Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 8 glasov Ocenite to novico!
Milko Novič
Ljubljansko okrožno sodišče je zavrnilo pritožbo na pripor. Foto: BoBo
Sodišče, kladivo
Obramba je napovedala pritožbo na ustavno sodišče. Foto: BoBo

Dodaj v

Pritožba na pripor Noviča zavrnjena, obramba napoveduje ustavno pritožbo

Za umor Jamnika obsojen na 25 let zapora (sodba še ni pravnomočna)
19. april 2017 ob 16:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ljubljansko okrožno sodišče je zavrnilo pritožbo na pripor Milka Noviča, ki je nepravnomočno obsojen na 25 let zapora zaradi umora Janka Jamnika. Obramba napoveduje ustavno pritožbo.

Odvetnik Žiga Podobnik iz Novičeve ekipe zagovornikov je potrdil, da je bila pritožba na pripor zavrnjena. "V zvezi s tem bomo pripravili ustavno pritožbo," je pojasnil. Sodišče je na navedbe Novičeve obrambe sicer podrobno odgovorilo in navedlo številne razloge, ki utemeljujejo upravičenost pripora.

Sklicevali so se predvsem na ponovitveno nevarnost, ki da jo utemeljujejo izpovedbe prič o razmerah na Kemijskem inštitutu, ko je Novič še delal tam, ter na njegov klic na inštitut kmalu po izpustitvi iz pripora decembra lani. Niso pa upoštevali opozoril obrambe, da v štirih mesecih od prejšnje izpustitve iz pripora Novič ni storil ničesar ekscesnega, je še dodal Podobnik in dodal, da bodo ustavno pritožbo pripravili v najkrajšem mogočem času.

Spomnimo, da je Novič med sojenjem za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Jamnika v priporu preživel skoraj dve leti, in sicer od konca decembra 2014 do 6. decembra lani. Tožilstvo pa je pripor ves čas utemeljevalo s ponovitveno nevarnostjo. Obramba je v tem času vložila več pritožb na pripor in se večkrat obrnila tudi na ustavno sodišče. To je 17. julija 2016 prvič razveljavilo odločitev nižjih sodišč o priporu zoper Noviča, a je ljubljansko okrožno sodišče le nekaj dni zatem ponovno potrdilo pripor, kar je na novo pritožbo obrambe konec julija potrdilo še višje sodišče.

Za umor Jamnika 25 let zaporne kazni
Kot smo že poročali, je ljubljansko okrožno sodišče prejšnji teden odločilo, da je Milko Novič kriv umora Jamnika. Izreklo mu je 25 let zaporne kazni. Sodnica Koleta je v izreku sodbe dejala, da ni dvoma, da je Novič 16. decembra 2014 okoli 19.30 na parkirišču lokala Via Bona na ljubljanskem Viču, kjer je potekala službena zabava Kemijskega inštituta, umoril svojega nekdanjega direktorja Jamnika.

Sodnica je tako pritrdila očitkom tožilstva, da je to storil iz brezobzirnega maščevanja, ni pa sodišče sledilo očitkom tožilstva, da je Novič umoril Jamnika na zahrbten način. Kot je dejala Koleta, nobeden izmed izvedencev ni mogel določiti natančnega položaja strelca in žrtve ob umoru, zato tudi ni bilo mogoče sklepati, da je Novič skrit med avtomobili na parkirišču čakal na Jamnikov prihod in ga potem umoril.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Partizan Miha
# 19.04.2017 ob 17:21
Ustavno sodišče bo presenetljivo hitro razsodilo v prid obsojenca.

Rumena kravata press
Sredinski
# 19.04.2017 ob 17:28
Partizan Miha - Tudi sam se tega bojim.
Sredinski
# 19.04.2017 ob 17:27
Mislim, da je sodišče upravičeno zavrnilo pritožbo na pripor Noviča.

Pri vsej zadevi, ki že zelo 'smrdi', mi ni jasno le eno:
A je Novičeva hči res edina, ki lahko potrdi (ki je to seveda kot priča, ki pa žal ni objektivna, že potrdila), da je bil gospod ob 19.30 še doma, ali pa obstaja za to še kakšen drug dokazni material? Smešno bi bilo namreč, če bi bila hčerka edina, kajti potem je tudi Novičev alibi zame, in najbrž ne samo zame, popolnoma vprašljiv. Mi lahko kdo, prosim, ki zadevo podrobneje pozna (ne samo iz medijev), odgovori na to vprašanje?
porota
# 23.04.2017 ob 18:35
Če ne moreš verodostojno dokazati svoj alibi, to še ne pomeni da si kriv.

Še vedno je tako, da se mora dokazat krivdo in ne nedolžnost.

Rad bi videl da bi bil obsojen le če je kriv, ne pa na podlagi politične usmeritve. Da je sodstvo pristransko.
Partizan Miha
# 20.04.2017 ob 11:04
Še morilca zagovarjate ker je VAŠ. A greste lahko še nižje ?
Sredinski
# 22.04.2017 ob 07:13
PodrepnikPolde - Žalostno in zaskrbljujoče je, da še danes imamo ljudi, kot si ti, ki si politično popolnoma zaslepljen. Ti si revež na kvadrat, saj si ujetnik svojega omejenega razmišljanja.
KunteKinte
# 20.04.2017 ob 06:56
sodišče je pričanje njegove hčere jemalo kot manj verodostojno..v primerjavi s pričanjem tistega soseda... da je čistil kolo sredi decembra.. bazne postaje so mu ujele sgnal.. delci smodnika na jakni..telesu...
če bi že hotel narediti popoln zločin..bi moral pustiti telefon doma.. po umoru se skriti.. za kak dva tedna.. dnevna uporaba zobne paste in še cel kup malenkosti...
pa več denarja za plačilo odvetnika bi moral nameniti..vzeti koga iz prve lige.. in skeširati eno garosnjero pa bi imel neke možnosti da se izvleče
Sredinski
# 26.04.2017 ob 18:19
porota - Saj je Noviču vendarle bila dokazana krivda! Kdo pa je Noviču sodil na podlagi politične usmeritve? A ti sanjaš? Kdo si upa trditi, da je v primeru Novič sodstvo pristransko?

Dokazi so po mojem laičnem mnenju dovolj trdni, predvsem npr.: "V nadaljevanju sojenja Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta, je bila zaslišana nemška izvedenka Edith Gebhart. Kot je povedala, je analiza pokazala, da trije delci, najdeni na Novičevem plašču, ustrezajo delcem, najdenim na tulcu." (preneseno s Siola)

ALI: Sestava treh delcev, najdenih na plašču Milka Noviča, ustreza sestavi delcev, najdenih na tulcu, a ni nujno, da prihajajo prav z omenjenega tulca, je na sojenju dejala nemška izvedenka Edith Gebhart.

Nemška izvedenka Edith Gebhart je bila zaslišana na ljubljanskem okrožnem sodišču v okviru sojenja Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega instituta Janka Jamnika. Analizirala je ostanke z Novičevih las in plašča.

Štirje elementi
Najdene delce je mogoče razvrstiti v tri kategorije, je pojasnila. V kategorijo A spadajo delci, ki so zagotovo nastali pri streljanju, hkrati pa njihova sestava ustreza sestavi delcev, najdenih na tulcu s kraja umora. Vsebujejo namreč vse štiri glavne elemente, ki so jih našli tudi v delcih s tulca - svinec, barij, kositer in antimon.

Pri kategoriji B je mogoče reči, da gre za delce, nastale pri streljanju, vendar zgolj na podrejen način ustrezajo delcem, najdenim na tulcu. V njih ni namreč enega od štirih glavnih elementov. Delci iz kategorije C se prav tako lahko pojavijo kot ostanki streljanja, vendar so zanje mogoči tudi drugi viri nastanka, je povedala.

Na Novičevem plašču so po njenih besedah našli veliko delcev, vendar jih večina zelo verjetno izvira iz drugih virov streljanja, ne s streljanja s kraja kaznivega dejanja. So pa na plašču našli tudi tri delce, katerih sestava ustreza sestavi delcev s tulca, torej delce kategorije A, je dejala." (preneseno z rtv.slo - MMC)
quasinormal
# 23.04.2017 ob 10:48
Ko človek takole prebere te prazne, a s čistim ideološkim sovraštvom nasičene "križaj ga" komentarje s strani ljudi, ki vedo o tem procesu in stanju slovenskega pravosodja približno toliko kot jaz o prehranjevanju polžev mlakarjev, mi postane popolnoma jasno kako se po vseh zgodovinskih razkritjih ljudje lahko še vedno samoidentificirajo s "partizani", kakor tudi kako so lahko (sprva sicer zaradi strahu) ljudje po 2. vojni neprizadeto spremljali zrežirane sodne procese proti "izdajalcem naroda" in ob njih celo aplavdirali. Točka, ko človek izgubi vso svoje sočutje, ki definira človeškost in ga zamenja z brezosebnim svetovnonazorskim imperativom branjenja tekovin revolucije - v tem primeru našega krivosodja, dokazano najslabšega v EU. Nacistična indoktrinacija je bila mačji kašelj v primerjavi z desetletji sistematičnega razčlovečenja v državah komunističnega bloka, te stvari postajajo pri nas jasne kot beli dan.
Sredinski
# 22.04.2017 ob 07:19
Skrajna resnica - Kako pa ti lahko trdiš, da je sodba konstrukt? Od kod ti ta pravica? A si morda Novičev osebni prijatelj in jemlješ vse skupaj preveč osebno? Ni mi jasno, kaj je s teboj narobe.
PodrepnikPolde
# 20.04.2017 ob 13:15
Partizan Miha, res ti ne znam drugega napisati, kakor, da si velik revež, kar dokazuješ s tem in ostalimi komentarji.
Mislim, da trenutno še nismo v komunizmu, kakor smo bili po vojni in smo morali biti tiho o ubojih, pa ne enem, ampak o množičnih. Sram te je lahko, tebe in tebi podobno mislečimi, ki si sploh upate tako razmišljati, morda se imate celo za humaniste.
PodrepnikPolde
# 20.04.2017 ob 10:05
Nikakor mi ni jasno, kako nekateri še vedno tako zaupate sodstvu, ki se praktično dnevno izkazuje za nepravičnega in na nek način pristranskega.
Sramota je, da tisti, ki to podpirate, podpirate predvsem zato, ker je to sodba v imenu ljudstva. Žal med tem ljudstvom ni mene, se pravi, da sem po njihovem mnenju zombi.
Pri nas dejansko ni mafije, pri nas mafija vlada in ima vse v rokah. Saj tisti, ki so del tega, dobijo celo nagrade, ker so bili v priporu, razumi, kdor more, razen seveda Partizan Miha in sredinski ter vsi tisti, ki tako pridno podeljujete minuse. Sam nisem podelil nobenega minusa niti plusa.
skrajna resnica
# 23.04.2017 ob 08:20
Sredinski, bil sem na obravnavah in sem si ustvaril mnenje, da tega ne privoščim nikomur. Ne le pravica temveč državljanska dolžnost je opozarjati na totalitarne metode oblasti. Sem prijatelj pravice in resnice, ki ga je spoznal v stiski.

Prenašali smo prikrivanje lumparij po Cerarju (ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje), ne moremo pa ponovno pristati na zlorabo prava kot sredstvo za obračun z razrednim sovražnikom po Bavconu.

S teboj pa je narobe: "Nevednost je mati zla, hudobije, jeze in vseh drugih prekrškov in grehov, ki so podli in grdi." (Galileo)
Pojasnjevalec
# 20.04.2017 ob 13:23
Kdo mi lahko posreduje kopijo sodbe? Ker vsi veste kaj v njej piše...

Drugače razpravljate o fuzbal tekmi, ki bo jutri zvečer.

Jao pa kako je Ronaldo podal! Al pa tisti gol od Suareza, a se spomnite? Na sporedu JUTRI zvečer. Facepalm.
Eska
# 19.04.2017 ob 20:23
Prva domina iz jamnikove vrste je padla.
skrajna resnica
# 19.04.2017 ob 22:26
Sredinski, na zaključnem govoru je tudi tožilka podvomila v verodostojnost hčere. Kot dokaz pa je izvajala krivo pričanje Oražma, ki sedi zaradi umora. Tudi sodnica je v sodbi verjela le detajlom, ki podpirajo konstrukt.
skrajna resnica
# 19.04.2017 ob 22:16
Partizan Miha, katere barve kravate nosijo tovariši, ki so doslej predlagali vse ustavne sodnike: zadnji šef Centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije, sodelavec udbe in najmlajši član centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije?
amigo
# 19.04.2017 ob 21:37
Človeka so poslali v zapor brez enega dokaza. Pravna država v vsem svojem sijaju.
Aresnica
# 19.04.2017 ob 21:17
Mafijci na prostost i-_ -Mirko pa v zapor _ narobe svet.
______________
Lep pozdrav
Kazalo