Nekdanji prvi mož slovenskega Dinersa je v priporu od 9. avgusta. Foto: BoBo
Nekdanji prvi mož slovenskega Dinersa je v priporu od 9. avgusta. Foto: BoBo
Lovše plačal rekordno varščino

Kot poročajo Finance, je Lovšetov zagovornik Stojan Zdolšek potrdil, da je sodišče ugodilo njegovi prošnji za plačilo varščine v zameno za izhod iz pripora. Zdolšek sicer ni želel govoriti o višini varščine, po neuradnih podatkih pa naj bi ta znašala kar milijon evrov.

Lovše je v priporu že od 9. avgusta, na začetku novembra pa so mu pripor podaljšali zaradi begosumnosti. To je sodišče utemeljevalo z njegovim premoženjem in stalnim prebivališčem v tujini, občasno pa je bil na Floridi. Obenem ima njegova žena tudi tuji vizum, otroci pa tuje državljanstvo in plačano šolnino v tujini.

Lovše se je zaradi odrejenega pripora pritožil tudi na ustavno sodišče, saj meni, da ni utemeljenega suma za kaznivo dejanje, ki mu ga očitajo. Nekdanji prvi mož slovenskega Diners cluba naj bi skupaj z nekdanjima direktorjema podjetje oškodoval za devet milijonov evrov. Ustavno sodišče o njegovi pritožbi še ni odločalo.
Žena zadovoljna
Njegova žena Anita Tunjič Lovše je z odločitvijo sodišča zadovoljna, poroča STA. Zadovoljstvo izhaja iz navedbe sodišča, da je Tomaž Lovše dejavno sodeloval za razrešitev položaja po odvzemu licence oz. dovoljenja Banke Slovenije. Kot je dejala, se je med preiskavami tudi izkazalo, da ni oškodovancev iz poslovanja Dinersa in protipravne premoženjske koristi.

S tem se po njenem mnenju tudi pokaže, da Tomaž Lovše za sabo "ne pušča pogorišča, kot imamo številne primere v Sloveniji". Dodala je, da njen mož do denarja ni prišel na "tajkunski način", največ premoženja pa je zaslužil v tujini in del tega tudi vložil v Sloveniji.
Pličanič: Varščina lahko zapade
Minister za pravosodje Senko Pličanič pa je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da kot minister odprtih postopkov ne komentira. Omenjeni primer se mu sicer zdi nenavaden za slovensko pravosodje, verjame pa, da je sodišče zakonito odločilo. Ob tem je spomnil, da če nekdo položi varščino in ne izpolni pogojev, varščina zapade.

Lovše plačal rekordno varščino