Janez Drnovšek se je v zadnjih letih svojega življenja umaknil na Zaplano - tam naj bi mu tudi prisluškovali. Foto: Urad predsednika Republike Slovenije
Janez Drnovšek se je v zadnjih letih svojega življenja umaknil na Zaplano - tam naj bi mu tudi prisluškovali. Foto: Urad predsednika Republike Slovenije
Mitja Kunstelj, blog
"Janša med drugim naročil prisluškovanje in vdor v zasebno korespondenco Janeza Drnovška, potem ko se je slednji umaknil na Zaplano in tam umrl," je zapisal Mitja Kunstelj na svojem blogu. Foto: MMC RTV SLO

Kakšni so rezultati preiskave, ni znano, jih je pa policija posredovala pristojnim državnim tožilstvom.

"Janša naročil prisluškovanje"
Mitja Kunstelj
je na svojem blogu Mikstone namreč zapisal, da je "Janša med drugim naročil prisluškovanje in vdor v zasebno korespondenco Janeza Drnovška, potem ko se je slednji umaknil na Zaplano in tam umrl".

V preteklosti naj bi prav tako nezakonito prisluškovali še nekaterim drugim slovenskim politikom, in sicer nekdanjemu premierju Lojzetu Peterletu, nekdanjemu premierju Andreju Bajuku in nekdanjemu poslancu Ivu Hvalici.

Iz stranke SDS so glede omenjenega primera sporočili, da je predsednik SDS Janez Janša opisani primer že pred časom predal odvetniku, ki pripravlja ustrezne pravne postopke zoper - anonimnega - pisca.

Pirc Musarjeva obvestila policijo
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je o tem zapisu obvestila policijo. Na policiji so potrdili, da so glede zapisov opravili preiskave in svoje ugotovitve posredovali pristojnim državnim tožilstvom.

Zapis blogarja Mitje Kunstlja si lahko preberete tukaj.

"Ne glede na to bo policija navedbe dodatno preverila v smislu obstoja razlogov uradno pregonljivih kaznivih dejanj in izvedla ustrezne operativne ukrepe, v ta namen je že opravila določene razgovore in se sešla z informacijsko pooblaščenko," so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Peterle prepričan, da so mu prisluškovali
Kunstelj je v blogu tudi zapisal, da je akcije prisluhov vodil nekdanji pripadnik specialne brigade Moris Darko Njavro. Njavro je za časopis Delo dejal, da je prva dva zapisa na blogu Kunstlja prebral, vendar ne ve, "kakšne traparije objavlja zdaj".

Medtem je Peterle za isti časopis izrazil prepričanje, da so mu prisluškovali, vendar pa ne more reči, kdo vse. Kot je dejal, dokazov, da so mu prisluškovali, nima, ima pa dovolj indicev, da mu ni prisluškovala samo ena stran, je dejal.