Delavci podjetja so pred stečajem zaradi dolgotrajnega neizplačevanja plač in prispevkov stavkali. Foto: BoBo
Delavci podjetja so pred stečajem zaradi dolgotrajnega neizplačevanja plač in prispevkov stavkali. Foto: BoBo


Ugotovitev izhaja iz obsežne preiskave gospodarske kriminalitete na območju Policijske uprave Celje. Ovadili so tri odgovorne osebe zaradi storitve 15 kaznivih dejanj s področja kršitev temeljnih pravic delavcev, za kar je zagrožena zaporna kazen do enega leta.

Neuradno gre za družbo za proizvodnjo energije iz biomase in odpadkov Kiv Vransko, ki je v stečaju od konca aprila 2013.

Po navedbah kriminalistov ovadene osebe od avgusta 2011 do aprila 2013 zavestno niso ravnale po določilih delovnopravne zakonodaje. 97 zaposlenih so zaradi neizplačila plač, prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij dohodnine, jubilejnih nagrad in odpravnin oškodovale za okoli 1,4 milijona evrov.
Delavci podjetja Kiv Vransko so pred začetim stečajem mesec dni stavkali, saj so že več mesecev prejemali le akontacije plač. Že takrat je bilo znano, da podjetje, ki ga je vodil Ivo Kreča, že nekaj mesecev ni plačevalo niti prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje, s stavko pa so takrat zahtevali plačilo vseh odprtih terjatev.