Črna kronika
Šiško je v priporu preživel celotno volilno kampanjo, ko se je kot predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija potegoval za vodenje mariborske občine. Foto: BoBo
VIDEO
Zoper Andreja Šiška vlože...

Dodaj v

Obtožnica vložena, predlagajo tudi podaljšanje pripora za Šiška

Zunajrazpravni senat lahko pripor podaljšuje dve leti
7. december 2018 ob 10:38
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Mariborsko tožilstvo je vložilo obtožnico zoper Andreja Šiška. Očitajo mu kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve zaradi organiziranja Štajerske varde. Predlagali so tudi podaljšanje pripora.

Šiško je v priporu od 12. septembra. V objavah zborovanj Štajerske varde je namreč po mnenju kriminalistov in zdaj tudi tožilstva razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič pričakuje, da bo zunajrazpravni senat mariborskega sodišča pripor spet podaljšal.

Po vložitvi obtožnice lahko zunajrazpravni senat pripor podaljšuje dve leti. Šišku tako ne preostane več veliko drugih možnosti, kot da počaka na pravnomočnost obtožnice in začetek sojenja, saj je na začetku novembra tudi vrhovno sodišče zavrnilo njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sklep o odreditvi pripora.

Vrhovno sodišče je sprejelo presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe. Takšno obdolženčevo ravnanje naj bi bilo usmerjeno v ogrozitev obstoječe državne ureditve. Ob tem je vrhovno sodišče tudi presodilo, da je podan utemeljen sum, da naj bi z ustanovitvijo skupine obdolženi neposredno posegel v eno od temeljnih funkcij države, to je zagotavljanje varnosti, ki je v izključni pristojnosti države.

Po ugotovitvah vrhovnega sodišča zato celotno ravnanje obdolženega, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Štajerske varde septembra 2018 ter pozivanje prebivalcev, naj se pridružijo vardi in z oboroženim uporom strmoglavijo najvišje državne organe, v tej fazi postopka zadošča za pravni očitek storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Šiško in njegov odvetnik Viktor Osim sta sicer v zahtevi za varstvo zakonitosti navajala, da obdolženčevo ravnanje ne dosega zakonskih znakov očitanega kaznivega dejanja, saj po njunem mnenju Šiškovo ravnanje ni bilo usmerjeno v ogrozitev ustavne ureditve. A na vrhovnem sodišču niso pritrdili vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar, ki je že septembra v zvezi z zahtevo za varstvo zakonitosti sodišču odgovorila, da je ta utemeljena, zaradi česar je treba pravnomočno odločitev o priporu razveljaviti in zadevo vrniti v ponovno odločanje.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
jurlin
# 07.12.2018 ob 10:52
Domoljub v zaporu, korumpiranim politikom, ki so prodali suverenost in državno premoženje prigarano z žulji tujcem se pa nič ne zgodi.
ronzi
# 07.12.2018 ob 10:51
grešni kozli morjo bit......lahko obsojate šiška,ampak za zaveso se dogajajo še slabše reči....pač nismo narod slovencev,ampak narod ovc.....hvala vam sodržavljani....
Jožeine
# 07.12.2018 ob 10:52
Jaz menim, da je to ponovno neka predstava za javnost, da se ustvari ponovno občutek da sodstvo deluje, a na koncu se bo tresla gora, rodila se ne bo niti miš in se bodo tej obtožnici še krave smejale analogno zadevam Kanglerja bo na koncu 22:0 za Šiška in 0:22 za naše denarnice, ker bomo morali sodne fijaske plačevati in njemu odškodnino...
Bivši uporabnik
# 07.12.2018 ob 10:54
To bo dobil lepo odškodnino. Nismo več leta komunajzarski informbiro 1978, me res zanima primer sodbe po paragrafu ščuvanje.
Tam se vam totalitarna garda z zvezdami, orožje in pevskim zborom grupira, kljub prepovedi poveličevanja totalitarnih režimov.

Komedija od začetka do konca.
Guinness
# 07.12.2018 ob 10:56
Eh Sisko...na internetu vedno ogromno podpornikov in ogromno govora o njem, na volitvah pa komaj prileze cez 1%. Klovn, ki se mu namenja prevec pozornosti.
Binder Dandet
# 07.12.2018 ob 11:06
Jaz mislim, da nimajo neke podlage za resen pregon. Ga bodo pa s priporom držali notri kolikor se da. Kot način kaznovanja. Verjetno bo na koncu dobil odškodnino. Ampak čez nekaj izgubljenih let.
pohorjezeleno
# 07.12.2018 ob 11:20
Hm, in kaj je naredil narobe? Par lampastih fantov je maširalo nekje po gozdu s sekirami in temu sodstvo pravi rušenje ustavnega reda? Lepo vas prosim no... Na drugi strani pa sodstvo ne zna soditi niti enemu bančnemu kriminalu, ki nam je pokradel milijarde.
tupamaross
# 07.12.2018 ob 10:49
Normalen človeški razum govori,da je dejanje gospoda Šiška
nerazumljivo in obsojanja vredno.

Vendar,kdo bi lahko bil tisti, ki bi pomagal preprečiti enormno
obdavčevanje, ponovno nacionalizacijo...?

Skratka, kdo je tisti, ki bi zavaroval našo lastnino pred neko
samovoljo oblastnikov?
generacija56
# 07.12.2018 ob 11:00
Lahko se mu zaletijo nekam...
Vse bo padlo.
Kar se pa podpore tiče, dobil je 641 glasov v Mariboru, kar je glede na to, da je prestrašil hlapčevske politike in je deležen medijske blokade, OGROMNO!
KLIPAN
# 07.12.2018 ob 10:53
@tupamaross
Prosim lepo povej nam kje ti vidiš kako enormno obdavčenje, nacionalizacijo....
O čem sploh govoriš??
Tip pa je za v zapor, da ga te pubertetniške primitivne finte malo minejo.
bojan_vasiljevic
# 07.12.2018 ob 11:06
Očitajo mu kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve zaradi organiziranja Štajerske varde.

Čakam dan, ko bodo začeli obsojati z zaporom politike zaradi neupoštevanja ustave oziroma ustavnega sodišča. Aja to pa lahko gre skozi.
Črnibog
# 07.12.2018 ob 11:05
Šiš, samo upaš lahko, da bo narod enkrat spregledal.
Ampak, pozabil si, da si v Sloveniji, državi, kjer so zaprti kurji tatiči, ta pravi faloti in mafija pa se brez sramu sprehaja po državi, sodstvo in policija sta pa tako ali tako zgodba zase.
Narod si je pisal sodbo sam!
xyz72
# 07.12.2018 ob 11:17
Domoljub v zaporu, korumpiranim politikom, ki so prodali suverenost in državno premoženje prigarano z žulji tujcem se pa nič ne zgodi.

kakšen domoljub, prodajalec megle , 50 let ima pa živi pri starših
KLIPAN
# 07.12.2018 ob 11:04
Lepo ga je videti v zaporu.
Bo vsaj mama pri kateri živi malo prišparala.
Veliki Domoljub, ki ni sposoben preživeti sebe in družine, res lep zgled pravega klenega domoljuba ne?
Lovec
# 07.12.2018 ob 11:18
To je znak zastraševanje ljudi? Šiško je državni sovražnik številka 1 in ne tisti, ki nočejo raziskovati primere pranja denarja ali korupcije in bog ne daj tistih ki so preko TEŠ6 postali bogataši itd. itd.

Bolano.
osservatore
# 07.12.2018 ob 11:10
Obtožnica vložena, predlagajo tudi podaljšanje pripora za Šiška

Brezposeln mariborski klovn je dosegel kar si je želel:

1. ima (začasno) streho nad glavo in tri obroke na dan.

2. v časopisih je imel brezplačno reklamo, ki pa mu, kot se je izkazalo, pri županskih voltvah ni pomagala.

3. če se bo izkazalo, da so državni tožilci nesposobni dokazati kakršno koli sovražno dejanje, bo od države dobil še odškodnino

4, mariborske šiško ovce pa mu lahko donirate za plačilo stroškov odvetnika
Bombek
# 07.12.2018 ob 11:13
Spoštovano uredništvo in novinarji...laži je lahko navajati s strni policije in politikov....a ne..! A vedite ko bo počilo ne bo samo en Šiško ampak par 10.000 državljanov Slovenije...! To kar navajate je čista laž in vedite, da bomo za te napake davkoplačevalci plačali enormne zneske ko bo prišlo na EU sodišče za neupravičeno zadržanje..! Tisti, ki opozarja na zgrešeno politiko in ogrožanje lastne države z državljani skupaj pri migrantih je pol sovražnik in, da želi rušiti oblast..!
Dejansko je samo opozoril in ponudil pomoč policiji in vojski z sodelovanjem za varovanje lastne države.. Res butasti določeni policisti vodje in sodniki skupaj...ki nam na tak način krojijo usodo, ter pri tem ogrožajo..Vse stroške naj ti pol plačajo za neupravičeno zadržanje..!!
gr82
# 07.12.2018 ob 11:34
@xyz72: 50 let ima pa živi pri starših

Res hud grešnik... moral bi vzet kredit za novo bajto in ga odplačevati do smrti... tako bi bolj ugajal sistemu, a ne?
dingdong
# 07.12.2018 ob 11:04
Vau! 642 glasov v mestu s 100.000 prebivalci. Predlagam, da kandidira za predsednika drzave, podpora je res ogromna.
DrKult
# 07.12.2018 ob 11:01
Take ljudi bi bilo treba zapreti za maksimalno dolgo, sicer nismo država!
Bi se pa lahko država iz njegovega primera naučila, da so določene politike popolnoma v neskladju z narodovo voljo in da bi jih bilo treba korenito spremeniti, pa če se "človekoljubne" organizacije s tem strinjajo ali ne! Več kot 90% naroda nasprotuje ilegalnim migracijam in podpira strog nadzor nad mejami. Več kot 70% naroda nasprotuje podpisu marakeške deklaracije!
Če mi ne verjamete, imejte jajca in izpeljite referendum na to temo, pa da vidimo!!

In to je neodvisno od tega, če politiki bluzijo, da narod "ne zastopi". Narod NOČE! NOČE, a razumete?! NOČE!!!
Disfenocingul
# 07.12.2018 ob 10:56
sum, da naj bi z ustanovitvijo skupine obdolženi neposredno posegel v eno od temeljnih funkcij države, to je zagotavljanje varnosti, ki je v izključni pristojnosti države.

Če pa država te funkcije ne opravlja zadovoljivo, sploh zdaj, v času migrantske krize.
robo3
# 07.12.2018 ob 12:06
Šiško govori resnico, zato ga je režim zaprl.
Šiško je politični zapornik sistema, ki želi preprečiti da se mu ljudje uprejo.

Kmalu kot rumeni jopiči v Parizu, tudi pri nas
12.12. ob 12H
gotofi.ste
ketner
# 07.12.2018 ob 11:48
Dvojna merila? Šiška se obsoja ne pa tudi tistih (Janša, Hojs...) naslednikov in zagovornikov klerodomobrancev in Hitlerjevih hlapcev, ki so ustanovili paramilitaristično enoto in jo postrojili v Kočevski reki, katero je s svojo prisotnostjo počastil sam predsednik in poveljnik SV Borut Pahor ter dejal v svojem govoru, da so to pripadniki prvih enot SV. Čista laž.
Poglejte si spodaj drugi video kaj pojejo pripadniki takratne enote Moris, čigava je bila tista vojska.
"Ena dva, ena dva, mi smo vojska JANŠEVA. Tisto ni bila SV ampak Janševa s katero se je pripravljal državni udar in prevzem oblasti.zala10
# 07.12.2018 ob 11:44
Ukaz, da je treba Šiška zapreti je prišel iz Bruslja in Berlina. Kam bi pa prišli, če bi se po Evropi pričele ustanavljati ''varde'', ki bi branile evropske meje pred invazijo azijskih in afriških migrantov. Saj bi globalistom lahko še načrti propadli.

P.S.: Celo njihov ponedeljkov ''spektakel'' v Marakešu bi bil ogrožen.
.disident
# 07.12.2018 ob 11:43
Borec za svobodo Slovenije.
Boril si se leta 1991 in boriš se leta 2018
Moj globok poklon.
Šiško drži se!
gr82
# 07.12.2018 ob 11:31
Zaradi ščuvanja?!? A to državo vodijo osebe, ki so mentalno ostale na nivoju otroškega vrtca?
Phillidor
# 07.12.2018 ob 11:20
Iz SSKJ: "ščúvati" - povzročati, da postane kdo napadalen, popadljiv.

Ravnanje Šiška je (moralnega ali prekrškovnega) obsojanja vredno. Vendar ali je bilo to res tudi "ščuvanje" iz kazenskopravnega vidika?

Šiško je povzročil paniko pri oblastnikih ter posmeh in nejevoljo pri ljudstvu. Ali je zaradi njegovih izjav, kdo postal napadalen? Obstojijo že kakšni dokazi o tem ali se jih bo tožilstvo skušalo izmisliti šele v teku postopka?

Jaz mislim, da ne. Bojim se, da bo država zopet morala po nepotrebnem morala izplačevati odškodnine. Naj se upošteva, čemu je pripor namenjen, ker državljani ne moremo v nedogled zalagati sredstva za prenagljene odločitve tožilstva. Namesto, da bi ga oglobili za prekršek zoper javni red in mir, pa bi šla v proračun globa. Mislim res, kot da nihče nima v mislih posledic, ki lahko nastanejo zaradi tveganih odločitev po načelu v dvomu obsodi...
zala10
# 07.12.2018 ob 12:02
Medtem, ko zapirajo slovenske patriote, se naši globalistični pucfleki pripravljajo na odhod v Marakeš.

P.S.: Nimajo pa, seveda ne, niti toliko jajc, da bi šli tja osebno, ampak pošiljajo nižje rangirane uradnike, ki potnega naloga ne morejo odkloniti, ker bi bili sicer ob službo.
stopeti
# 07.12.2018 ob 11:35
Politika bo zaprla vsakega, ki ga nima pod nadzorom in bi jih lahko ogrozil pri njihovi lopovščini. Režim v Sloveniji deluje kot v preteklosti.
sandi4
# 07.12.2018 ob 11:21
Davkoplačevalci pripravite denarnice.Šiškotu se kar smeji,pokasiral bo ogromni denar,če ne pri nas kjer sodstvo ne deluje,oziroma deluje za nekatere,pa na Evropskem sodišču.
apache666
# 07.12.2018 ob 11:21
A se kar se ukvarjamo s tem klovnom, zdraharjem, satelitom SDS, lupino brez kakrsnekoli vsebine ali pametne ideje?
bud00
# 07.12.2018 ob 11:12
Šiško + rumeni jopiči = Pada vlada
The Stig
# 07.12.2018 ob 14:07
reddit
a v 10 dnevni vojni?no ni bil ravno težek spopad


povej to 86 padlim oz. njihovim svojcem. Debil
nochance4u
# 07.12.2018 ob 11:24
Žalostno, da Šiško sploh dobi medijski prostor.
rampage
# 07.12.2018 ob 13:12
Šiško mi ni ravno simpatičen, ampak da ga tako dolgo držijo v priporu, brez da bi še sami vedeli zakaj, je pa malo too much.
Krimsky
# 07.12.2018 ob 11:30
Tistim, ki postopka ne znajo speljati tako, da bi zdržal tudi na Višjem in Ustavnem sodišču ter ESČP …
~
… je nespametno dopuščati, da nas spravljajo v stroške …
CimeBine
# 07.12.2018 ob 12:07
Zapret barabo za večno,kaki domoljub,a taki,ki bi srbel za svojo rit in njegove podpornike,če smo normalna država bi še morali tudi te šuntarje,ki hodijo na proteste polovit in pozapret,sami brezdelneži,ki so na sociali ali živijo pri starših.Najhujša pa je ta njegova kao podpornica Anica Bidar,ki be že zdavnaj morala biti v zaporu.Nimajo oni kaj govorit,da se zavzemajo za Slovenijo in Slovence v mojem imenu ali katerega drugega,kateri ne podpira teh njihovi cirkuskih predstav.
opusdei
# 07.12.2018 ob 11:19
A smo v Ukrajini?
generacija56
# 07.12.2018 ob 11:12
Oni drugi, ki je postrojil na proslavi v Kočevski reki paravojno enoto, je upravičen odškodnine v višini milijona. O enoti je vse poniknilo. A bili so uniformirani...
To je v Sloveniji vse možno, ker smo v pravi zločinski organizaciji..
Naši vodilni politiki, bivši stand up komik, ter prejšnji, ki ne zamudi nobene priložnosti, da obišče ameriški rušilec, letalonosilko, pa pridno izvajajo teror nad tistimi, ki jih kritizirajo...
marsova
# 07.12.2018 ob 13:14
aja, ogrožanje temeljne ureditve države?! kaj pa nelegalni prehod meje, to pa ni kršenje ureditve države ?!
mattyy
# 07.12.2018 ob 11:56
Odškodnine bodo enormne. Živela Slovenija.
zala10
# 07.12.2018 ob 11:51
Koliko so sicer sposobni naši kriminalisti in tožilci se je lepo pokazalo v primeru Kangler. 22 : 0 za Kanglerja! :)))
wugy
# 07.12.2018 ob 11:24
Kdo je ta Šiško?
nochance4u
# 07.12.2018 ob 11:22
bud00
Šiško + rumeni jopiči = Pada vlada

Močno, ampak res močno precenjuješ Šiška.
mali_piscek
# 07.12.2018 ob 14:49
A po globalnem sporazumu pa boste zaprli vse, ki bomo kaj rekli proti migracijam? Ali pa vsaj kaznovali?
tomsk1
# 07.12.2018 ob 14:38
Šiško je po osebnosti velik domoljub. Večina ljudi je strahopetcev in si kaj takega ne upa. Prej bi raje izdajali. Pika.
Vsa ta gonja je strogo zrežirana. Pika.

Kaj pa na desetine milijard izginulega pokradenega premoženja?
Kaj pa na desetine elitnih, skoraj podarjenih podjetij tujcem?
Kaj pa dve tujcem podarjeni banki - NKBM in NLB?

Čim več bi bilo pri nas "Šiškov" tem bolj bi se oblast bala in zato delala bolj v narodov blagor!

Živeo Šiško!
Horst
# 07.12.2018 ob 14:58
Mrcvarjenje Šiška je samo vzgojni ukrep,da se ne bi še kdo spomnil na kakšno "protidržavno" akcijo.Opozorilo pokvarjenih politikov,da imajo še vedno vso moč regulacije dogodkov.
anibidar
# 07.12.2018 ob 14:54
Strašenje ljudi pred PROTESTI!
CimeBine
# 07.12.2018 ob 13:53
Casa Del Popo...vsekakor sem na strani ljudstva,ampak ne takega,ki podpira takega zdraharja kot je Šiško in njemu podobni.
O kakem režimu ti govoriš,kaj pa manjka pri nas naši vladi,a misliš,da bi potem bilo kaj drugače,ko bi prišli taki na oblast kot je Šiško.Poglej samo v Francijo kaj delajo in jaz jih podpiram tam,ker jih je ta Macron res pošteno nategnil,ampak pri nas nam ne manjka nič,seveda govorim o takih,ki pošteno delamo in zaslužimo svoj denar in tudi pošteno plačujemo davke.Kaj pa bi vi budale rade pa ne vem,a si potem predstavljate,da bo vse zastonj in ne bo treba plačevat davkov ali kaj.Res bedaki od bedakov,ki tako razmišljajo in bi jih trebalo v kali zatret,najhujše paciente,ki pa tega Šiška podpirajo pa po hitrem postopku zapret in obsodit.Zame je vlada legitimna in jo podpiram,res se lahko strinjam,da nekje kaj zašuštrajo in podobno,ampak nekaj vemo vsi,da so taki kot so pri nas Jankovič,Popovič in njima podobni v vsaki EU državi.Sedanja vlada je izvoljena na demokratičnih volitvah in,ko bo tvoj/vaš Šiško zmagal na demokratičnih volitvah delajte kar hočete potem,če pa bi se to zgodilo bi se jaz prvi odselil iz Slovenije.Nacionalizem v taki obliki kot ga izvaja Šiško in njegovi podporniki v Sloveniji nima mesta,če pa bi bil jaz na oblasti Šiško nikoli več ne bi hujskal ljudi,ker bi bil zaprt z njegovimi najhujšimi podporniki za nekaj let.
Benevolentni82
# 07.12.2018 ob 12:30
Sisko,
bo dobil na koncu odskodnino,
za eno hisko
Kazalo