Policisti so prijeli pet oseb. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Policisti so prijeli pet oseb. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Na območjih Trsta, Obale in Krasa so policisti konec julija in na začetku avgusta izvedli akcijo, kjer so prijeli pet osumljencev kaznivih dejanj.

Koprski kriminalisti so že aprila v tesnem sodelovanju z italijansko policijo začeli obsežno kriminalistično preiskavo - šlo naj bi za dejanja nedovoljene proizvodnje ter prometa orožja in drog.

Člani kriminalne združbe z območja Italije in Slovenije naj bi kupovali orožje z namenom preprodaje tega različnim kriminalnim organizacijam na območju Italije, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Zoper osumljene podane ovadbe
V okviru kriminalistične preiskave je bilo zoper osumljene zbrano zadostno število materialnih in drugih dokazov za podajo kazenskih ovadb zaradi utemeljenega suma storitve skupno štirih kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva ter dveh kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Zoper osumljene, gre za 53-letnega Italijana, 54-letnega Italijana, 43-letnega Slovenca, 23-letnega Slovencain 31-letnega Slovenca, so bile na okrožno državno tožilstvo podane ustrezne kazenske ovadbe.

Zagrožena kazen: od enega do deset let
V kazenskem zakoniku je zagrožena zaporna kazen za storitev kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva in kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje ter prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog od enega do deset let.

Na Policijski upravi Koper še ugotavljajo, da je učinkovito končana kriminalistična preiskava dveh policij "nadvse pomembna, še prav posebej zato, ker je slovenskim in italijanskim varnostnim organom uspelo razkriti in tako onesposobiti eno izmed nevarnih kriminalnih skupin".