Boža Plut, ki je bila v času dogodkov predsednica društva Ostržek, je dejala, da otrok ne ugrablja, ampak jim pomaga. Foto: MMC RTV SLO
Boža Plut, ki je bila v času dogodkov predsednica društva Ostržek, je dejala, da otrok ne ugrablja, ampak jim pomaga. Foto: MMC RTV SLO

Tožilstvo ji očita sodelovanje pri odvzemu mladoletne osebe, to, da je imela deklico zaklenjeno, da ji ni dovolila zapustiti prostora bivanja in podobno.

Plutova je dejala, da nikoli ni skrivala, da je deklica pri njej, saj so to vedeli tako na Centru za otroke in mladostnike v Ljubljani kot na policiji. Glede očitkov, da je bila deklica zaklenjena, je dejala nasprotno, da je bila deklice "polna vas".

Plutova je še dodala, da sodelovanja pri dejanju odvzema mladoletne osebe ne bo priznala in da otrok ne ugrablja, ampak jim pomaga. Ima namreč tako svoje otroke kot posvojence in rejence. Dodala je še, da je novinarjem povedala vse, kar ji je povedala deklica, se STA sklicuje na časopis Večer.

Zgodba koroške deklice se je začela s sporom za skrbništvo otroka, ki jo je sodišče dodelilo materi, s čimer se oče ni strinjal in deklice ni želel predati materi. Sporu so sledile obtožbe o spolni zlorabi otroka, v svetovalnici Akcija! pa so trdili, da sumi zlorabe niso dovolj dobro preiskani. Deklice policisti pri očetu niso našli, zato jo je mati prijavila kot pogrešano. Našli so jo po več kot letu dni, večino časa pa je preživela z babico po očetovi strani v različnih krajih Slovenije.

Oče deklice je v zaporu zaradi storitve kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe. Mati očeta, s katero je deklica v času izginotja preživela večino časa, in vodja svetovalnice Akcija! Matic Munc sta v hišnem zaporu. Munčeva žena pa opravlja družbenokoristno delo. Munc in njegova žena sta se pogodila s tožilstvom, Muncu so poleg devetmesečnega hišnega zapora izrekli še triletno prepoved opravljanja poklica, njegova žena pa mora opraviti 726 ur družbeno koristnega dela.

Natalija Markač, Munčeva sodelavka, in očetov oče krivde ni priznala, zato postopki proti njima na slovenjegraškem sodišču še tečejo.