Črna kronika

Poudarki

  • Ljubljanski župan Zoran Janković zanika obtožbe, "ki so nastale na podlagi izmišljenih in neupravičenih podtikanj".
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 69 glasov Ocenite to novico!
Zoran Janković
Zoper Zorana Jankovića trenutno poteka sedem postopkov pred pravosodnimi organi. Foto: BoBo
Stožice, nedokončan trgovski center
Podjetje Grep naj bi po navedbah NPU-ja nakazalo skupno 500 tisoč evrov podjetjem v lasti članov družine Janković. Foto: BoBo
VIDEO
Razkrite vsebine ovadb zo...

Dodaj v

Razkrite podrobnosti iz ovadb zoper Jankovića, ta vse obtožbe zavrača

Osumljen preslepitve bank, pranja denarja, izmikanja davkom in nespodobnega povabila k ureditvi zaposlitve
10. avgust 2017 ob 17:08,
zadnji poseg: 10. avgust 2017 ob 21:52
Ljubljana - STA, MMC RTV SLO

Spletni portal Pod črto je pridobil kopije kazenskih ovadb zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. V ovadbah je Janković osumljen pranja denarja in preslepitve bank v zadevi Stožice, utaje davkov pri prodaji delnic Mercatorja in posredovanja pri zaposlitvi farmacevtke v stiski v zameno za spolni odnos.

Ugotovitve Nacionalnega preiskovalnega urada, ki so jih v ovadbah posredovali tožilstvu, temeljijo na izpovedih prič, zaseženi dokumentaciji, kot so pogodbe in dopisovanje po elektronski pošti, v enem primeru pa tudi na prisluškovanju Jankovićevi telefonski komunikaciji, piše portal Pod črto, ki je ovadbe prejel na podlagi zahteve po dostopu do informacij javnega značaja.

V kazenski ovadbi v zadevi Stožice je med drugim razvidno, da naj bi Janković skupaj s soovadenimi podjetju Grep z navidezno pogodbo pomagal pri preslepitvi bank in EU-ja glede financiranja športnega parka Stožice. Med drugim naj bi javno podjetje Energetika od Grepa za tri milijone evrov po nepotrebnem odkupilo prostore v Stožicah, stroške pa nato deloma prevalilo na občinski proračun.

V zadevi Stožice policisti tudi sumijo, da je Janković kot plačilo pri posredovanju za prodajo teh prostorov dobil izplačanih 100 tisoč evrov. Zaradi skupno 500 tisoč evrov nakazil, ki jih je Grep nakazal na račun podjetij v lasti družine Janković, mu policisti tudi očitajo kaznivo dejanje pranja denarja, še piše portal Pod črto.

Ureditev službe za nedoločen čas v zameno za spolni odnos
Portal je razkril tudi vsebino ovadbe v povezavi s farmacevtko, saj naj bi Janković farmacevtki, ki je bila v postopku ločitve, uredil delovno razmerje za nedoločen čas pri Lekarni Ljubljana, v zameno za spolni odnos z njo. Iz ovadbe je razvidno, da se je farmacevtka na Jankovića obrnila v stiski, ko zaradi zaposlitve za določen čas ni mogla dobiti kredita za nakup stanovanja, Janković pa naj bi po posredovanju pri direktorju Lekarne Ljubljana farmacevtki uredil zaposlitev za nedoločen čas, v zameno pa zahteval spolni odnos in ga po pričevanju farmacevtke dvakrat tudi dobil.

Jankovićevi zagovorniki so v tej zadevi zahtevali izločitev telefonskih prisluhov, saj naj bi tožilka Blanka Žgajnar zamudila rok, v katerem bi morala sporočiti tožilstvu, da bo začela kazenski postopek proti Jankoviću. Preiskovalna sodnica je zahtevi ugodila, a se je specializirano tožilstvo na to odločitev pritožilo na višje sodišče, ki pa o zadevi še ni odločilo.

Utajevanje davkov Electe inženiringa
Portal je razkril tudi vsebine ovadb glede prodaje delnic Mercatorja, kjer policisti županu očitajo, da je s fiktivnimi posli delnice prenesel na podjetje svojih sinov in se ob njihovi prodaji izognil plačilu 103 tisoč evrov davka. Jankovićev sin Damijan pa je osumljen, da naj bi kot direktor Electe inženiringa utajeval davke s fiktivnim računom in napačnim obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Janković: Bližajo se volitve
Na razkritje vsebine ovadb se je odzval tudi Janković, ki je v izjavi za javnost poudaril, da preiskava po zakonu ni javni postopek, "zato se sprašujem, ali je mogoče tožilka ugotovila, da njene neutemeljene obtožbe nimajo realnih možnosti, da bi uspele na sodišču, ter poskuša z mano dokončno obračunati prek javnosti in medijev namesto na sodišču". Janković je sicer prepričan, da bo na sodišču dosegel pravico, ne pa tudi na ulici, kjer so ga, tako Janković, v zadnjih petih letih večkrat diskreditirali "z nepotrebnimi hišnimi preiskavami ob prisotnosti kamer in s sporočilom KPK-ja". Janković ob tem poudarja, da pri pravosodnem ministru Goranu Klemenčiču vidi več tveganj za sistemsko korupcijo, saj naj bi odvetniška pisarna njegove žene povišala prihodke v odnosu do države v času Klemenčičevega delovanja na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in na ministrstvu za pravosodje.

"Več kot očitno je, da se bližajo volitve, katerih je nekatere strah in preko javnosti kar naprej ponavljajo zadeve, ki so bile v petih letih že neštetokrat povedane. Tokrat so to še podkrepili s predajanjem dokumentov v javnost, v katere so vključili posamezne citate in ustvarili domišljijske zgodbe," je že zapisal Janković in dodal, da zavrača vse neutemeljene obtožbe, "ki so nastale na podlagi izmišljenih in neupravičenih podtikanj".

Informacijska pooblaščenka: Odločitev na strani tožilstva
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je ob tem pojasnila, da je portal Pod črto ovadbe zahteval že lani, ko pa jih tožilstvo ni želelo posredovati. Takrat so se pri portalu obrnili na urad informacijskega pooblaščenca, a mu tudi ta ni omogočil vpogleda v ovadbe. Prelesnikova ob tem pojasnjuje, da so vsi dokumenti in informacije, ki jih imajo oziroma ustvarijo organi javnega sektorja, vedno javni, razen če spadajo pod kakšno izmed izjem po zakonu o dostopu informacij javnega značaja.

Med izjemami, po katerih organu ni treba posredovati dokumentov oziroma informacij, so med drugim osebni podatki, tajni podatki, poslovne skrivnosti, pa tudi informacije, ki so bile pridobljene ali sestavljene zaradi kazenskega pregona in bi njegovo razkritje škodovalo njegovi izvedbi. "Ampak izjeme mora vedno pretehtati tisti organ, na katerega je prosilec naslovil svojo zahtevo," pojasnjuje Prelesnikova. Tako je očitno tožilstvo ocenilo, da razkritje kazenskih ovadb policije proti Jankoviću ne bo škodovalo izvedbi postopka, je dodala.

Žgajnarjeva: Razkritje ne škoduje interesom kazenskega postopka
Tožilka Blanka Žgajnar poudarja, da je tožilstvo posredovalo kazenske ovadbe skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Ko je v zadevi vložena zahteva za preiskavo, imajo vsi osumljenci dostop do vseh teh dokumentov, zato po njenem mnenju razkritje ne škoduje interesom kazenskega postopka.

Voh Boštic: Precej bolje je, če se pridobi dokumente
"Takoj ko policija vloži ovadbo, se v medijih velikokrat pojavljajo novice o tem, a so parcialne. Mislim, da je precej bolje, če se pridobi dokumente in dejansko pokaže, za kaj gre,"
je za TV Slovenija dejal odgovorni urednik spletnega portala Pod črto Anže Voh Boštic.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Popotnik92
# 10.08.2017 ob 17:39
Predolgo meljete, tožilci, kriminalisti in sodniki. V čuzo ga dajte, če ga lahko, sicer pa raje prodajajte solato na tržnici.
doozie
# 10.08.2017 ob 17:44
Vsi ki ga hvalite koliko je naredil za Ljubljano se vprašajte koliko VEČ bi lahko bilo narejeno, če bi bil ves davkoplačevalski denar porabljen za to čemur naj bi bil namenjen.
renzl
# 10.08.2017 ob 17:33
Najbolj fer župan najlepšega mesta na svetu nje.... Človek ima tolko poznanstev in prijateljev v plivnih krogih, da se mu lahko samo smeje ob vseh teh ovadbah!
Spuzva
# 10.08.2017 ob 17:31
Kriv ali ne kriv, v vsakem primeru mi ni všeč.
kvisko75
# 10.08.2017 ob 17:40
Odgovor je enak prejšnjemu, nje?!?
infostriker
# 10.08.2017 ob 17:40
A že lahko 1x nehate s tem Jankovičem provocirat ?

Itak mu NOČETE ničesar dokazat. Modre kuverte d.o.o
sloko
# 10.08.2017 ob 17:47
Zaradi skupno 500 tisoč evrov nakazil, ki jih je Grep nakazal na račun podjetij v lasti družine Janković mu policisti tudi očitajo kaznivo dejanje pranja denarja

Tud js bi se v takem primeru javno bahal, da ne potrebujem plače.
otto bizantiski
# 10.08.2017 ob 17:32
Me zanima koliko bi bilo komentarjev, če bi šlo za kakšnega iz desnega političnega pola.
Tukaj imajo kdo, kdaj, kje , na kakšen komunikacijski način in me prav zanima epilog.
Aja, pozabil, tiste dokaze na kakšen komunikacijski način (prisluhe med Zokijem in farmacevtko) je tožilstvo že uničilo.
gorenc25
# 10.08.2017 ob 17:57
Dokler bo Kučan ščitil Jankoviča se nima česa bati.
Bivši uporabnik
# 10.08.2017 ob 17:33
Ah pa saj narodu je to vsec, druge razlage za to da ga ze 10let volijo ne vidim
@twwwter
# 10.08.2017 ob 17:40
Nisem pravnik, zato lahko z osnovnošolskim računstvom izračunam, da so zadeve že vnaprej zastarale, če ne danes ali jutri pa do glavnih obravnav zagotovo.
mrki1
# 10.08.2017 ob 17:41
stari maček
# 10.08.2017 ob 17:39
Prijavi neprimerno vsebino
Enako kot Janši.Ampak razlika je vtem,da je Jankovič LJ.dvignil do neba,Janša pa pogreznil državo v pekel.
-------------------------
še en ki ne loči + od - !
dopisnik
# 10.08.2017 ob 18:15
Je enkrat rekel Zmago Plemeniti: ''Zoki je prvi Srbin koji Turčinu džamiju pravi''. :)))))))
uiophjk
# 10.08.2017 ob 18:15
No ja. On je zahteval 1x spolni odnos, dobil pa 2x?

Iz obtožnice je razvidno, da je zahteval vsaj 3x. Ampak tretjič, ko je bila pogodba pod streho, ni več dobil.
Haso
# 10.08.2017 ob 17:36
Skrajno podlo ravnanje je izkoriščanje stiske osebe za pridobitev svoje koristi.
skera
# 10.08.2017 ob 18:11
Mutibarič.
Kvantni mehanik
# 10.08.2017 ob 19:14
Bravo, mediji. Neki obskuren medijski portal pridobi in objavi zanimive podatke prej kot vsa smetana slovenskega novinarstva. Za povrh na povsem legalen način. Uveljavljeni mediji samo še povzemajo podatke, do katerih se je dokopal portal podcrto.si.

No, resnici na ljubo bi bilo lahko še slabše, takšne informacije vodilni mediji pogosto -- ignorirajo.

In roko na srce, sploh ne morem trditi, da mediji Jankoviću kaj posebej prizanašajo. Med vodilnimi politiki tako imenovane levice sodi med tiste, ki so bolj na udaru, vsekekor ni tako nedotalkljiv, kot je bil svoje čase npr. Kučan.

Fascinantno pri Jankoviću pa je, da kljub popolnem vedenju o stranpoteh mnogi, ki so praviloma zelo glasni, molčijo. Ko se je Janković blamiral s podporo plagiatorju Jakliču, je bila akademska javnost popolnoma tiho, čeprav je s svojo nonšalanco sramotil ekonomsko fakulteto. Tiho so bila in so še danes tudi feministična združenja, četudi je Jankovič osumljen nizkotnega delikta zoper telo -- četudi sicer slovijo po svoji glasnosti, kadar gre za sorodne zadeve.

Predvsem pa so tiho volilci, zlasti ljubljanski. Kolikor je Janković že izpostavljen zaradi izredno spornih praks, se na volišča vselej zgrne tiha večina, ki ga zvesto voli. Vsake toliko -- ne nevem v kakšnih odmerkih, ampak dovolj očitno -- pa se sliši in bere opravičevanje, koliko da je naredil za Ljubljano, četudi krade. In v isti sapi je praviloma primerjava z nekim plešcem, ki pa da samo krade.

Koliko časa se bo ljudstvo pustilo tako poniževati? Če bi (ljubljanski) volilci dali kaj nase, Janković danes ne bi bil več župan, kdorkoli drug, ki bi ga zamenjal, pa si še pomisliti ne bi upal na takšne rabote.

Tako ne morem mimo ugotovitve, da je ljudstvo, vsaj ljubljansko, v koruptivni navezi s svojim voždom: on njim kruha in iger (ali bolje: iljuzijo tega), oni pa njemu podporo na volilnih lističih. Za preganjanje moralnega mačka pa potem na raznih manifestacijah slavijo upor in odpor. Proti njemu ga seveda ne bodo uporabili. Kje je njihov ponos?

Če bi si ga ljubljančani sami plačali, bi bila to v resnici bolj ko ne njihova stvar. Ampak obseg Jankovičevih praks se širi krepko čez meje ljubljanskega budžeta in ima toliko drugih, nematerialnih posledic, da je ujetnik njegovega pohlepa, primitivizma in brezobzirnosti v resnici celotna država in družba.

Ta človek je nevaren.
infostriker
# 10.08.2017 ob 18:01
"tožilka Blanka Žgajnar" ... HA HA HA OK, vse jasno.

Zoran kdaj maš dopust? ..greš kej na morje?
krumpek
# 10.08.2017 ob 19:22
Lahko pridejo tudi prisluhi ven pa bi celotna Slovenija slišala kaj vse se je menil .... na parlamentarnih volitvah še vedno gladko zmaga v Lj , Velenje & Jesenice. V Štepancu dobi prek 70%. Vemo zakaj...
ni maitre
# 10.08.2017 ob 18:59
Zokiju je službo zrihtal Rop...khm, khm
ajvard
# 10.08.2017 ob 18:57
PodrepnikPolde

to, kar je naredil portal podčtro je raziskovalno novinarstvo.
glede časovnice. zahtevo za dostop do obtožnice so podali že leto nazaj.
ajvard
# 10.08.2017 ob 18:50
Ljubljana bi se lahko pobratila s Fukušimo!
Rugess Nome
# 10.08.2017 ob 18:19
Tale gospod bi vam še nogavice ukradel, če bi lahko
Ramus
# 10.08.2017 ob 18:20
"Tale gospod bi vam še nogavice ukradel, če bi lahko"

Tale gospod je ukradel še spodnjice otrokom naših otrok,...
jbzt
# 10.08.2017 ob 18:01
Skoda tipkanja...temu se ne bo zgodilo popolnoma nic...
saj je sam povedal,da je "zasciten ,kot kocevski medved",ker je proti J.J. in ker hodi v Drazgose...
Radoveden
# 10.08.2017 ob 19:27
Če bi tole pisali o Janši bi bilo tu gor rekordno število komentarjev kar pomeni več kot 10x toliko kot jih je sedaj. To samo pokaže kak domet ima raja in zakaj je toliko stvari tako narobe v tej državi.
Radoveden
# 10.08.2017 ob 19:31
Glede da je to moral objaviti nek obskurni portal, je jasno kako ugrabljeni oz. brez kakršnekoli moči so tudi ostali mediji, ko gre za simpatizerje režima.
kotzi
# 10.08.2017 ob 17:56
Znan kraj..čas...način..kaj tozilstvo caka..haha..ja ...Jankovic pravi da verjame v slovensko sodstvo..da mu zaupa..seveda mu...ker so pod njegovim vplivom..zato pa deva taksne izjave...pomembno je kdo je kje sodnik..ne pa kdo vlada...
saturnsky
# 10.08.2017 ob 17:56
Fantje moji on dela Ljubljano neslovensko. Ima res kaj pokazat, ampak počasi ni in nebo več naše, tudi če odmislimo džamijo. Uspeva samo zaradi ugodnega trenutka (uspon levičarstva). Naši predniki, bi ga že poslali nekam.
bistri08
# 10.08.2017 ob 19:06
Eni politični opciji je dovoljeno vse, drugi nič.

Kot da smo leta 1945, le pobijajo se še ne.
kotzi
# 10.08.2017 ob 18:59
Pojdite sedaj na kolena tisti, ki ste ga na Magistratu prosili za vodstvo v narodu, začenši s Plavim (MK).
Chopin
# 10.08.2017 ob 19:20
Ureditev službe za nedoločen čas v zameno za spolni odnos
Portal je razkril tudi vsebino ovadbe v povezavi s farmacevtko, saj naj bi Janković farmacevtki, ki je bila v postopku ločitve, uredil delovno razmerje za nedoločen čas pri Lekarni Ljubljana, v zameno za spolni odnos z njo. Iz ovadbe je razvidno, da se je farmacevtka na Jankovića obrnila v stiski, ko zaradi zaposlitve za določen čas ni mogla dobiti kredita za nakup stanovanja, Janković pa naj bi po posredovanju pri direktorju Lekarne Ljubljana farmacevtki uredil zaposlitev za nedoločen čas, v zameno pa zahteval spolni odnos in ga po pričevanju farmacevtke dvakrat tudi dobil.


Ce je to dejansko res je res poden od cloveka. Me ne bi presenetilo sicer, glede na vse svinjarije, ki krozijo o njemu...
Dolenjc
# 10.08.2017 ob 19:45
V normalni državi bi to pomeni prenehanje županske funkcije, sramotilni steber in izločitev iz družbenega življenja ;).
slorest
# 10.08.2017 ob 18:25
Volitve gor ali dol. Pravna država za naše veljake velja izključno samo takrat, kadar so oproščeni.
mietke10
# 10.08.2017 ob 17:41
Nespodobno povabilo...Kot Robert Redford in Demi Moore... Res je pri nas težko biti novinar v državnem mediju ;)
uiophjk
# 10.08.2017 ob 18:32
Dajte še sliko od te farmacevtke!

Glede na to, da je ona v bistvu žrtev, bi bilo to precej sporno. Sicer pa lahko uporabiš google, ni težko.
planet1
# 10.08.2017 ob 17:39
Spet se blizajo volitve.

Hecam se. Ma da se uposteva dokaze.
tupamaross
# 10.08.2017 ob 19:36
Ukrep tožilstva se mi zdi drastičen, vendar skoraj nujen. Gre
namreč za dejstva,da je Jankovič bil oproščen za tista kazniva
dejanja, za katere so mnogi bili obsojeni na več leta zapora, v
zadnjem času pa mu sodišča sploh več nočejo soditi.

Ne pozabimo, da so določeni posamezniki bili obsojeni prav
na podlagi istih prisluhov, za katere je sodišče pri Jankoviću
ugotovilo, da so ti prisluhi zastareli samo za njega, ko pa za
tiste, ki so se z njim pogovarjali in dogovarjali o podkupninah
niso zastareli.

Ali je Janković dejansko bil samo nastavljen trnek preko
katerega so se mnogi ulovili, on sam pa je imel imuniteto
ravno zaradi tega, da so jih kar precej zaprli, ki jih sicer brez
Jankovičevega sodelovanja nikoli ne bi mogli obsoditi. Ne
nazadnje, v skupini obsojenih so tako Šrot, Bavčar, tista
dva brata v isti zadevi z Bavčarjem in mnogi drugi.

Po mojem je Janković sedaj bolj obsojen, kot vsi tisti, ki so
dejansko obsojeni in se bo moral umakniti ne le iz politike
in poslovnega sveta, pač pa tudi iz Naše države. Verjetno
celo z vso svojo družino...

Nisem mu nevoščljiv in za vse njegove milijone ne bi rad bil
v njegovi koži.
kotzi
# 10.08.2017 ob 19:03
ljubljasnko sodisce ga ne bo nikoli obsodilo..so okuženi z njim..cim prej selit obravnave izven ljubljane
Partizan Miha
# 10.08.2017 ob 18:46
Meni se smilijo soproge vseh teh "naših" veljakov.
RJSlo
# 10.08.2017 ob 18:42
No ja. Ker so predali na PP Postojna polni, ovadbe pošiljajte na PP Ajdovščina.

P. S. Informacij o stanju na TRR Ciper pa nič?
kotzi
# 10.08.2017 ob 18:36
je pa nekaj res....sestri od Cerarja ki je odvetnica so se tut zvisali prihodki njene pisarne...od kar je cerar sef vlade...isto so se Klemencicevi od kar je njen tip minister
patriot44x2
# 10.08.2017 ob 18:03
Kot vedno levo sodstvo svojega ne zapira. Bodo že predolgo mencali, dokazi bodo napačno pridobljeni in ne vem kaj.
Radio
# 10.08.2017 ob 21:51
Ni ga farmacevtka prijavila. To so kriminalisti sprozili po uradni dolznosti, ko so med prisluhi zaradi drugih stvari odkrili se to svinjarijo.
BACK
# 10.08.2017 ob 19:34
adej zoki, sram te bilo....
BKn
# 10.08.2017 ob 23:23
Zanimivo kako se Slovenija vedno bolj priblizuje balkanu, namesto zahodni evropi. To je resen problem, in nekaterim, ne nekaterim, kar precejsnji populaciji se to zdi smesno.

1. Funkcionar za zagotovovitev sluzbe pricakuje placilo - korupcija.
2. Placilo je spolni odnos - kje ste feministke sedaj, kje so zdaj vsi ti borci za zenske v stiskah.

Pri nas je to postalo tako normalno. Meje sprejemljivega vedenja vplivnezev v javni/drzavni sferi so ze zdavnaj premaknjene. In tukaj precej ljudi ne vidi nobenega problema. To ni novost, on si ze dolgo privosci se hujse oblike zlorab, samo kaj, ko pri nas to enostavno gre skoz. Saj ni edini.

Ne vem kako lahko dopuscamo da Slovenija postaja nova bosna, namesto da bi postala Finska, Norveska, Svica.
Kvantni mehanik
# 10.08.2017 ob 23:13
@patria

Ne zagovarjam Jankoviča, toda kljub vsem sovražnikom ,ki jih ima , je edini v Sloveniji, ki je nekaj naredil

Beati pauperes. To je točno tisti najbolj oduren in najbolj nevaren vzgib, ki ga podpihuje Janković, in je glavna cokla našega razvoja.
FancyBoy
# 10.08.2017 ob 20:09
Jankovič je v LJ veliko naredil, 50x več pa pokradel.
Oba njegova sinova nesposobna na kubik, se pa kopata v denarju.
Radoveden
# 10.08.2017 ob 19:46
Da ni kriv? Hah... tisti ki malo bolj poznajo tole družino, vedo povedati ali je kriv ali ne in povem vam... povedali so mi to kar mi govori zdrava kmečka pamet.
kotzi
# 10.08.2017 ob 18:15
nic mu ne bo...sodniki so na njegovi strani...moč ima...
Kazalo