Lovše je v priporu zaradi begosumnosti. Foto: BoBo
Lovše je v priporu zaradi begosumnosti. Foto: BoBo
Podaljšan pripor za Lovšeta

Sodišče v sklepu navaja, da je Lovše begosumen, tudi zato, ker je vnaprej plačal šolnino za otroka v tujini. "To je absurd. Otroka sta stara dve in pet let oz. še sploh nista šolobvezna," pravi Lovšetova soproga Anita Tunjič Lovše.

Ob tem dodaja, da se je sodišče za podaljšanje pripora zaradi begosumnosti odločilo, ker so v prisluhih slišali, da ona iz Ljubljane kupuje preko spleta v tujini, ker je bil Lovše julija en mesec v tujini in ker ima dobre povezave v tujini.

"Priprt sem zaradi Mercatorja, ne Dinersa"
Lovše pa je za TV Slovenija povedal, da se je z vsemi očitki pripravljen soočiti tako, kot je potrebno, in tam, kjer je to primerno - na sodišču. "Ampak to, da sem jaz begosumen, to sem pa izjemno prizadet," je dejal.

V zvezi z domnevnim oškodovanjem Dinersa pa je Lovše dejal: "Če je Diners bil oškodovan, se pravi, kdo je bil oškodovan? Njegov edini lastnik, Tomaž Lovše," je povedal. Poudaril je, da ni oškodovancev, da družba ni šla v stečaj ter da je pred začetkom pregona poskrbel, da je prišlo do poplačila prodajnih mest. Tudi predsednica trgovinske zbornice je povedala, da je Diners trgovcem vrnil že skoraj ves denar. Lovše je še dejal, da je razlog za njegov pripor drugje, in sicer v zadevi Mercator.

Preiskave so se začele avgusta
Lovše je v priporu od 9. avgusta, potem ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili več hišnih preiskav zaradi suma oškodovanja Dinersa za najmanj devet milijonov evrov. V okviru preiskave so pridržali tudi nekdanja zakonita zastopnika družbe Diners Club Slovenija Saša Pušnika in Antona Horvatiča, a so ju po zaslišanju izpustili na prostost.

Pritožba na ustavno sodišče
Lovše je po odvetnikih vložil pritožbo na ustavno sodišče, saj je obramba prepričana, da ni izpolnjen pogoj za odreditev in podaljšanje pripora, to je obstoj utemeljenega suma napeljevanja h kaznivemu dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Ustavno sodišče naj bi o Lovšetovi pritožbi odločalo še novembra, predvidoma 14. ali pa 21. novembra.

Podaljšan pripor za Lovšeta