Binetu Kordežu se zdi kazen, ki mu jo je dosodilo okrožno sodišče, nerealno izvedljiva. Foto: BoBo
Binetu Kordežu se zdi kazen, ki mu jo je dosodilo okrožno sodišče, nerealno izvedljiva. Foto: BoBo
Tožilstvo za Kordeža zahteva 7 let

Prvostopenjsko sodišče je septembra lani odločilo, da je nekdanje vodstvo Merkurja krivo zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Četverica obsojenih je po mnenju senata Okrožnega sodišča v Ljubljani s preprodajo trgovskega centra Merkur oškodovala za nekaj več kot devet milijonov evrov, protipravno premoženjsko korist pa so pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

Predsedniku uprave Binetu Kordežu je zato sodišče prisodilo pet let zaporne kazni in 39.504 evre stranske denarne kazni. Obtoženci morajo vrniti tudi 10 milijonov evrov domnevne protipravno pridobljene premoženjske koristi.

"Nisem dobil premoženjske koristi"
A Kordež je na obravnavi pred višjim sodiščem v Ljubljani predstavil tri glavne poudarke iz njegove pritožbe, in sicer glede premoženjske koristi, okoliščin transakcije pri preprodaji trgovskega centra Primskovo ter fiktivnosti posla. Okrožno sodišče je namreč po njegovem mnenju zmotno ocenilo, da je pridobil protipravno premoženjsko korist iz naslova preprodaje Merkurjevega trgovskega centra Primskovo prek Merfina podjetju Kograd Igem. Očitano mu je namreč 2,4 milijona evrov premoženjske koristi. "Iz celotnega prevzema nisem dobil ničesar izplačanega," je poudaril.

Glede okoliščin transakcije je pojasnil, da je potekala v obdobju, ko je bil Merkur na višku svoje uspešnosti. S transakcijo bi Merfin, takrat edini lastnik Merkurja, dobil 10 milijonov evrov namesto dividend, ki bi si jih sicer lahko izplačal iz naslova bilančnega dobička, pozneje pa bi to poravnal. "Zakaj bi šli zavestno delat kaznivo dejanje, če smo imeli možnost, da bi si legalno izplačali dividende," se je vprašal. Po njegovih pojasnilih si Merfin sicer dividend ni izplačal zaradi pritiska medijev. Po njegovi oceni posel tudi ni bil fiktiven.

Navedbe, da je ta transakcija pozneje vodila Merkur v prisilno poravnavo, je po njegovem mnenju neutemeljena. Neutemeljena se mu zdi tudi višina izrečene kazni, ki bi po njegovem mnenju morala biti vzgojna in realno izvedljiva.

Tožilstvo zahteva višjo kazen
Na sodbo prvostopenjskega sodišča se je pritožilo tudi tožilstvo. Ta po pojasnilih vodje specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana za Kordeža zahteva višjo kazen, saj da okrožno sodišče ni dovolj upoštevalo ključne vloge Kordeža pri poslu in nastale škode Merkurju.

Pritožbe tudi drugih obsojenih
Okrožno sodišče je odločilo, da so krivi zlorabe položaja oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih tudi nekdanji član Merkurjeve uprave Milan Jelovčan, nekdanja izvršna direktorica za finance Janja Krašovec in nekdanji direktorj družbe Kograd Igem Oto Brglez, pa tudi podjetje Kograd Igem.

Jelovčanu so prisodili dve leti zaporne kazni, Krašovčevi in Brglezu pa vsakemu leto in pol zaporne kazni. Sodišče je podjetju Kograd Igem, ki je sodelovalo v preprodaji trgovskega centra Primskovo, prisodilo kazen v višini 100.000 evrov. Vsi so se na sodbo prvostopenjskega sodišča pritožili.

Čakajoč na razsodbo
Predsednica senata višjega sodišča Milena Jazbec je ob koncu obravnave povedala, da bodo odločbe z odločitvijo senata pritožnikom poslane po pošti. Višje sodišče sicer lahko sodbo prvostopenjskega sodišča potrdi, zavrne ali pa zadevo pošlje v ponovno obravnavo.

Tožilstvo za Kordeža zahteva 7 let