Zoran Thaler je bil zaradi suma prejemanja podkupnin prisiljen odstopiti kot poslanec Evropskega parlamenta. Foto: BoBo
Zoran Thaler je bil zaradi suma prejemanja podkupnin prisiljen odstopiti kot poslanec Evropskega parlamenta. Foto: BoBo

"Hvala bogu" - s temi besedami se je nekdanji evroposlanec Zoran Thaler odzval na novico, da je specializirano državno tožilstvo na okrožno sodišče v Ljubljani v torek vložilo zahtevo za preiskavo zaradi suma podkupovanja.

"Kar 18 mesecev je minilo, namesto da bi sodišče čim prej reklo kriv ali nedolžen, saj bi moral biti takšen preprost primer že zdavnaj rešen," je Thaler dejal za MMC. Moti ga dejstvo, da o ničemer nič ne ve, ker ne dobi nobenih obvestil, zato tudi cinično pristavlja: "Da, res, menda smo prišli do predloga za preiskavo."

"Bizaren primer"
"Treba je odločiti, kdo ima prav in kdo ne, tukaj ne gre za sporne privatizacije podjetij," primerja nekdanji poslanec iz vrst evropskih socialistov in demokratov svoj primer z drugimi sojenji. "Želim, da se stvar čim prej razčisti. Da smo šele v predkazenskem postopku, je nevzdržno," ocenjuje Thaler. Na vprašanje MMC-ja ali je res vzel podkupnino, je odvrnil le, da nikoli ni šlo za noben denar. "Gre za bizaren primer, sem žrtev medijske zlorabe," je še dodal.

Zagrožen zapor do osmih let
Zahteva za preiskavo se, kot piše Dnevnik, nanaša na kaznivo dejanje po 2. odstavku 261. člena kazenskega zakonika, ki govori o jemanju podkupnine in predvideva kaznovanje z zaporom od enega do osmih let ter denarno kaznijo.

Ovadbo NPU-ja tožilstvu podalo maja
Nacionalni preiskovalni urad je proti Thalerju konec maja podal kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo v Ljubljani.

Thalerjev odvetnik Boštjan Penko je takrat med drugim poudaril, da pri Thalerjevem ravnanju niso bila podana vsa zakonska znamenja očitanega mu kaznivega dejanja - še posebej ne, če se kazenska ovadba opira na posnetke novinarjev britanskega Sunday Timesa pod krinko, kar ni le nezakonito, temveč je to kaznivo dejanje samo po sebi.

Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) v okviru preiskave primera Thalerja ni našel dokazov o nepravilnostih, na podlagi katerih bi lahko uvedli disciplinski ali kazenski postopek. Preiskavo je Olaf končal 22. decembra lani.

Vpleteni še trije evroposlanci
Vpletenosti v afero jemanja podkupnin v zameno za vložitev dopolnil k evropski zakonodaji so bili poleg Thalerja osumljeni še trije evropski poslanci - Avstrijec Ernst Strasser, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain.

Španec in Romun še vedno sedita v Evropskem parlamentu, medtem ko sta Thaler in Strasser takoj odstopila. Strasser, sicer nekdanji avstrijski notranji minister, je bil nedavno obtožen sprejemanja podkupnin, čeprav tudi on očitke zanika. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zapora.

Saša Banjanac Lubej