Radarji v Mariboru so bili večkrat tarča zažigalcev. Foto: Nina Cverlin
Radarji v Mariboru so bili večkrat tarča zažigalcev. Foto: Nina Cverlin
Padli radar
Mariborski radarji so tudi nekakšen simbol mariborske vstaje proti občinski oblasti. Foto: MMC RTV SLO

Po pisanju časopisa Večer so se za visoki znesek odločili zaradi neodzivnosti občine, ki naj ne bi odgovarjala na pozive družbe k sporazumni rešitvi težave. Podjetje Iskra Sistemi je namreč zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti občine odpovedalo pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa, kar vključuje tudi mariborske radarje, in občini dalo mesec dni časa za odgovor. Ker odgovora ni, bo družba zahtevala visoko odškodnino.

Prvi mož Iskre Sistemov Dušan Šešok je dejal, da je lahko višina odškodnine še višja, saj je število prekrškarjev, ki so jih radarji ujeli v zadnjem mesecu (radarji naj bi namreč še vedno merili hitrost), dramatično poraslo.

Odškodnina "jasno definirana v pogodbi"
Družba od mariborske občine zahteva sedem milijonov evrov za povrnitev vloženih sredstev, ker pa se o tem ne morejo dogovoriti, pa bo najverjetneje zahtevala še odškodnino, ki je po Šešokovih besedah "jasno definirana v pogodbi".

Visoko vsoto so v podjetju dobili po računici 70 odstotkov povprečno mesečno zbranih kazni, pomnoženih s 120 meseci (ker je sklenjena pogodba desetletna). Po zadnjih podatkih naj bi mariborski radarji vsak dan zaznali okoli 2.000 prekrškov. Razlog naj bi bila tudi napoved nove mariborske občinske ekipe, da glob prekrškarjem ne bodo zaračunali.

Tožili bi tudi redarje
Šešok in mariborski župan Andrej Fištravec se bosta končno sestala v petek, ko je občina obljubila, da bo zaplet pojasnila na tiskovni konferenci. Iskra Sistemi poleg odškodninske grozi tudi s kazenskimi ovadbami proti odgovornim na mestnem redarstvu, ker ti do zdaj niso izdali niti ene globe prekrškarjem.

Občina upa na ničnost pogodbe?
Da je pogodba v nasprotju z določbami zakona o javnem naročanju in zakona o javno-zasebnem partnerstvu in kot taka izpolnjuje znake korupcije, so pred kratkim ugotovili na Komisiji za preprečevanje korupcije. Komisija v sodelovanju z državnim pravobranilstvom zato nadaljuje postopke za uveljavitev ničnosti pogodbe, občina pa čaka tudi na mnenje Računskega sodišča.

Nezadovoljstvo zaradi radarjev in s tem z mestno oblastjo in takratnim županom Francem Kanglerjem je bil eden izmed razlogov za prvo mariborsko vstajo. Še pred tem pa so radarji večkrat zagoreli.