Črna kronika
Tako so pravosodni postopek pospremili Šiškovi podporniki. Foto: BoBo
VIDEO
Andrej Šiško izpuščen iz...
VIDEO
Šiška izpustili iz sodneg...
VIDEO
Preiskava zoper Šiška se...

Dodaj v

Zadeva Šiško: Ali je bil izpust upravičen, bo odločal zunajsodni senat

Pripor je bil utemeljen s ponovitveno nevarnostjo
10. september 2018 ob 13:14
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Odredbo preiskovalnega sodnika, da vodjo Štajerske varde Andreja Šiška izpusti na prostost, bo zdaj pregledal zunajobravnavni senat mariborskega okrožnega sodišča.

Tožilstvo je pripor predlagalo zaradi ponovitvene nevarnosti, a je preiskovalni sodnik po zaslišanju privedenega presodil, da glede na predložene dokaze tožilstva ni potrebe za odreditev pripora.

Zadeva gre zdaj samodejno v odločanje na zunajobravnavni senat sodišča, pojasnjujejo na tožilstvu. Glede na obsežnost in kompleksnost zadeve je neuradno pričakovati, da si bo ta vzel več dni časa. Tako tožilstvo kot sodišče se namreč s sumi tovrstnega kaznivega dejanja še niso srečali, prav tako ni na voljo sodne prakse, zato primer terja posebno pozornost.

Tožilstvo po besedah vodje mariborskega okrožnega tožilstva Darka Simoniča še vedno stoji za stališči, ki jih je predstavilo v nedeljo pred preiskovalnim sodnikom. O nadaljnjih korakih za zdaj ne more govoriti. "O nadaljevanju postopka bomo odločili, ko bomo prejeli pisno odločitev senata," je povedal za Slovensko tiskovno agencijo.

Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora, za kar je lahko zagrožena kazen do 15 let zapora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja domnevne paravojaške enote Štajerska varda na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Prav tako naj bi bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni imel jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja.

Šiška, ki je vodja samooklicane Štajerske varde, sicer pa predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah, so policisti aretirali po hišnih preiskavah v četrtek na njegovem domu v Mariboru. V soboto zjutraj, ko so ga s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, je ta zanj odredil 48-urno sodno pridržanje, ki bi se izteklo danes zjutraj. Po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne pa je preiskovalni sodnik odločil, da se privedenemu odpravi pridržanje, zato je bil v nedeljo zvečer izpuščen na prostost.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
pohorjezeleno
# 10.09.2018 ob 13:49
Vse kar je tukaj kaznivo je posedovanje avtomatskega orožja. Pa še tega niso našli in ne morejo trditi, da je na sliki pravo.
PeVe
# 10.09.2018 ob 13:28
Kaj če bi se kak novinar malo potrudil in v enem članku povzel, kaj dejansko je tisto, kar naj bi Šiško izjavil in tožilstvo sedaj le-to kvalificira kot kaznivo dejanje.
FancyBoy
# 10.09.2018 ob 13:39
Zakaj ne zaprete ljudi, ki so pokradli Slovenijo?

Aja, to pa ne!

#bananaRepubliq
samba
# 10.09.2018 ob 13:47
Šiško je svoje dosegel.Verjetno se je "hudičevo" prepričal kaj sme in kaj ne.Sodstvo pa se je spet enkrat blamiralo.
Bono
# 10.09.2018 ob 13:42
Kaj naj rečem. Mogoče pa se Šiškotu daje prevelika teža, mogoče je popolnoma nepomemben in nenevaren.
Zlobni škrat
# 10.09.2018 ob 13:33
Saj res ni naredil nič razen, da ste novinarji naredili zgodbo kot ob koncu sveta.
Valuk_
# 10.09.2018 ob 13:29
Precej bizarno, da se ukvarjamo s takim tipom, ki je Šiško. Zame je samo neki bivši kriminalec, ki težko spravi skupaj dva povezana stavka.

Kar je še bolj žalostno je, da ima celo sledilce?!? Pa kaj je z ljudmi?? So res tako hitro pustijo voditi?

Kar je lepa stran zgodbe je, da bosta starša vesela, da se je njun sinek vrnil domov in bosta še naprej lahko skrbela zanj.
Joker
# 10.09.2018 ob 13:42
Kje je Vili?
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 14:05
Zakaj pa je ta tema tok občutljiva?? Zarad Šiška a zaradi nesposobnosti države ... no sej to ni država.
barezi
# 10.09.2018 ob 13:49
Luknjasta zakonodaja je dvorezen meč in se lahko obrne tudi proti režimu.
VanDame
# 10.09.2018 ob 14:41
Pa dobro no, ta človek si niti približno ne zasluži toliko pozornosti, kot mu jo tukaj namenite. Saj je že teden dni ves čas na naslovnici pod najpomembnejšimi novicami. Halo?
Očitno je njegov namen dosežen.
patriot44x2
# 10.09.2018 ob 14:30
Medtem pa levi Črnigoj pokrade milijone pa ne sedi nič.
FancyBoy
# 10.09.2018 ob 16:21
A se narod zaveda, da se prosto po mestu sprehajajo politiki in zupani, ki so si nabasali nekaj milijonov davkoplacevalskega denarja??

A se narod zaveda, da so familiji Jankovic odpisali 16 mio?

A se narod zaveda, da bo Crnigoj opravil druzbeno koristno delo namesto zapora in da je bilo njegovo sojenje ena sama frasa?

A se narod zaveda, da se letno pokrade cca 300 mio v zdravstvu?
Wasabi
# 10.09.2018 ob 14:30
Šiško tako šola naše novinarje, da je mene sram. Dajte mu že nehati dajati publiciteto no, saj niste otroški vrtec!
hepan
# 10.09.2018 ob 13:58
Slovenistan... torej je legalno imet privat vojsko?
kotzi
# 10.09.2018 ob 14:34
neki se govori...da je imel Šiško načrt... Avstrijo priključiti Štajerski..
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 13:54
A Šiško pravi, da ne išče medijske pozornosti...
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 13:57
@Zlobni škrat
"Saj res ni naredil nič razen, da ste novinarji naredili zgodbo kot ob koncu sveta."

Odvisno iz katerega zornega kota gledaš.
Za vas desne je pač paradiranje v vojaških uniformah z maskirkami na obrazu, sekirami in avtomatsko puško nekaj normalnega in vsakodnevnega v demokraciji, za nas pa pač to ni normalno. Nekaj kar je za tebe "nič" se drugim zdi nesprejemljivo za državo kot je Slovenija.
sandi4
# 10.09.2018 ob 13:52
Lahko je nekoga kar obtoževat,precej težje je dokazat.vi pa kar mešate d..k,da vam bo še bolj smrdelo.
gesan
# 10.09.2018 ob 15:46
Tožilstvo?
Pri nas so tožilci tisti, ki niso sposobni imet privat advokature!

Žal ampak resnično!
Tipičen del nesposobnosti javne službe ali uprave!

Dajte me brisat no, ker vas resnica tako zelo moti, da moram bit pod nadzorom, ker sem nevaren tej pokvarjeni demokraciji!
ni maitre
# 10.09.2018 ob 14:24
Ko samooklicani vojvoda sleče državi hlače...

»Štajersko vardo smo ponovno ustanovili že lani 24. junija, a takrat noben medij o tem ni hotel poročati. Neka dežela mora imeti tudi oborožene formacije, ki so sposobne zagotoviti red in mir in sposobne nadzirati meje te dežele. To nima nobenega zveze s pravnim redom republike Slovenije. Skupina je ustanovljena izven tega pravnega reda, a z njim ni v nasprotju.« (Siol, 3. september 2018)

Kot je zapisal B. Vezjak na svojem blogu...
Kdo nadzira koga, Šiško policijo ali morda policija njega?

Živimo torej v para-normalni državi, v kateri lahko zberete svojo oboroženo paravojsko, napoveste ustanovitev svoje bizarne republike, se prosto sprehajate naokoli z orožjem in v odsotnosti tožilskih in policijskih izjav postanete glavna medijska zvezda!
...
Kaj naj si ob takšni apatični reakciji misli najširša javnost, državljanke in državljani? Da živimo v odgovorni državi, kjer vse teče v najlepšem redu? Lahko nekdo navede še kakšno primerljivo evropsko prakso, v kateri policija niti po treh ali štirih dnevih ne bi uspela priti do kakšnega svojega ekvivalenta šefa samooklicane štajerske vojske? Je morda, čisto ironično in groteskno, Šišku nehote uspelo z enim zamahom razgaliti trojno bedo domačega žurnalizma, slovenske politike in organov pregona?

Če vpleteni menijo, da so oborožene parastrukture v našem okolju povsem nedolžna in neresna zadeva, naj nam to naravnost povedo. In se skupaj s politiki odločijo, da nimamo opravka s posebej nevarnim nezakonitim ravnanjem, potencialnim nasiljem ali rušenjem ustavnega reda. Kar smo slišali doslej, ni zvenelo v tej smeri. Zato je na mestu vprašanje: ali se zavedamo možnosti, da živimo v nadvse neodgovorni državi, malce bližje Turkmenistanu in Azerbajdžanu kot državi Evropske unije?
Monopattern
# 10.09.2018 ob 14:33
Za besede izrečene na posnetku ga ne morejo pripreti. Lahko reče, da so imeli v gozdu dramsko uprizoritev kmečkih uporov in je igral lik. Če se v hišnih preiskavah najde orožje ali načrti za kakšne nadaljne akcije naj se pa ukrepa.
ronzi
# 10.09.2018 ob 16:28
Tako tožilstvo kot sodišče se namreč s sumi tovrstnega kaznivega dejanja še niso srečali, prav tako ni na voljo sodne prakse, zato primer terja posebno pozornost.

Tudi kurupcija je v sloveniji enak primer.....
alkum
# 10.09.2018 ob 15:45
KLIPAN
V državah, ki jih naštevaš ne vlada stari režim, tako kot v Sloveniji in pri nas vladavina prava, demokracija in podobno ne velja za vse državljane, to velja samo za elito in politike, ki sledijo režimu!!
A6
# 10.09.2018 ob 15:26
Šiško je samo preusmerjanje pozornosti s strani medijev od katastrofalne koalicijske pogodbe, nepremernih kandidatov za ministre, ki dobijo podporo odbora, potem pa jih PM zamenja, s tem se seveda odbor oz parlament osmeši, in laži levice o Akrapoviču in splošni blamaži cele bodoče vlade proti podjetništvu.
skuggi
# 10.09.2018 ob 14:57
Akulinakul
Lenin je bil rus in kolikor mi je znano, sploh ni znal anglesko. Torej bi lahko tudi po slovensko zapisal ta stavek :)
uross27
# 10.09.2018 ob 14:42
pohorjezeleno - danes dobiš takšne replike orožja iz plastike, da na vsakem video posnetku izgleda "prava" ;).
svabo
# 10.09.2018 ob 17:49
Zelo nerazumljivo je, da se sodstvo obnaša zelo nerazumljivo. Ko imamo opravka z obtožbami,ki gredo v smeri rušenja ustavnega reda potem vsaka zdrava pamet, ki se vsaj malo spozna na delovanje sodnega sistema pričakuje od sodišča v Mariboru, da se izreče za nepristojno zaradi pritiska okolja in se odločanje prestav v čisto drug konec slovenije. Koper ali Gorico. Preprosto gre za to, da se razsoja nepristransko brez kakršnihkoli zunanjih vplivov. Seveda bi človek pričakoval,da bo o tem primeru se oglasila falanga najbolj glasnih ustavnih sodnikov, ki so se oglašali za vsako "kurjo" svatbo. Ko pa pride, do precedenčnega primera, bi človek pričakoval njihovo intenzivno strokovno oglašanje. Tako pa...tišina. Kričeča tišina. Ko pa se je nek ubogi egocentrični vrhovni sodnik našel neupoštevati hišna pravila, pa se je njihov glas slišal kot da gre za državni udar. Torej kaj naj si povprečen državljan misli. Namreč med zdravorazumskimi državljani ga ni, ki bi razumel, da lahko tako zbiranje z orožjem opremeljenih patriotov ne predstavllja ponovitvene nevarnosti. Torej si človek lahko samo to razlaga, da si v bistvu vsi željo, da se ta ustavni udar dejansko zgodi.....
gesan
# 10.09.2018 ob 15:44
Dajte nam orožje, vsi "podjetni" hočemo svojo vojsko!
:)

Tako bo zadeva postala še bolj transparentna in predvsem iz konkurenčnega stališča, precej bolj prijazna do ljudi!

Vsak si bo lahko izbral svojo vojsko po najkonkurenčnejših tarifah.

Lahko pa celo po dampinških, saj pri nas je itak vseeno ...glavno, da si pravilno pofarban in prefarban.
A6
# 10.09.2018 ob 15:28
zato je Šiško tudi bil aretiran in potem izpuščen. ker je vse neresno oz farsa. v slo politiki ni naključij.
Lovec
# 10.09.2018 ob 15:17
Zanimiv je medijski stampedo in reakcije politike.

Za medijski stampedo mi je jasno. Odziv politike pa je butast. Eni so našli Iglo v senu kar je bilo za pričakovati ( ker če tega ne bi najdli bi padale glave) drugi pa ne morejo preseči privitivizma, ki ga prvi vsiljujejo.
kotzi
# 10.09.2018 ob 15:08
tezko bo kaj tozilstvo dokazalo.....tezko....edin ce ne b o prisla direktiva iz oblasti na sodisce da ga obsodijo...drgac pa,...tezka bo za tozilstvo
henodarling
# 10.09.2018 ob 17:50
Buh dej norcem pamet, nam pa dnar!
Amen.
rooster
# 10.09.2018 ob 17:35
Ha, pa kako lahko imaš Šiška za svojega vodjo, no: D
apache666
# 10.09.2018 ob 17:30
V vsem tem casu nobene omembe Sds poravojaske enote!!! Enostavno se o tem ne poroca nikjer
VICTORIA99
# 10.09.2018 ob 17:02
Pri nas vojska, sodstvo in policija oz. aparat v rokah vladajočega razred že dolgo ne deluje več.
mirlav
# 10.09.2018 ob 16:32
Šiškotu daju pomembnost lastniki portalov in časopisov ,ker je na žalost slovenski prostor v 49%nepismenih oziroma parlamentarno nekulturnih državljanov , večina se ne zaveda dolžnosti da
opozarja! primitivizem nima mesta v naši državi.
kafthenimda
# 10.09.2018 ob 15:00
...airsoft puške !
...zakaj zamaskirani, ko pa je bedak imel doma spisek vseh z vsemi podatki (pristopna izjava ipd.) !
...nekdo je celo zaslužil s temi podkapami, so prispevali kakih 10€ vsak...!
... komedija in spreobračanje pozornosti od resnih zadev, kajne !?
...
meteor
# 10.09.2018 ob 14:12
ZARADI NEUSTAVNEGA STANJA HOČEJO NEKATERI ZAŠČITITI OSNOVNE ČLOVEKOVE PRAVICE, NEKATERI PA CELO USTAVNOST SAMO
Torej ljudovlado, ki je zapisana v 3. členu ustave, na način, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, tudi med mandatom formalne oblasti;
obveznost ustanovitve regij;
pravico javnosti do sodelovanja v javnih zadevah, ki je zapisana v 44 členu;
demokracijo in republiko, ki sta zapisana v 1. členu Ustave in v samem imenu RS;
pravico do celovite nepotvorjene informacije, ki je zapisana v 40. členu Ustave RS kot pravica do odgovora in popravka javne informacije;

Po 2. členu Ustave RS smo pravna in socialna država. Za pravo vemo da je za državljana RS skoraj povsem mrtvo, več 100 tisoč državljanov pa živi pod pragom REVŠČINE.
Ustava je nastala zaradi oblikovane narodne samobitnosti je zapisano v Premabuli Ustave. Ta samobitnost se uničuje že desetletja, od izničevanja izročila, kot tudi jezika samega.
Nič od ustavno temeljnega režim ne zmore udejaniti, zato je upor proti fašistoidnemu režimu, ki krši osnove naše Ustavnosti nujen.

S popravljanjem osamosvojitvene Ustave iz leta 1991 so poslanci sicer prvotno Ustavo RS naredili invalidnejšo, kot je bila, predvsem, ko so za civilno družbo povsem onemogočili uporabo 90. člena Ustave. Kljub temu je neustavnost REŽIMA, ki se kaže v rotiranju kadrov na oblasti, medijski manipulaciji, onemogočanja sistemskih pritožb… vidna, očitna, otipljiva na vsakem koraku.

Smo država sistemske korupcije kot je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije, smo država, ki ni sposobna vrniti pokradenega premoženja, davčnih utaj v t.im. “davčnih oazah”, država tajkunizacij skupnega premoženja, država, ki prepusti mejna ozemlja sosednjim državam brez resnega soočenja argumentov, država ki ni sposobna pristopiti k Avstrijski državni pogodbi ipd. ipd. Smo država, ki je razpadla na večrazredno družbo ob tem da ob osamosvojitvi ni bila in to ni del Ustave same. Smo država nezadovoljnih s profašistično oblastno garniture pa naj bo to leva ali desna, ki nam vlada že celo obdobje po osamosvojitvi …

Zato je upor z izpostavljanjem sistemskih deviacij, ki se morajo nemudoma odpraviti z lustracijo nepoštenih, nujen. Eni pri tem uporu kažejo onesposobljeno vojaško orožje in odrede, ki ga nosijo, tudi partizani so nosili orožje, celo več da zavarujejo celovitost ozemlja, kulture in narodne biti so ga celo uporabljali.
Naj bo to priložnost za odpravo navedenih kadrovskih in sistemskih napak. Naj bo to čas ko se zavemo da naša pot ni prava, čas streznitve in modrosti da najdemo tik pred požarom rešitev.
Še vedno je dosegljiva v dobro vseh poštenih, delovnih in željnih miroljubnosti.

Bivši komik, sedaj postavljen za premija RS, Marjan Šarec med oboroženim odredom "partizanov"

Več
kotzi
# 10.09.2018 ob 14:04
sam 14 komentarjev...sam..ko so ga nabijal na kriz jih je blo stotine...hahaha..zej pa sam 14
jbzt
# 10.09.2018 ob 22:55
Ne razumem,Šiško izpuščen ?
Kaj ni bodoči predsednik vlade pred kamero podal sodbo,da je Šiško rušil ustavni red...???
Humoristu,očitno tudi amaterskemu pravniku novinarji preveč gledate skozi prste...
beninorc
# 10.09.2018 ob 17:25
ma fanteline v velenju so polovili , ko so lepli plakate - po lepljenju plakatov.ne niso.in tudi ne bodo.ker nočejo.v sloveniji je vse idealno.da.
junkmail
# 10.09.2018 ob 16:47
https://youtu.be/hJ-9Abf3JKM
sinclair
# 10.09.2018 ob 16:46
Zakaj je vse tako kot mora biti?
Šiško nosi rdečo kapico mendavendar.
Še komu ni jasno?
RJSlo
# 10.09.2018 ob 16:19
P. S. Vladavina prava se je v Sloveniji nehala z "legendarnim" pismo Milana Kučana DZ. S tistim pismo je takratnemu sklicu DZ dal vedeti, da morajo zaščititi nekdanje funkcionarje ZKS in SDV, SZDL, itd. Tako lepo je naštel pravice navedenih oseb, da se je še meni utrnila solza.

Demokracija pa je v Sloveniji zatonila, ko je nekdo dovolil, da so iz Slovenije odpeljali zlate rezerve. Takrat ni bilo ugovorov, kar je bil znak, da je dovoljeno vse, kar ni prepovedano + še malo čez. ZSMSovci, pardon LSDjevci, pardon LDSovci so to tako razumeli in začel se je stampedo.

Pokojninska blagajna prazna, zdravstvena blagajna prazna, zdravstvo v razsulu, morlano in etično pač tam, kjer smo. Vi se pa utrujate s Šiškotom oziroma je on sovražnik RS No.1?
oliva
# 10.09.2018 ob 15:28
Se pravi on ima svojo vardo, ker 'sodstvo ne dela' (oz. pravosodni organi). :o)
Mi moramo torej ustanovit pač svoje, ker sodstvo res ne dela.

Čeprav menim, da ga itak ne morejo imet kar v pridržanju in je to najbrž kar normalen postopek.
Pol se bo pa spisala obtožnica itd. in potem bo sploh primer.
Bolek
# 11.09.2018 ob 08:08
Vse skupaj je ena velika oslarija.
Epafrodit
# 10.09.2018 ob 23:43
kralj matjaž ob 19:46.: ...so aktivirali partizana Šiška in odvrnili pozornost ljudi od lastne nesposobnosti.

Zakaj pa je potem vrinjeni agent SDS s posnetki razkrinkal celotno zadevo? Ali to pomeni,da so v tem primeru koalicijski poslanci v navezi s SDS?
Epafrodit
# 10.09.2018 ob 23:38
Ali je bil izpust upravičen...

Če priškrnejo Šiška bodo težko pojasnili zakaj niso enako ravnali ob nastanku nerodne garde.
borut57
# 10.09.2018 ob 23:08
Predlog za štajersko himno:

Mi smo Vardianci
Štajerska armafa
Mi čuvamo mejo
Mejo na Trojanah

Šiško je maršal
Šiško je genije
Šiško je komandant
Slaven Vardije

Otročarije - hec mora bit.
Kazalo