Otrokom iz družin umrlih pri gradbišču HE Blanca je vlada namenila 30.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Otrokom iz družin umrlih pri gradbišču HE Blanca je vlada namenila 30.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Vojna proti tajkunom
Pomoč prizadetim na Blanci

Za vzgojo in izobraževanje otrok iz družin, ki so v nesreči na reki Savi pri HE Blanca izgubile družinske člane, bo vlada namenila 30.000 evrov - polovico bo prispevalo ministrstvo za šolstvo in šport, drugo polovico pa ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Vlada bo ta sredstva nakazala na račun, ki ga je občina Sevnica odprla za pomoč svojcem nesreče. Obenem bo vlada za kritje stroškov reševanja in pomoči ob nesreči na gradbišču HE Blanca zagotovila 28.747 evrov.

Vlada je sicer na seji sprejela še nekaj sklepov - Damjana Žuglja je imenovala za v. d. direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev (potem ko ga je v sredo odstavila z mesta direktorja te agencije), sprejela je odstop Aljoše Rojca z mesta direktorja onkološkega inštituta in za njegovo namestnico imenovala Ano Žličar, ki je gostovala tudi v MMC-jevi spletni klepetalnici.

Poleg tega je vlada na seji sprejela še skupni finančni okvir plačne reforme v javnem sektorju, ki znaša 398,9 milijona evrov. Vlada je sprejela tudi uredbo o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede ter uredbo o določitvi enostavnih upravnih zadev, za katere ni treba opravljati strokovnega izpita.

Vlada sprejela tudi "protitajkunske" ukrepe
Največ pozornosti pa je pritegnil sprejem poročila o "aktivnostih v zvezi s problematiko koncentracije kapitala". V njem je zapisano, da si urad za varstvo konkurence želi od tožilstva bolj ažurno obravnavo ovadb in da mora policija z njim okrepiti sodelovanje. Kot vlada navaja v poročilu, ki temelji na odgovorih pristojnih organov, je urad za varstvo konkurence že pred izredno sejo DZ-ja ugotavljal koncentracijo v Pivovarni Laško in Istrabenzu, pa tudi v številnih drugih družbah, kjer obstaja sum za t. i. parkirišča. Tako je postopek v Merkurju že končan, urad pa zdaj preverja udeležbo Merkurja v Gorenjski banki in Perutnini Ptuj.

Varuh konkurence poleg tega že dlje časa vodi tudi postopek presoje koncentracije v Večeru, interno pa preverja tudi možnosti za vnovično uvedbo postopka v Delu, ki se je sicer s pozitivno odločbo končal aprila 2007, še piše v poročilu.

Vojna proti tajkunom
Pomoč prizadetim na Blanci