Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je bil obsojen zaradi zlorab med županovanjem. Foto: BoBo
Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je bil obsojen zaradi zlorab med županovanjem. Foto: BoBo
Vogrin spoznan za krivega

Nepovezani poslanec DZ-ja in nekdanji lenarški župan Ivan Vogrin je ob koncu svojega drugega županskega mandata naročil izdelavo več kot 800 strani obsegajoče občinske kronologije s kopijami člankov iz nekaterih slovenskih tiskanih medijev, ki so obravnavali lenarško območje med letoma 2002 in 2006.

Po prepričanju tožilca Andreja Kirbiša je Vogrin kot župan s tem povzročil občini za 59.000 evrov škode. Prav tako bi moral za tisk izvesti javno naročilo in v ta namen pripraviti rebalans občinskega proračuna.

Vogrin je sicer spet zatrdil, da je vse izpeljal zakonito in da ni kršil nobenega predpisa. Kot je dejal, je občinskemu svetu predlagal sprejetje rebalansa proračuna, vendar so ga zavrnili. "Kot župan ne morem prisiliti občinskih svetnikov, da razpravljajo o rebalansu," je dodal.

Tožilec spremenil obtožnico
Tožilec je sicer nekoliko preoblikoval obtožnico, po kateri Vogrin ni bil več obdolžen pridobitve protipravne nepremoženjske koristi zase, ampak protipravne materialne koristi za lenarška gospodinjstva.

Odvetnik Bernik Bogataj je izračunal, da je s tem pripadlo na vsako gospodinjstvo nekaj več kot 6 evrov, kar po njegovih ocenah ni vredno stroškov tega kazenskega postopka, tudi če bi res šlo za kaznivo dejanje. "Vprašajmo se, zakaj teče postopek le zoper Ivana Vogrina, če pa so tudi njegovi predhodniki in naslednik ravnali enako," je dodal.

Sodnica Mihela Pašek je pri izreku kazni sledila predlogu tožilstva, ki je predlagalo enoletno pogojno obsodbo ter povrnitev povzročene škode občini. Obramba, ki je pričakovala oprostilno sodbo, je že napovedala pritožbo na višje sodišče, saj meni, da so v ozadju tudi "politične igrice".

Vogrin spoznan za krivega