Za nesrečo na prelivnih poljih policisti niso našli elementov kaznivega dejanja. Foto: MMC RTV SLO
Za nesrečo na prelivnih poljih policisti niso našli elementov kaznivega dejanja. Foto: MMC RTV SLO

Poročilo o preiskavi nesreče, v kateri je umrlo 13 ljudi, so policisti okrožnemu državnemu tožilstvu predali konec septembra. Vodja sektorja krške kriminalistične policije France Božičnik je pojasnil, da so v začetku tedna na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, nanaša pa se na nesrečo čolna takoj na začetku spusta v Sevnici. Zato so ovadili 50-letnika z območja Posavja, ki mu grozi do tri leta zapora. Za nesrečo na prelivnih poljih pa niso našli elementov kaznivega dejanja, je dejal Božičnik.

Kot je dejal Božičnik, se poročilo nanaša na nesrečo, ki se je 3. julija zgodila na prelivnih poljih hidroelektrarne Blanca, zahtevala pa je 13 življenj. Po njegovem mnenju poročilo o preiskavi podrobno, s 150 prilogami opisuje kriminalistično-tehnična opravila, ugotovitve inšpekcijskih služb, zbrana obvestila in dokumentacijo ter ugotovitve inštituta za sodno medicino.

Preiskava je potekala v dveh smereh. Preiskovali so namreč okoliščine, ki so privedle do nesreče na prelivnih poljih, ter poškodovanje oziroma nesrečo čolna, ki se je zgodila takoj po začetku spusta. Tu je šlo predvsem za podatke o primernosti čolnov in njihovi opremljenosti za spust po taki reki, kot je Sava. Božičnik je pojasnil, da so bili za tak spust po do zdaj zbranih podatkih čolni in oprema neprimerni.