Sodišče. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Sodišče. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Okrožna državna tožilka Ana Kirm je med branjem obtožnice na glavni obravnavi na ljubljanskem okrožnem sodišču povedala, da naj bi obtoženi Stephan konec leta 2017 napeljeval A. K. k umoru iraškega prosilca za azil, ta ga je namreč ovadil policiji, da ga je napeljeval k umoru zaščitene priče v primeru Plavec.

Za umor prosilca za azil naj bi Stephan ponujal 30.000 evrov sojetnikoma v ljubljanskem zaporu A. K. in M. Š., ta naj bi imel nalogo priskrbeti izvajalce umora. Obtožen pa je še, da je A. K. podal tudi natančna navodila, kako naj umor izvedejo.

Po prvem scenariju naj bi iraškega državljana umorili na način, da bi lahko bil razglašen za pogrešanega. Kemik naj bi načrtoval, da se ga poškropi z živim srebrom, ko bi nastopila smrt, pa naj bi se ga zakopalo na določeni lokaciji. Po njej bi posipali še poseben prah, ki bi psom preprečil, da zavohajo truplo, je povzela tožilka.

Po drugem scenariju naj bi Iračana umorili na način, da prevrtajo kukalo vrat njegovega stanovanja in vanj spustijo strup. Po tretjem scenariju pa naj bi ga ustrelili kar pred sodiščem.
Stephan je obtožnico komentiral z besedami, da gre za namišljene obtožbe, njegova zagovornika pa nanjo nista podala pripomb. Predsednica sodnega senata Jasmina Ivančič mu je predložila prilogo iz spisa, list papirja, na katerem naj bi bile z njegovim in rokopisom A. K. zapisane kemijske substance, med drugim arzenik in živo srebro. Stephan je zanikal, da gre za njegovo pisavo, ob tem pa kot kemik nikoli ne bi zapisal nečesa tako nedoločnega, saj da obstajata dva tipa živega srebra, eden je zelo strupen, drugi pa sploh ne, iz zapisa pa ni razvidno, za katerega gre.

Na vprašanje sodnice, kakšen motiv naj bi A. K. imel, da policiji posreduje lažne informacije o Stephanu, je ta ocenil, da je zelo manipulativna oseba, ki ves čas spletkari, kako koga spraviti v težave.

Ob tem se je vprašal še, kje naj bi našel to veliko vsoto denarja, ki naj bi ga dobil iz Francije, in kje naj bi dobil kemikalije, ki jih sicer ni mogoče kupiti, ker so nevarne.

Stephan na predobravnavnem roku leta 2022 ni priznal krivde napeljevanja k umoru zaščitene priče. Libanonski kemik je sicer že nekaj časa v zaporu zaradi neuspelega napeljevanja k uboju nekdanjega kolega na kemijskem inštitutu Janeza Plavca. Obsodili so ga, ker je leta 2017 iraškega prosilca za azil prepričeval, naj ustreli Plavca, in sicer zato, ker je Plavec nasprotoval temu, da bi Stephana znova zaposlili na inštitutu.