Poslanec največje vladne stranke krivdo odločno in vztrajno zanika. Foto: BoBo
Poslanec največje vladne stranke krivdo odločno in vztrajno zanika. Foto: BoBo

V poslanski skupini SDS-a o ukrepih zoper Mariniča niso želeli govoriti, saj da sodba še ni pravnomočna, poslanec pa se bo nanjo še pritožil. Ko bodo vsi postopki dokončni, se bodo nanje tudi odzvali, so nam še zatrdili.

Sojenje Mariniču

Kranjsko okrajno sodišče je poslanca SDS-a Branka Mariniča obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin. Tožilstvo mu je očitalo, da je izpit iz nemščine na fakulteti namesto njega opravljal nekdo drug.

Marinič je prepričan, da bi lahko v nadaljnjem postopku glavne obravnave sodišče upoštevalo dokaze, ki pričajo o tem, da očitanega dejanja ni storil. Na vprašanje, ali bo ostal poslanec, je Marinič odvrnil, da do danes o tem ni razmišljal, po obravnavi pa si bo vzel čas za premislek. "Drugo pa je seveda stvar odločitev politične stranke, ki ji pripadam," je še dejal.

Marinič je večkrat zanikal očitke
Obtožni akt je tožilstvo vložilo na podlagi kazenske ovadbe Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Mariniču očitala, da se je namesto njega na ustnem delu izpita pred profesorico Marjeto Ekar pojavil neznanec in se poskušal identificirati s ponarejenim študentskim indeksom, kriminalisti pa so z grafološko analizo pisnega dela izpita ugotavljali, ali je tudi tega opravljal nekdo drug.

Marinič je večkrat zanikal očitke. Domneve, da je izpit namesto njega opravil nekdo drug, pa je označil za konstrukt. A mu je okrajno sodišče v skrajšanem postopku, torej brez glavne obravnave, na predlog tožilstva 3. decembra 2010 izdalo sodbo o kaznovalnem nalogu in mu izreklo pogojno obsodbo štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta.

Ker je Marinič vložil ugovor proti sodbi o kaznovalnem nalogu, jo je sodišče 5. januarja lani razveljavilo. Postopek se je zato nadaljeval z redno glavno obravnavo. Po zakonodaji je za kaznivo dejanje ponarejanja listin, kar tožilstvo očita Mariniču, predvidena kazen do dveh let zapora.

"Izpit sem opravljal sam"
Marinič se je pred zadnjim - novembrskim - narokom sodišču opravičil in bil bolezensko odsoten. Vabila na februarski narok na domači naslov ni prejel, sodišče pa mu vabila ni uspelo vročiti niti na delovnem mestu v državnem zboru.

Zdaj ga je le dobil in na obravnavo tudi prišel. V zagovoru je zatrdil, da je izpit iz nemščine na Fakulteti za organizacijske vede leta 2005 opravljal sam, ne spomni pa se, kdaj točno ga je pisal oziroma zagovarjal. Povedal je, da je bil ustni izpit v kabinetu profesorice Marjete Ekar nenavaden: "Odgovore sem moral pisati, zato sem vprašal: je to izpit ali zaslišanje?"

Profesorica Ekar pa je dejala, da Mariniča danes vidi prvič v življenju: "Nikoli ni bil ne na mojem pisnem ne na ustnem izpitu iz nemščine."

Virant: Mariničev odstop bi bila za integriteto DZ-ja najboljša odločitev
Za integriteto državnega zbora bi bilo najboljše, če poslanec Marinič odstopi s funkcije, meni predsednik DZ Gregor Virant. Sicer pa je, pravi, odločitev odgovornost Mariniča, njegove poslanske skupine in stranke SDS. Ta bo s komentarji počakala do pravnomočnosti sodbe.

Predsednik DZ Virant je tudi ob aferah in očitkih glede poslancev Ivana Vogrina in Ivana Simčiča ocenil, da bi morala odstopiti s funkcije. Simčič in Vogrin tega nista storila, temveč sta stopila med nepovezane poslance, saj sta jima stranki (Vogrinu Lista Virant in Simčiču DeSUS), zaprli vrata.

V poslanski skupini SDS-a o ukrepih zoper Mariniča niso želeli govoriti, saj da sodba še ni pravnomočna, poslanec pa se bo nanjo še pritožil. Ko bodo vsi postopki dokončni, se bodo nanje tudi odzvali, so nam še zatrdili.

Sojenje Mariniču