MOL je na dražbi prodal parkirišče, ki ni bilo njegova last. Foto: MMC RTV SLO
MOL je na dražbi prodal parkirišče, ki ni bilo njegova last. Foto: MMC RTV SLO

Mestna občina Ljubljana (MOL) je podjetju Tritonis prodala 1.600 kvadratnih metrov parkirišča za približno milijon evrov. Višje sodišče pa je sklenilo, da je pogodba o prodaji nična in da nima pravnih učinkov.

Tritonis je na zemljišču želel graditi, a je ugotovil, da je zemljišče pripadalo drugim lastnikom okoliških stavb kot funkcionalno zemljišče, med lastniki pa sta bila tudi ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ, svetovanje in projektiranje.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je vseskozi trdil, da s prodajo ni nič narobe, sodnega cenilca ter še eno osebo oktobra lani vložil ovadbo zaradi suma goljufije. Zahtevo za sodno preiskavo primera Tritonis je na okrožno sodišče aprila vložila tožilka Blanka Žgajnar.

Odvetnik ljubljanskega župana Zorana Jankovića Peter Čeferin je pojasnil, da je izvenrazpravni senat sodišča o uvedbi preiskave odločil na seji 11. julija.

Na sklep je v osmih dneh mogoče podati pritožbo na višjem sodišču, kar po Čeferinovih besedah pomeni, da do odločitve višjega sodišča o pritožbi preiskava zoper Jankovića ne bo uvedena.

"Obramba meni, da bo pritožba uspešna," je dejal Čeferin in povedal, da bo v nasprotnem primeru preiskavo vodila ista preiskovalna sodnica, ki je menila, da v Jankovićevem ravnanju ni elementov kaznivega dejanja, zaradi česar je odločitev o uvedbi sodne preiskave prepustila izvenrazpravnemu senatu.

Čeferin je še poudaril, da bi moral izvenrazpravni senat po zakonu o kazenskem postopku o uvedbi sodne preiskave odločiti v 48 urah, kar se po njegovih besedah ni zgodilo. "Nesprejemljivo je, da si sodišče prilašča vlogo zakonodajalca in samo spreminja v zakonu določene roke," je še povedal.

Nova sodna preiskava Zorana Jankovića
Nova sodna preiskava Zorana Jankovića