NPU je zaradi razpisa v zvezi z mariborskimi radarji ovadil štiri ljudi. Foto: BoBo
NPU je zaradi razpisa v zvezi z mariborskimi radarji ovadil štiri ljudi. Foto: BoBo
Franc Kangler
Neuradno je med ovadenimi tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Foto: BoBo

Po neuradnih informacijah Večera naj bi bila z mariborske občine ovadena nekdanji mariborski župan Franc Kangler in Vili Eisenhut, vodja mestnega urada za komunalo, promet in prostor. Ovadena naj bi bila tudi direktor Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjan Ferk in projektni vodja trženja v Iskri Sistemih Tomaž Vrčko.

Z generalne policijske uprave so sporočili, da so kriminalisti ugotovili, da sta osumljenca iz MOM-a - eden izmed njiju je bil tudi član izbirne komisije, povezane z nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v Mariboru - v letih 2010 in 2011 "po predhodnem dogovoru s predstavnikom gospodarske družbe iz Ljubljane vsak iz svojega delovnega področja pripravila in izdala javni razpis ter imenovala komisijo za izbor izvajalca na javnem razpisu".

Razpis je bil po podatkih policije pripravljen tako, da je bila leta 2012 kot najugodnejši ponudnik izbrana gospodarska družba iz Ljubljane, s katero je nato MOM sklenil javno-zasebno partnerstvo in pristopil k izvrševanju nalog iz javnega razpisa. Njegova vrednost se je z začetnih 5,6 milijona evrov povečala na okoli 30 milijonov, so še sporočili s policije.

Pri tem sta mariborskima osumljencema druga ovadena pomagala tako, da sta jima dajala navodila, nasvete in usmeritve, kako naj se pripravi javni razpis, da bi bila kot najugodnejši ponudnik izbrana ravno družba iz Ljubljane, in kako naj se nato izpelje sam postopek javno-zasebnega partnerstva, še meni policija.

MOM z Iskro Sistemi
Spomnimo, MOM je leta 2012 pogodbo za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v mestu sklenil z družbo Iskra Sistemi, pri projektu pa je kot svetovalec sodeloval Inštitut za javno-zasebna partnerstva s sedežem na Turjaku.

Projekt je takrat zaradi množičnih protestov v Mariboru odnesel župana Franca Kanglerja in njegovo mestno upravo.

Kangler nima podatkov
Kangler je povedal, da nima nobenih podatkov, saj da ni več na mestni občini, in da zadevo težko komentira.

"Nikoli nisem imel stika s komer koli, razen enkrat, ko so prišli predstavit projekt na občino, sem jih sprejel in nato napotil na urad za komunalo. To so vse moje aktivnosti, ki sem jih v zvezi s tem imel. Še pogodbe nisem podpisal, pač pa jo je podžupan Janez Ujčič. Kaj so delale strokovne službe, pa ne vem," je dejal Kangler.

V Iskri Sistemih ovadbe še niso prejeli, zato je ne želijo komentirati. Prokurist Jože Godec je povedal, da se bo njena utemeljenost izkazala v postopkih pred sodiščem, v podjetju pa verjamejo, da je njihov predstavnik v postopkih deloval zakonito. Ob tem je še dodal, da je za vodenje postopka v celoti odgovoren naročnik, v tem primeru torej MOM.

NPU z ovadbami nad posel z radarji
NPU z ovadbami nad posel z radarji