Foto:
Foto:

"Izrečena je bila doslej najvišja denarna kazen v zgodovini Slovenije. Če so bile doslej najvišje kazni tam okrog 40.000 evrov, je bila Južni izrečena kazen 1,3 milijona evrov.

Tožilec Boštjan Jeglič

Južna, sicer lastnik družb CGP, je priznal krivdo. Namesto v zapor bo odšel na opravljanje družbeno koristnih del, ob 1,3 milijona stranske denarne kazni pa mora družbi CGP vrniti še 4,5 milijona evrov.

Kot pogoj za sporazum je obsojenec moral nakazati 178.000 evrov v humanitarne namene. Večina tega denarja bo namenjena bolnišnicam za nakup opreme, sam pa bo moral opraviti 1.260 ur družbeno koristnega dela. Kakšno bo to delo, še ni znano, saj bo to stvar dogovora med njim in pristojnim centrom za socialno delo.

Sporazuma ni več mogoče preklicati, na sklep tudi ni pritožbe. Sodišče je tudi ugodilo predlogu tožilca Boštjana Jegliča in je Južni zamrznilo razpolaganje z državnimi obveznicami, ki jih ima v lasti, s tem pa bo poplačana stranska denarna kazen.

Fiktivni posli in nakupi delnic
Spomnimo, CGP naj bi za svetovalne študije pri reorganizaciji družbe podjetju, registriranem v Liechtensteinu, med letoma 2004 in 2006 izdal fiktiven račun. Študij pa naj ne bi napisali tamkajšnji strokovnjaki, ampak naj bi bile prepisane s spleta, s poslom pa naj bi želeli le prikriti nakazila v Liechtenstein. Denar od domnevno fiktivnega posla so menda porabili za nakupe delnic.

Liechtensteinsko podjetje Confinvest, katerega uradni lastnik je liechtensteinski državljan Erich Sprenger, resnični lastnik pa menda Južna, je tako v začetku leta 2006 kupilo za več milijonov evrov delnic Telekoma. Leta 2007 pa je malo manj kot milijon evrov nanesla prodaja delnic IGM Strešnika podjetju Admark Trust, katerega resnični lastnik je menda prav tako Južna, so ob preiskavah poročali mediji.

Priznala še dva člana uprave
S tožilstvom sta dogovor o priznanju krivde za kaznivo dejanje zlorabe položaja sklenila tudi predsednik uprave CGP-ja Marjan Pezdirc in nekdanji član uprave družbe Martin Štubljar. Sodišče je vsakemu prisodilo leto dni zaporne kazni, ki jo bosta prav tako odslužila z opravljanjem družbeno koristnega dela. Plačati bosta morala tudi vsak po 100.000 evrov stranske denarne kazni.

Edini, ki krivde ni priznal, je nekdanji član uprave CGP-ja Rajko Siročič. Sojenje se bo zanj nadaljevalo 1. oktobra, ko se bo začela glavna obravnava.

"Izrečena je bila doslej najvišja denarna kazen v zgodovini Slovenije. Če so bile doslej najvišje kazni tam okrog 40.000 evrov, je bila Južni izrečena kazen 1,3 milijona evrov.

Tožilec Boštjan Jeglič