Črna kronika
Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo Andreja Šiška za varstvo zakonitosti. Foto: BoBo
Vrhovno sodišče je pritrdilo nižjima sodiščema, da je ustanovitev paravojaške oborožene skupine moč šteti kot ogrozitev obstoječe ustavne ureditve. Foto: Pixabay
Šiško
Andrej Šiško je paravojaško enoto Štajerska varda ustanovil septembra 2018. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dodaj v

Andrej Šiško do nadaljnjega ostaja v priporu

Vrhovno sodišče zavrnilo Šiškovo zahtevo za varstvo zakonitosti
2. november 2018 ob 19:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sklep o odreditvi pripora, ki jo je vložil odvetnik Andreja Šiška Viktor Osim. Šiško je obtožen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Vrhovno sodišče je tako sprejelo presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Andrej Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe. Takšno obdolženčevo ravnanje naj bi bilo usmerjeno v ogrozitev obstoječe državne ureditve.

Šiško in njegov odvetnik sta v zahtevi za varstvo zakonitosti navajala, da obdolženčevo ravnanje ne dosega zakonskih znakov kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj po njunem mnenju Šiškovo ravnanje ni bilo usmerjeno v ogrozitev ustavne ureditve.

Vendar je vrhovno sodišče pritrdilo nižjima sodiščema, da je ustanovitev paravojaške oborožene skupine moč šteti kot ogrozitev obstoječe ustavne ureditve. Pritrdilo je tudi, da iz zbranih dokazov v predkazenskem postopku izhaja utemeljen sum, da naj bi nekateri pripadniki Štajerske varde razpolagali z orožjem.

Ob tem je vrhovno sodišče tudi ocenilo, da je podan utemeljen sum, da naj bi z ustanovitvijo skupine obdolženi neposredno posegel v eno od temeljnih funkcij države, to je zagotavljanje varnosti, ki je v izključni pristojnosti države.

Grožnje predsedniku vlade
Po ugotovitvah vrhovnega sodišča zato celotno ravnanje obdolženega, od grožnje predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Štajerske varde septembra 2018, ter pozivanje prebivalcev, naj se pridružijo vardi in z oboroženim uporom strmoglavijo najvišje državne organe, v tej fazi postopka zadošča za pravni očitek storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Vrhovno sodišče je zato tudi v tem delu pritrdilo nižjima sodiščema, krivdno obliko, s katero naj bi obdolženi izvršil kaznivo dejanje, pa bo sodišče lahko ugotavljalo šele med nadaljnjim postopkom, so še pojasnili na vrhovnem sodišču.

S tem vrhovno sodišče ni prisluhnilo vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar, ki je že 27. septembra v zvezi z zahtevo za varstvo zakonitosti sodišču odgovorila, da je ta utemeljena, zaradi česar je treba pravnomočno odločitev o priporu razveljaviti in zadevo vrniti v ponovno odločanje.

Z odločitvijo vrhovnega sodišča pa uradno odvetnik Viktor Osim še ni bil seznanjen, je povedal in dodal, da takšna odločitev vrhovnega sodišča pomeni tudi, da Šiško do nadaljnjega ostaja v priporu. Mariborsko okrožno sodišče mu je namreč po Osimovih besedah prejšnji teden pripor podaljšalo še za 30 dni.

Sodna preiskava še vedno v teku
Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič pa je v ponedeljek sporočil, da je sodna preiskava še vedno v teku in vse predlagane priče še niso bile zaslišane. Njihova zaslišanja se bodo nadaljevala naslednji teden. Šiško je sicer eden izmed 18 mariborskih županskih kandidatov, kot kaže za zdaj pa bo celotno volilno kampanjo moral preživeti v priporu.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Mitja80
# 02.11.2018 ob 22:29
še dobro da ga niso ustrelili kot Krambergerja
success
# 02.11.2018 ob 20:59
Hm, kaksna bedasta izjava zakaj je Sisko se priprt.. Spet bo odskodnina. Drzijo ga zgolj v poduk ostalim, nimajo pa nic proti njemu
Ramus
# 02.11.2018 ob 20:02
Glejte, tile šiškovci pa nosijo burke,....
pace
# 02.11.2018 ob 22:29
Čisti politični zapornik. Saj konkretno ni nikomur ničesar storil.
Toni88
# 02.11.2018 ob 22:10
KAJ pa nedotakljivi lopov Janković ,še je kar na svobodi. Seveda verjetno ker je NAŠ !
NOVE JANKOVIĆEVE RABOTE. ODKRIVAJO JIH SLOVENSKI NOVINARJI, AMPAK ZA TUJE MEDIJE. DOMA PA SKORAJ VSI GLEDAJO STRAN?!
http://pozareport.si/post/433485/nove-jankoviceve-rabote-odkrivajo-jih-slovenski-novinarji-ampak-za-tuje-medije-doma-pa-skoraj-vsi-gledajo-stran
Zoran Janković bo moral pred in takoj po volitvah na sodišče
https://www.vestnik.si/zoran-jankovic-naj-bi-moral-pred-in-takoj-po-volitvah-na-sodisce-6594638
http://www.demokracija.si/fokus/jankovic-propada-na-vesti-ima-zivljenja-v-maloro-je-sel-tudi-druzinski-posel.html
https://www.vecer.com/zoran-jankovic-bo-moral-pred-in-takoj-po-volitvah-na-sodisce-6594638
https://skandal24.si/rumeno/foto-kaj-se-je-zgodilo-z-zupanovo-poglejte-to-nabreklo-ustnico/
Noro! Koga si župan Zoran Janković želi za zapahi?

Hrvati razkrivajo, kako je Zoran Janković zasebnikom omogočil milijonske zaslužke na račun Ljubljančanov
https://reporter.si/clanek/slovenija/hrv
ati-razkrivajo-kako-je-zoran-jankovic-zasebnikom-omogocil-milijonske-zasluzke-na-racun-ljubljancanov-668323

OTKRIVAMO Kako je Janković privatnicima omogućio milijunsku zaradu na račun Ljubljane.
http://www.nacional.hr/kako-je-jankovic-privatnicima-omogucio-milijunsku-zaradu-na-racun-ljubljane/
zabowski
# 02.11.2018 ob 22:38
haha, kakšni komentarji.... potem res ni čudno, da taki jolbeti uspejo potegnit nekaj ovc za sabo
Srečni Luka
# 02.11.2018 ob 20:31
Šiško bo na koncu pokasiral dobro odškodnino, plačano iz žepov davkoplačevalcev. Sodniki pa dobili povišico.
Bivši uporabnik
# 02.11.2018 ob 21:27
Kera amaterska država
realist65
# 02.11.2018 ob 21:21
Adolfa so zaprli. Sedaj bo napisal "mein kampf za Maribor".
mare323
# 02.11.2018 ob 20:14
Sramota za pravno državo...
VICTORIA99
# 02.11.2018 ob 22:00
Odšodnina bo na koncu sigurno padla.
božo1
# 02.11.2018 ob 20:04
Če tisti nastop v TV soočenju ne pove dovolj, potem pa je nekaj res hudo narobe. So samo dve možnosti: 1-hotenje iz vedenje ali pa 2-hotenje zaradi bolezni. Za prvo je "prevzgoja"(zapor) za drugo pa bolnišnica (umobolnica).
Mr.Mr.
# 02.11.2018 ob 22:20
Žal edini, ki je sposoben narediti spremembe pri nas pa tako grdo delajo z njim, sram jih je lahko. Varda bo pa še kako potrebna ko bo merklca pripeljala k nam inžinirje in ostale visoko šolane "pribežnike".
zabowski
# 02.11.2018 ob 21:41
mučenik za štajersko stvar.... model je preveč gledal Braveheart....
Peca
# 03.11.2018 ob 01:07
To je tudi cela parodija že... ko se levica boji, ker resnica prihaja na dan... pač uprizori sceno in zaprejo Šiškota. Danes si scenarija "Kramberger" (upam, da) ne upajo več ponoviti.
jure-janzekovic
# 02.11.2018 ob 23:56
Zgleda, da nekateri tukaj želijo, da tudi pri nas dobimo svojega Breivika, ki bo postrelil 77 ljudi, ker se mu zdi, da mora vzeti stvari v svoje roke. Tisti, ki navajate skandal24 in pozarreport za argumentiranje svojih primitivnih stališč, si raje poglejte film 22 july, da vam malo odpre oči, kako nevarni so taki šiškoti v resnici.
runcajz
# 03.11.2018 ob 15:53
Naj pošljejo tega Šiška na obvezno zdravljenje na psihiatrijo, ne pa da se cela država ukvarja s tem norcem in njegov o vardo !

Če je zraven še Brezigarca je popolnoma jasno kam pes taco moli ! Kjer je kakšno sranje je Janša , ali njegovi, zraven!
runcajz
# 03.11.2018 ob 16:01
@Krimski

Imaš pa res veliko srečo, da si še vedno živ, ker take pravičnike kot si ti " Na Zemlji namreč že celo zgodovino zapiramo zastopnike 'pravice in resnice', … jih križamo, zastrupimo, obesimo, razčetverimo, ustrelimo …, kot si zapisal.

Šiško je od demokracije tako daleč kot Mars od zemlje. Ne more biti vsak norec že demokrat in osvoboditelj ali osamosvojitelj in to skupaj z nekakšnimi cefizlji z maskami na obrazu..
Ko bi on postal zastopnik pravice in resnice ga bomo pa res naje----------
franko7
# 03.11.2018 ob 07:12
Dajte nehajte že s temi vašimi forami, pa spustite človeka na prostost. če kdo ogroža preproste ljudi ste to vi. Po tem bi morali vsi vi v zapor.
Krimsky
# 02.11.2018 ob 22:44
@ Anar Hija
Pravice in resnice ni mogoče zapreti.
~
S katerega planeta si pa ti uletel?

Na Zemlji namreč že celo zgodovino zapiramo zastopnike 'pravice in resnice', … jih križamo, zastrupimo, obesimo, razčetverimo, ustrelimo …
In vse te eksekucije, nihče ne dela s kakimi zlobnimi nameni, ampak s skrajno pozitivnimi, … ohraniti razmere kot so, ohraniti skupnost, zavarovati skupnost … pred nekom, ki ima mogoče celo prav, a vendarle skupnost ogroža.

Sokrat je bil prvi tak model, ki je imel tehnično prav, in je najedal svoje sodobnike, … motil pa se je v tem, ker 'tehnično prav' ni dovolj, … pomembnejša je združljivost softvera, a tega seveda Sokrat ni mogel vedeti, ker takrat še ni obstajal izraz softver, … nadaljevanje, v obliki čaše trobelike, poznate ...
Če nekdo ustanovi pokrajino, ki jo predvideva Ustava, ima seveda takisto 'tehnično' prav, … kar pa tudi tokrat ni dovolj, …
~
Nauk sistema?
Demokracija od spodaj je napačna demokracija, demokracija od zgoraj je prava demokracija. Simpl.

Nauk ljudstva?
Demokracija od spodaj je prava demokracija, demokracija od zgoraj je napačna demokracija. Simpl.
Zdejkapopi
# 02.11.2018 ob 20:12
Sisko-drugi poskus drzavnega udara. Prvi je bil z Depalo vasjo, vendar tam ni prislo niti do poskusa.
bikvol
# 03.11.2018 ob 06:35
veliko bi jih bogli zapret pa so na svobodi in nam krojijo usodo . sodstvo pa na psu.....
Robin Lood
# 03.11.2018 ob 19:10
ĐĐ bi mu moral delati družbo... Zelo dolgotrajno družbo....
VICTORIA99
# 03.11.2018 ob 15:47
Kako hitro pristaneš v priporu, če nisi po volji vladajoče elite...
GeorgeB
# 03.11.2018 ob 13:56
Tip je mislil, da se bo igral Chegeuaro pa da bo ostal nekaznovan... Res je kratek...
kislec
# 03.11.2018 ob 11:45
Škoda, da jo ni - po vzoru Pugdemonta - pravi cajt pobrisal nekam v Evropo, da bi naši vrli "organi gonjenja" morali "celome svetu i šire" dokazovati, kakšen terorist da je...
KojotFranci
# 03.11.2018 ob 09:35
Levo - desne pričkarije oz. "naši vs. drugi" nekaterim popolnoma vržejo meglo čez oči in ne vidijo,kaj je zares problematično. Problem ni v levo ali desno usmerjenosti, problem je v cilju in načinu delovanja! Velja tako za leve kot desne lopove in tako leve kot desne (potencialne) diktatorje in nasilneže.
kojot9
# 02.11.2018 ob 19:55
No Lešinar, daj povej.....
komarDuh
# 05.11.2018 ob 16:08
Ja ljudje božji. Če se pa mora država bat nekaj trebušastih dedkov z škrniclni na glavi, je pa res hudo. Kdo hudiča nas bo pred Chuck Norrisom branu, če ga našuntajo proti nam????
Slo Si
# 04.11.2018 ob 07:51
Ali ni bil v začetku devetdesetih v MB tudi neki Raus ali Rous, ki je dal tiskati štajerske potne liste in je lajal na slovenski politični sceni ?
Kako pa so njega spametovali ?
Janko1973
# 03.11.2018 ob 22:10
Šiško drži se, Šiškarji smo s teboj v dobrem in slabem.
esspero
# 03.11.2018 ob 18:51
Vsaj hišni pripor bi mu lahko dosodili.!
GeorgeB
# 03.11.2018 ob 14:10
@uross27

Letos smo imeli Slovenci na parlamentarnih volitvah največ možnih opcij v zgodovini države pa smo (so/ste) se zopet odločili za kontiuniteto. Stranko, ki je bila brez programa, brez ideje, brez resnega in sposobnega kadra.
Dokler se bo volilno telo odločalo na takšen način, imelo takšne kriterije, se nam bodo še naprej dogajali bavčarji, hilde in ostala "nevidna" lopovska drhal.
Gospodarska stranka in Dobra država, sta bili odlična alternativa vsem podpornikom skorumpiranih omrežij pa se niste/so odločili za podporo. Zdaj jeste, kar ste skuhali... PIKA
uross27
# 03.11.2018 ob 10:11
Slovenija je number 1 v dvoličnosti. ko bereš komentarje po socialnih omrežjih o politiki, bi bilo potrebno vse poklat, vse zamenjat, bi moral priti "nekdo", ki bi stvari porihtal. Se končno najde nekdo, ki bi nedotakljivim zastresel hlače, pa se v trenutku spravite na njega. pa kaj bi vi sploh radi!? jaz sem za miren upor, ampak, če protestiram na ulici 6x in se nič ne spremeni, po tem se tu nekdo dela norca in takrat je potrebno narediti "sranje", da se država strese in z njo elita. Drugače ne gre. Zato pa se ob teh osamosvojitvenih zgodbicah samo smejim. Če bi slovenski moški res bili takšni heroji in mačoti, bi bila situacija danes mnogo bolj drugačna.
kapljač
# 08.11.2018 ob 19:03
Predlagam, da mariborćani izvolijo Šiška za Župana a si predstavljate zmedo v pravosodju in politiki nasploh? Za inat, bi se slovenci kdaj pa kdaj morali tako odzvat.
91ava
# 06.11.2018 ob 14:43
Poleg odškodnine tudi ponavljanje volitev v MB.
kapljač
# 03.11.2018 ob 16:27
Kdo pravi, da nam vladajo komunisti? Tako s e niso obnašali niti Hitlerjevi sodniki nacionalisti, ki so po koncu vojne končali ali pred strelskimi kordoni ali na vislicah.
Kazalo