Kordež je s prevzemom krivde razbremenil nekdanje sodelavce. Foto: BoBo
Kordež je s prevzemom krivde razbremenil nekdanje sodelavce. Foto: BoBo

Kordež je s to potezo razbremenil krivde nekdanje člane uprave Merkurja, ki so jo sestavljali Goran Čelesnik, Milan Jelovčan, Marta Bertoncelj, Jakob Piskernik in Branko Dernovšek.

Po mnenju odvetnikov Čelesnika in Jelovčana bi sodnik po Kordeževem pričanju moral njuni stranki izvzeti iz nadaljnjega postopka, tako kot je to septembra storil že za Piskernika in Dernovška. A je sodnik ta predlog zavrnil.

Delali na zaupanje, Kordež pa na svojo roko
Danes 59-letni Kordež, ki je zaposlen v podjetju za upravljanje družb in svetovanje Facig, vztraja, da preprodaja trgovskega centra Primskovo v tistem času ni pomenila oškodovanja Merkurja. "Ne vem, zakaj bi izvajali kaznivo dejanje, če smo kot stoodstotni lastniki Merkurja imeli možnost, da bi si izplačali dividende," je dejal.

Poudaril je, da je vsak član uprave na svojem področju odločal in deloval samostojno. "Ob velikem obsegu dela in odločitev se o vseh podrobnostih nismo mogli pogovarjati in drug drugega nadzirati, saj se to ne bi izšlo," je pojasnil Kordež in dodal, da je delovanje temeljilo na medsebojnem zaupanju in dobri veri.

Zato po njegovih besedah o poslu s centrom Primskovo ni seznanjal drugih članov uprave ali nadzornega sveta, temveč se je z njim ukvarjal sam. To sta potrdili tudi pravnici v podjetju, ki sta povedali, da je Kordež naročil sestavo pogodbe in številke v njej. Kordež je poleg tega zatrdil, da je sam sprejemal tudi ključne odločitve glede Merfina, čeprav je bila njegova direktorica Bertoncljeva.

Da bi ugotovili dejansko vrednost nepremičnine na Primskovem, je sodnik Merkur v stečaju pozval, naj založi predujem za sodnega izvedenca cenilca. Na prihodnjem naroku bo zaslišana še Merkurjeva uslužbenka Anita Valjavec, druga zaslišanja in dokazne predloge pa je sodnik zavrnil.