Glavna obravnava se bo začela 28. marca. Foto: BoBo
Glavna obravnava se bo začela 28. marca. Foto: BoBo

Koprski župan Boris Popovič je danes sedel v novo zatožno klop. Na ljubljanskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok v tožbi tožilke Janje Hvala proti koprskemu županu Borisu Popoviču in novinarju časnika Finance Novici Mihajloviču. Oba sta se izrekla za nedolžna, Mihajlovič je priznal le to, da je članek napisal.

"Kje ima tožilka obraz …?"
Zgodba sega v poletje 2006, ko je na koprskem sodišču še tekel proces zoper Borisa Popoviča, obtoženega davčne utaje v času, ko je bil še podjetnik. Za tožilstvo je proces vodila koprska okrožna državna tožilka Janja Hvala, ki sicer tudi danes vodi večino procesov zoper Popoviča. Popovič se je takrat očitno odločil za protiudarec, Hvalovo je obtožil utajitve davkov pri najemu stanovanja. Za časnik Žurnal je takrat izjavil: "Kje ima obraz, ta nepoštena tožilka, ki je sama utajila davek, pa meni očita, da sem to storil? Prepričan sem, da mojega primera ne more več imeti. Pričakujem, da bo tokrat kakšen tožilec končno razrešen." Zaradi te izjave ga je tožilka ovadila.

V uredništvo Financ prinesel policijski zaznamek
O domnevni davčni utaji tožilke je poročal tudi poslovni časnik Finance. Članek, ki je predmet tožbe, je temeljil na policijskem zaznamku pogovora s Hvalo, ko je policistom razlagala okoliščine in plačevanje najemnine svojemu stanodajalcu. V uredništvo Financ ga je prinesel Popovič, da bi z njim dokazoval po njegovem menju nezakonito ravnanje tožilke in se z njim v rokah tudi fotografiral. Kako se je do njega dokopal, ni znano. Zaznamek je sicer podpisala kriminalistična inšpektorica Nada Jakomin, ki na policiji ne dela več, je pa bila takrat žena komandirja Policijske uprave Koper Iztoka Jakomina, ki se je po odhodu s policije zaposlil kot direktor Rižanskega vodovoda Koper.

Videli so se osebni podatki
Celoten policijski zapis so Finance objavile na svoji spletni strani, ker pa so bili navedeni tudi osebni podatki tožilke, se morata Popovič in Mihajlovič zagovarjati še za zlorabo osebnih podatkov. Ob prihodu na sodišče je Mihajlovič za Televizijo Slovenija dejal, da stoji za zgodbo. Bi jo še enkrat napisal? "Ja, seveda," pravi. "Kaj sem na sodišču zdaj pred vami, al' kaj!?? Počakajte, da končamo, vam bom potem povedal, kaj je bilo," pa je bil odrezav Popovič, ki je pozneje odšel skozi stranska vrata. Tožilka Janja Hvala danes izjav ni dajala.

Dve tožbi na isto temo
Tako obramba kot tožilstvo sta predlagala zaslišanje več prič. Popovičev odvetnik Branko Gvozdič je predlagal pričevanje vodje službe za stike z javnostjo na občini Koper, verjetno zato, da bi pojasnil, kako je novinarka Žurnala zbirala informacije. Želi morda župan prikazati, da ga je novinarka napačno razumela? Vendar je zelo podobne izjave, češ da je razočaran, da se, čeprav je tožilka utajila davke, ni nič zgodilo, Popovič nekaj dni pozneje dal tudi v intervjuju za občinsko glasilo mestne občine Koper. Zaradi te objave Hvala za blatenje imena toži tudi Popoviča in novinarko glasila Andrejo Čmaj. Zato je tožilstvo na današnjem predobravnavnem naroku predlagalo, da se v spis vloži tudi ta primer.
Glavna obravnava se bo začela 28. marca.

Eugenija Carl, TV Slovenija