Kordež je na sodišče prišel z nasmehom in dobre volje. Foto: BoBo
Kordež je na sodišče prišel z nasmehom in dobre volje. Foto: BoBo
Kordežu 7,5 let zapora

Pri kazni je sodišče upoštevalo tudi to, da je že prestal leto in tri mesece zapora ter da je bil že obsojen na osem mesecev zapora zaradi ponarejanja listin. Kordež, ki je s tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde za 11 kaznivih dejanj, bo moral plačati še 23.500 evrov kazni.

Po poročanju TV Slovenija pa bo Kordeževa v zaporu že preživeta kazen odšteta od skupne zaporne kazni, tako da bo v zapor odšel za šest let in tri mesece. Ni pa še znano, ali je sodišče ugodilo njegovi prošnji po prestajanju kazni na odprtem oddelku. Sodba mora zdaj postati še pavnomočna. V zvezi s sodbo je danes tožilstvo sklicalo tudi posebno novinarsko konferenco.

Kordež še razmišlja o pritožbi
Kordež se še ni odločil, ali se bo na dosojeno kazen pritožil, saj mora sodbo še prejeti. Dejal je, da je v vseh zadevah ključno to, da sam ni pridobil nobenega premoženja in ni želel delati škode, je pa pritrdil tožilstvu, da je bila marsikatera transakcija napačna kot veliko drugih v gospodarstvu in na državni ravni.

Prav zato Kordež trdi, da ne bi izpeljal marsikatere izmed transakcij, če bi vedel, da gre za kazniva dejanja. Obenem pa je dodal, da njegovo priznanje ne prejudicira nobenega drugega postopka zaradi spornih poslov. "Vsak bo povedal zase, jaz ne nameravam nikogar obtoževati."

Priznanje je razveselilo tudi tožilca Jožeta Kozino, ki je dejal, da sklenitev dogovora o priznanju 11 kaznivih dejanj kaže na to, da je Kordež v svojem bistvu še moralen in pošten človek. Tako se Kordež ni odločil iskati obvodov ali drugih možnosti zavlačevanja postopkov, s katerim bi se še leta izmikal sankcijam. Kozina je dejal, da je "v tem kulturnem prostoru takšno vedenje prej redkost."

Leto je že preživel za zapahi
Kordež se je pod drobnogledom preiskovalcev znašel decembra 2010, pol leta po prevzemu Merkurja, s tožilstvom pa se je zadnje mesece pogajal pred ponovljenim sojenjem v primeru preprodaje trgovskega centra Primskovo.

V zadevi Primskovo je bil obsojen zaradi zlorabe položaja, in sicer na šest let in pet mesecev zapora, a je vrhovno sodišče, potem ko je bil že več kot leto dni za zapahi, deloma ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti in razveljavilo sodbo, Kordeža pa poslalo iz zapora.

Tožilstvo je po razveljavljeni sodbi decembra vložilo novo obtožnico zoper Kordeža, v katero je vključilo niz spornih poslov, od preprodaje centra Primskovo prek prenosa preostalih centrov na družbo HTC Dva do financiranja lastninjenja Merkurja prek obvodov.

Kordežu 7,5 let zapora