Država naj podpira žrtve in ne storilcev, je dejal Matic Munc iz svetovalnice Akcija. Foto: MMC RTV SLO
Država naj podpira žrtve in ne storilcev, je dejal Matic Munc iz svetovalnice Akcija. Foto: MMC RTV SLO
Matic Munc in Natalija Markač
Matic Munc opozarja, da bi moralo sodišče po uradni dolžnosti na tožilstvu preveriti, ali je izvršba možna ali pa je z zadevo povezan še kakšen predkazenski postopek, ki to onemogoča. Foto: MMC RTV SLO

Matic Munc in sodelavka Akcije Natalija Markač sta predstavila tudi dokumente, ki naj bi kazali na nepravilnosti celotnega postopka, ki obravnava 4-letno deklico iz Koroške. Med dokumenti je tudi kazenska ovadba, ki naj bi (imena so zakrita) dokazovala, da kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletnega otroka ni osumljen le dedek deklice, v ampak tudi njena mati, ki si jo prizadeva dobiti nazaj in je trenutno v varni hiši.

Tudi mati osumljena spolne zlorabe otroka?
Omenjena ovadba, ki se domnevno nanaša tudi na otrokovo mater, je še v fazi predkazenskega postopka, kar po besedah Matica Munca pomeni, da izvršbe, ki se nanaša na deklico, ne more biti več.

PREBERITE VEČ

- Policija popravlja popačeno sliko
- Dekličina mama lahko znova zahteva izvršbo
- Deklico poskušali odvzeti očetu, vendar je niso našli
- "Preiskava domnevne zlorabe deklice nestrokovna"
ZUNANJA POVEZAVA
- Združenje proti spolnim zlorabam


"Uniformirana policija pri izvršbah nima kaj delati"
V Akciji poudarjajo, da so "vsi vedeli, da je preiskava nezaključena", za to obstaja dokument, ki pa ga policija po njihovih navedbah ni izpostavila, čeprav naj bi imel večjo težo od sklepa o izvršbi. Opozarjajo, da je redko, da policija sodeluje pri izvršbi, saj naj bi bili na prvem mestu interesi otroka. "Uniformirana policija pri izvršbah nima kaj iskati," so poudarili v svetovalnici Akcija, ampak se jo, če pride do spora, pokliče kasneje. To naj bi že leta 2005 zatrdila tudi Tatjana Mušič iz GPU, za katero svetovalnica Akcija zahteva razrešitev iz krivdnih razlogov.

"Policija ne govori resnice"
Zavračajo tudi navedbe policije, da so bili tam tudi zato, da bi preprečili morebitno tragedijo, ker naj bi oče grozil, da bo izvršbo preprečil, če ne drugače "preko njegovega trupla". Po besedah Natalije Merkač je želel oče le "s svojim življenjem zaščititi hčer", a kot je opomnila, je bil med izvršbo na službeni poti v Nemčiji, zato se omenjena grožnja ni mogla zgoditi. Prepričana je namreč, da je policija vedela, da očeta med izvršbo ni bilo.

Na očitke je policija znova odgovorila: "Policija vztraja, da je v primeru koroske deklice ravnala strokovno in korektno in da se je pri asistenci sodnemu izvrsitelju zavedala obcutljivosti primera in temu primerno tudi prilagodila svoje ravnanje."
(Drago Menegalija Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete)


Munc in Merkačeva sta prepričana, da je policija prekoračila pooblastila. Trditev, da o tem, kdo bo sodeloval pri izvršbi, odloča izvršitelj, kar je v sredo dejala policija, ne drži, trdi Munc in poudarja, da o tem odloča sodišče, ki bi se moralo po službeni dolžnosti pri tožilstvu pozanimati o vseh okoliščinah primera, kar pomeni tudi morebiten postopek, ki še ni zaključen.

Opozarja tudi na ravnanje direktorice centra za socialno delo Slovenj Gradec, ki je, po njegovih besedah in glede na dokumente, ki jih ima Akcija, vedela za nedokončan postopek in bi lahko izvršbo preprečila, a tega ni storila, dodaja Munc in tudi zanjo zahteva razrešitev.