V osebnem stečaju Ivana Zidarja je priznanih 16,3 milijona evrov terjatev. Foto: BoBo
V osebnem stečaju Ivana Zidarja je priznanih 16,3 milijona evrov terjatev. Foto: BoBo
false
Največji upnik je SCT v stečaju, in sicer z 8,7 milijona evrov terjatev. Foto: BoBo

Največji upnik je SCT v stečaju, ki ima priznanih za 8,7 milijona evrov navadnih terjatev. Stečajni upravitelj SCT-ja Leon Benigar Tošič je terjatev prijavil na podlagi premoženjskopravnih zahtevkov v dveh kazenskih postopkih.

Finančna uprava (Furs) ima priznanih 427 tisoč evrov terjatev, ki so zavarovane z ločitveno pravico na več nepremičninah, med drugim na polovici zemljišča stanovanjske hiše v Vevčah in polovici hiše v Fiesi, so poročale spletne Finance. Furs ima tudi 667 tisoč evrov navadnih pogojnih terjatev, ki so odvisne od ugodno razrešenega premoženjskopravnega zahtevka v kazenskem postopku proti Zidarju.

Okoli 140 tisoč evrov dolguje družbi Adriaing in okoli 107 tisoč evrov odvetniku Zoranu Hartmanu.
Med pogojnimi terjatvami je tudi 6,2 milijona evrov, do katerih bosta upravičeni Jožica Blaž Jamnik in Brina Elizabeta Blaž, če bo sodni spor odločen v njuno korist.

Osebni stečaj v novem postopku
Spomnimo, da je osebni stečaj Ivana Zidarja, ki ga je zahteval SCT v stečaju, znova stekel januarja letos, potem ko je bil prvi postopek na ljubljanskem višjem sodišču razveljavljen in je moralo okrožno sodišče o njem ponovno odločati.

Zidar je obvladoval SCT, nekdaj največje gradbeno podjetje v državi, po stečaju podjetja pa so proti njemu stekli sodni postopki. V zadevi Čista lopata je bil obsojen na 14-mesečno zaporno kazen, a kazni še ni začel prestajati. Sodišče je namreč večkrat ugodilo prošnji za odlog, nazadnje pa je prošnjo zavrnilo, a se je Zidar pritožil.

Zoper Zidarja sicer poteka več kazenskih postopkov, a zaradi zdravstvenih težav ne hodi na sodišče.

Izčrpavanje podjetja
V enem od primerov, iz katerega je bil Zidar zaradi bolezni izločen, je junija lani sodišče izreklo obsodilne sodbe zaradi izčrpavanja SCT-ja in njegovih hčerinskih družb SCT TKO in SCT GEM. Zaradi zlorabe položaja sta bila obsojena nekdanja člana uprave SCT Aleksander Meze in Ivan Šimunić, in sicer na štiri leta zapora: nekdanji direktor murskosoboškega SCT TKO Alojz Bokan na leto dni zapora, nekdanji direktor SCT GEM Mihael Zidar pa na pol leta zapora. Po ugotovitvah sodišča so obsojeni skupaj z Zidarjem oškodovali SCT in njegove hčerinske družbe med letoma 2004 in 2008, ko so odlive sredstev iz družb prikrivali z navideznimi posli.

Za pomoč Zidarju pri izčrpavanju SCT je bil februarja letos obsojen tudi nekdanji direktor družbe Reklamni inženiring Mladen Sever, ki je dobil enotno kazen šest let in sedem mesecev zapora, 18.000 evrov denarne kazni, vrniti pa je moral tudi okoli 789.000 evrov.