Hišne preiskave na primorski študentski organizaciji. Foto: MMC RTV SLO
Hišne preiskave na primorski študentski organizaciji. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Kokl
Kokl je na čelu Študentske organizacije Univerze na Primorskem že vse od njene ustavitve pred devetimi leti. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti na primorski študentski organizaciji

"Koprski kriminalisti zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, ki se nanašajo na poslovanje pravne osebe, izvajajo hišno preiskavo na eni lokaciji v Kopru," so sporočili iz PU Koper.

Že več let se namreč neuradno govori, da se v ŠOUP-u pretaka denar v zasebne žepe, direktorja Sebastjana Kokla pa naj bi sumili tudi zlorabe položaja, je sporočila dopisnica RTVS Eugenija Carl.

Pred sedežem ŠOUP-a je Kokl pojasnil, da so jih kriminalisti danes obiskali v zvezi z ugotavljanjem tega, "ali sploh obstaja utemeljen sum o tem, da je bilo storjeno kar koli narobe". Večji del dokumentacije so po Koklovih besedah kriminalistom že pred časom prostovoljno oddali.

Študenti so mu očitali negospodarnost
Kokla je nadzorni svet organizacije novembra znova potrdil za direktorja, potem ko so ga študentski poslanci razrešili, saj so mu očitali negospodarno ravnanje. ŠOUP naj bi od študentskega dela na leto prejemal skoraj milijon evrov, za študentske dejavnosti pa so namenili le 160.000 evrov. Preostalo, kar 80 odstotkov sredstev, je šlo namreč za plače, materialne stroške in najemnine.

Pri ponovnem imenovanju pa so se pojavili očitki, da je bil razpis pisan Kokolu na kožo. Zahtevali niso namreč niti univerzitetne izobrazbe kandidatov, prav tako je bil razpis objavljen zgolj na spletni strani ŠOUP-a, in to tik pred prazniki, 28. oktobra.

Prav zaradi vseh govoric Kokl pravi, da je zadovoljen z obiskom kriminalistov. Po njegovem mnenju je to namreč edini način, s katerim bo lahko ovrgel vse obtožbe. Napovedal je, da bo policiji predal tudi "vso svojo dokumentacijo o mojem finančnem poslovanju in o vseh prejemkih, ki sem jih prejel".

Težave tudi na portalu
Kokl je tudi direktor podjetja Primorska.info, ki ureja istoimenski portal, leta 2010 pa je ministrstvo za kulturo od njih zahtevalo vračilo denarja, ki so ga dobili za pluralizacijo medijev, saj naj ne bi izpolnili predpisanih zahtev. Solastnik podjetja je bil takrat poslanec SD-ja Luka Juri, medtem ko je Kokl predsednik koprskega odbora stranke SD.

Je pa zanikal, da bi kriminaliste zanimalo poslovanje podjetij, ki jih je sam ustanovil. "Če je bilo kar koli narobe, bom seveda za to tudi odgovarjal," je zatrdil in dodal, da upae, da bo v nasprotnem primeru s tem zgodba zaključena.

Kriminalisti na primorski študentski organizaciji