Denar od razpisa bo treba vrniti. Foto: primorska.info
Denar od razpisa bo treba vrniti. Foto: primorska.info

Pred kratkim je nekaj domačih medijev sicer poročalo, da podjetju, ki je v lasti poslanca SD-ja Luke Jurija in predsednika koprskega odbora SD-ja Sebastjana Kokla, sredstev v višini 18.600 evrov ne bo treba vrniti. A zdaj se je izkazalo, da so se na ministrstvu odločili drugače, saj je evalvatorka projekta Fokus, ki je analizirala 52 prispevkov, ocenila, da je projekt sicer količinsko presegel pričakovane rezultate, obenem pa ti ne ustrezajo žanrskim krietrijem za preiskovalni članek.

Na ministrstvu za kulturo še navajajo, da prispevkom manjkajo tako vsebinske kot metodološke značilnosti kompleksnejših novinarskih žanrov in vrst ter preiskovalnega novinarstva sploh.

Pristojna komisija je ministrstvu za kulturo zato predlagala, da naj zahetva vrnitev podeljenih sredstev, ministrica Majda Širca pa je njeno mnenje upoštevala. Če sredstva ne bodo vrnjena, jih bodo iztožili s pomočjo pristojnih sodnih organov.

Juri: Širca se odloča "glede na to, s katero nogo vstane"
Juri je za POP TV povedal, da bo denar vrnil, a odločitev ministrstva se mu zdi smešna, saj meni, da je ministrica Širca s tem dokazala, da se ne odloča glede na jasne, vnaprej znane kriterije, ampak "glede na to, s katero nogo vstane zjutraj".