Bine Kordež je prebival v zaporu 15 mesecev. Foto: BoBo
Bine Kordež je prebival v zaporu 15 mesecev. Foto: BoBo
Kordež tudi uradno priznal krivdo

"V interesu mi je, da zadeve zaključimo. V življenju sem korektno delal in mislim korektno zaključiti," je po poročanju novinarke TV Slovenija Tine Hojnik dejal Kordež. Na vprašanje, ali je optimist glede tega, da mu sodišče izreče nižjo kazen, kot jo predvideva sporazum, pa je odgovoril, da je "vedno optimist."

Bine Kordež je sodišče namreč prosil za milejšo kazen, vendar tožilec Jože Kozina znižanja ne pričakuje. Kozina sicer ne nasprotuje prestajanju kazni na odprtem oddelku, kot je predlagala zagovornica Kordeža. Glede znižanja kazni, kar je prav tako predlagala zagovornica Kordeža, pa je Kozina sodniku dejal, da je tožilstvo svoje glede višine povedalo.

Dogovor: Morebitna druga kazniva dejanja ga ne bodo bremenila
Kozina je v pogovoru z novinarji še razkril, da je sprva nameraval zahtevati osemletno kazen. Dodal je še, da bo sporazum pomemben tudi v drugih kazenskih postopkih, ki se bodo morda dogajali v zvezi z dejanji, ki jih je priznal Kordež. Pri tem je bistvenega pomena, da vsa nadaljnja morebitna kazniva dejanja, ki bodo povezana s prevzemom in oškodovanjem Merkurja, ne morejo več bremeniti Kordeža. To je pred podpisom dogovora zahteval Kordež, tožilstvo pa se je strinjalo.

Sodišče bo sodbo izreklo v četrtek, Kordež pa je v zaporu že preživel 15 mesecev.

Kozina je na naroku še povedal, da so prejeli več ovadb, zadnjo novembra lani, iz katerih je izhajalo, da gre pri Kordežu za nadaljevano kaznivo dejanje. Ker je vsebina kaznivih dejanj podobna, jih je tožilstvo združilo.

Kozina je sicer Kordeža pohvalil za dobro sodelovanje, njegova odvetnica pa je poudarila, da Kordež storjena kazniva dejanja izredno obžaluje.

Kordež tudi uradno priznal krivdo