Kordež bo moral za zapahe za sedem let. Foto: BoBo
Kordež bo moral za zapahe za sedem let. Foto: BoBo
Kordežu sedem let in en mesec zapora

Kot je za TV Slovenija poročala Vesna Zadravec, je Kordež priznal zlorabo položaja, ko je večkrat preprodal trgovski center Primskovo in si tako zagotovil vsaj 10 milijonov evrov. Prav tako je priznal zlorabo položaja, ko je zastavil za 100 milijonov evrov delnic Merkurja, da bi prevzel Merkur. Na ta način je dobil devet bančnih posojil povsem brez zavarovanj.

Poleg tega je priznal, da je h kaznivemu dejanju napeljeval tudi druge, na primer nekdanja predsednika uprave Gorenjske banke Gorazda Trčka in Zlatka Kavčiča. Bankirja sta s Kordežem poiskala obvodna podjetja in prek njih posojala denar prezadolženemu Merkurju. Ta podjetja so bila: Iskratel, ta je Merkurju posodil 20 milijonov evrov, H & R, ki je Merkurju posodil 10 milijonov evrov, Gorenje osem milijonov, GBD šest milijonov evrov ...

Kordež je h kaznivemu dejanju napeljal tudi nekdanje vodstvo Factor banke Borisa Pesjaka in Cirila Dragonjo, ki sta tik pred prisilno poravnavo Merkurja družbi posodila osem milijonov evrov.

Kordež krivdo lani prevzel nase
Okrožno sodišče je že septembra 2012 odločilo, da je Kordež v zadevi trgovski center Primskovo – prek različnih transakcij je Merkur po oceni tožilstva oškodoval za devet milijonov evrov – kriv zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin ter mu prisodilo pet let zaporne kazni in naložilo plačilo 39.504 evrov denarne kazni.

Takrat je sodišče še odločilo, da so krivi zlorabe položaja oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih tudi nekdanji član Merkurjeve uprave Milan Jelovčan, nekdanja izvršna direktorica za finance Janja Krašovec ter nekdanji direktor družbe Kograd Igem Oto Brglez.

Jelovčanu so prisodili dve leti zaporne kazni in plačilo 19.943 evrov kazni, Krašovčevi in Brglezu pa vsakemu leto in pol zaporne kazni ter plačilo 16.460 evrov. Sodišče je odločilo, da je odgovorno za oškodovanje Merkurja tudi koroško gradbeno podjetje Kograd Igem, ki je sodelovalo v preprodaji trgovskega centra Primskovo. Podjetju je zato prisodilo kazen v znesku 100.000 evrov.

Četverica obsojenih je takrat po mnenju senata ljubljanskega okrožnega sodišča s preprodajo trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovala za nekaj več kot devet milijonov evrov.

Leta 2013 je višje sodišče Kordežu nato dvignilo kazen na šest let in pet mesecev, a mu je leto pozneje ugodilo v pritožbi in razveljavilo odločbo o odvzemu skoraj 2,4 milijona evrov nezakonito pridobljenega premoženja. Ob tem je Jelovčana tudi oprostilo krivde.

Konec oktobra 2014 pa je vrhovno sodišče Kordeža izpustilo na prostost, saj je ugodilo njegovi zahtevi po varstvu zakonitosti. Nato je na začetku decembra letos prišel še en preobrat, saj je Kordež krivdo za posel s centrom Primskovo prevzel nase in s tem razbremenil krivde nekdanje člane uprave Merkurja, ki so jo sestavljali Goran Čelesnik, Jelovčan, Marta Bertoncelj, Jakob Piskernik in Branko Dernovšek.

Kordežu sedem let in en mesec zapora