjenem roku. “Gospa je dela opravljala kot pomoč v pralnici in šivalnici. Z njenim delom smo bili zelo zadovoljni,” dodaja Strgar. Ker je primeru Jureta Jankovića prav poročilo o opravljenem delu vzbudilo veliko pomislekov o resničnosti navedb, smo tudi tokrat zaprosili, naj nam javni zavod skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja dovoli vpogled v poročilo o opravljanju družbeno koristnega dela.

Iz proračuna smo ji plačali malico in zavarovanje
Ironija celotne zgodbe je še toliko večja, ker smo izdane kazni Zavašnikovi ne samo izgubili, temveč smo jih še drago plačali. Težko je ovrednotiti stroške dela inšpektorjev, sodišč in Centra za socialno delo Šiška. Lažje je ugotoviti, da je podjetje Viro tim, namesto da bi plačalo vsaj šest tisočakov kazni, stalo državo 3749 evrov. Podobno je v primeru Milena Zavašnik. Namesto da bi plačala trikrat po štiristo oziroma skupaj vsaj 1200 evrov kazni, jih je in jih še bo odslužila s prostovoljnim delom, kar pomeni, da smo ji davkoplačevalci v tem primeru plačali stroške zavarovanj, prevoza in celo malice. Prvih 400 evrov odslužene kazni nas je stalo 166,04 evra, potrdi vršilka dolžnosti direktorja CSD Ljubljana Šiška Alenka Lovišček Stojanović. Po odločitvi sodišča bo moral prav ta CSD poiskati Zavašnikovi še dve službi po 96 ur nadomestnega dela, kar pomeni še okvirno tristo evrov proračunskih stroškov.

Več o zgodbi tudi v nocojšnjem Dnevniku ob 19. uri na prvem

Kazni Zavšanikovi stale tudi proračun