Hildo Tovšak so na zaslišanje v Maribor pripeljali iz pripora. Foto: BoBo
Hildo Tovšak so na zaslišanje v Maribor pripeljali iz pripora. Foto: BoBo
Tovšakovo čaka še 20 kazenskih zadev

Sodnica Ingrid Lešnik je Tovšakovo na obravnavi vprašala, ali je zmožna spremljati sojenje, obdolžena pa je odgovorila: "Ne vem, zelo slabo se počutim. Šele ob 10.30 so me pripeljali iz Maribora, vendar potem nisem prosila za zdravnika. Sem pa bila že večkrat na zdravniškem pregledu". Kljub slabemu počutju pa Tovšakova obravnave ni zapustila.

Tovšakova bi se morala v Celju zagovarjati zaradi suma kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Tovšakova in soobtožena nekdanja direktorica kadrovskega in splošnega sektorja Vegrada Branka Gabriel sta obtoženi, da sta neupravičeno porabili 420 tisoč evrov sredstev iz Vegradovega solidarnostnega sklada.

Tovšakova v postopkih pred tremi sodišči
Tovšakovo pa sta čakali še dve zadeva. Senat ljubljanskega sodišča je namreč razglasil odločitev v zadevi Čista lopata, kjer so Tovšakovo in šest obtoženih že okrivili zaradi podkupovanja in prejemanje podkupnin v povezavi z javnim razpisom za gradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika.

Sodišče je sporočilo odločitev po pritožbi obsojenih na že izrečeno sodbo - sodišče je nekdanjemu prvemu možu gradbenega podjetja SCT Ivanu Zidarju in Dušanu Črnigoju prisodilo leto in dva meseca zaporne kazni (predtem sta dobila leto in pet mesecev zapora) ter 11 tisoč evrov denarne kazni.

Hilda Tovšak je bila obsojena na leto in dva meseca zapora ter 10 tisoč evrov kazni. Sodišče ji kazni ni spremenilo, ji je pa naložilo plačilo stroškov pritožbenega postopka.

Morala tudi na mariborsko sodišče
Tovšakova pa je morala danes tudi na zaslišanje pred preiskovalno sodnico v Mariboru, saj je skupaj s še 13 osebami obdolžena dajanja in prejemanja daril pri gospodarskem poslovanju. Njen zagovornik Boris Kanduti je po zaslišanju dejal, da se je Tovšakova pred sodiščem zagovarjala, drugo pa bo pokazal postopek. Tovšakova izjav ni dajala.

Obtožnica je posledica februarske preiskave NPU-ja, ki je po zbiranju obvestil in 14 hišnih preiskavah zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ovadil 14 ljudi, trinajsterico zaradi dajanje daril in enega človeka (tujega državljana) za prejemanje daril pri gospodarskem poslovanju.

Za Hildo Tovšak, Uroša Plankarja in Aleša Pangerca je preiskovalna sodnica 2. marca odredila 30-dnevni pripor, dan pozneje pa so pridržali tudi poljskega državljana Marka Andrzeja Konfizsa. Zaslišanja obdolžencev potekajo od srede marca, zadeva pa je prepuščena mariborskemu sodišču, ki ima oddelek, specializiran za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcije in podobnih dejanj.

Sodišče bo odločitev o uvedbi preiskovalnega postopka sporočilo "v kratkem", pričakuje zagovornik Tovšakove.

Osumljenci naj bi skušali pridobiti nagrado za posel v zvezi z zaposlovanjem tujih delavcev varilcev, njihovo nastanitvijo in celo s prevozi na delo. Neuradno naj bi delavci delali pri Tešu 6.

Tovšakovo čaka še 20 kazenskih zadev